Oamenii lui Geoană au fost maziliţi de Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi din liderii filialelor judeţene fideli lui Mircea Geoană şi-au pierdut funcţiile şi influenţa în partid, în urma alegerilor interne. Printre „supravieţuitorii” valului de schimbări se află Viorel Hrebenciuc, care se menţine în fruntea organizaţiei PSD Băcău, de mai bine de un deceniu.

Înaintea congresului PSD ce va avea loc la toamnă, conducerea centrală a social-democraţilor a început să facă ordine în teritoriu, impunând o nouă garnitură de lideri locali.

Mai citiţi şi:

Planul B al Opoziţiei: alegeri anticipate

Ponta vrea să scape România de Boc: depune o moţiune de cenzură "populară"

Ponta şi Antonescu îşi dispută şefia Opoziţiei

La PSD Olt, liderul senatorilor social-democraţi Ion Toma, considerat unul din oamenii lui Mircea Geoană, a pierdut, săptămâna trecută, şefia organizaţiei. În locul său a fost ales preşedintele Consiliului Judeţean, Paul Stănescu, pentru care ar fi pledat însuşi secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, după cum spun unele voci. „N-am avut niciun sprijin de la centru. Aşa au hotărât oamenii, a fost o competiţie foarte corectă", a declarat pentru „Adevărul" Paul Stănescu.

Robert Negoiţă în locul lui Marian Vanghelie

La Ilfov, Robert Negoiţă, vicepreşedinte al partidului şi un apropiat al lui Victor Ponta, a reuşit să-şi adjudece fără probleme conducerea organizaţiei. Victoria a venit uşor: Negoiţă a fost candidat unic, ales în unanimitate. Vicele PSD i-a luat astfel locul lui Marian Vanghelie, care fusese numit de Mircea Geoană să conducă interimar filiala după demisia lui Gabriel Oprea (între timp plecat din partid).Vanghelie a rămas fără funcţia de la Ilfov în luna martie după ce secretarul general Liviu Dragnea a preluat în grijă toate filialele cu conducere interimară.

Alegerile au adus şi la PSD Călăraşi un nou lider. Este vorba despre deputatul Oana Niculescu-Mizil care, ajutată tot de secretarul general Liviu Dragnea, a câştigat conducerea organizaţiei după ce s-a luptat cu Doru Ioan Tărăcilă, unul din foştii „grei" ai partidului. După o bătălie cu multe atacuri dure, Tărăcilă, fost parlamentar şi fost ministru de Interne, a renunţat în final să candideze împotriva Oanei Mizil.

Un baron pus pe tuşă, după un deceniu

Un alt lider local, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mârza, a fost şi el debarcat din fruntea filialei. În locul său a fost ales deputatul Cătălin Nechifor, care face parte dintre tinerii social-democraţi promovaţi odată cu preluarea partidului de către Victor Ponta. Mârza nu a mai candidat pentru un nou mandat spunând "că este momentul ca generaţiile tinere să continue lupta politică". Categorisit de presă drept unul din „baronii" PSD, Mârza s-a bucurat de o influenţă considerabilă în perioada guvernării Năstase şi a condus filiala Suceava în ultimii zece ani.

La Bistriţa-Năsăud, liderul organizaţiei, deputatul Radu Moldovan, şi-a păstrat funcţia chiar dacă s-a remarcat ca unul dintre apropiaţii lui Mircea Geoană. Presa a scris despre Moldovan că decizia sa, care ar fi fost luată chiar în noaptea dinaintea Congresului din 20 februarie, de a-l susţine pe Ponta ar fi contribuit într-o anumită măsură la victoria acestuia.

Hrebenciuc, de neînlocuit

Şeful deputaţilor social-democraţi, Viorel Hrebenciuc, a fost reales cu unanimitate de voturi, la conducerea filialei Bacău. Nimeni nu a îndrăznit să se bată pentru funcţia pe care Hrebenciuc o deţine de mai bine de zece ani. „Câştig chiar şi dacă am contracandidat", declara Hrebenciuc cu o zi înaintea alegerilor. Bucurându-se de o mare influenţă în partid şi de renumele unui foarte bun negociator, Hrebenciuc a fost, de-a lungul timpului, unul dintre oamenii de bază ai liderilor PSD, indiferent cine s-a perindat la conducerea formaţiunii.

O altă excepţie este primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita. Susţinător declarat al lui Mircea Geoană, edilul a reuşit să se menţină în fruntea filialei.Deocamdată, Marian Vanghelie a rămas şi el la conducerea filialei Bucureşti, deşi au existat speculaţii potrivit cărora noua conducere a PSD ar dori marginalizarea acestuia.Vanghelie mai este şef doar la Bucureşti, după ce a i-a fost luată conducerea interimară a organizaţiilor de la Ilfov şi Giurgiu. Şefia PSD Giurgiu a fost însă obţinută de finul său, Adrian Popescu.

Alegeri cu bucluc la Buzău şi Arad

Alegerile de la PSD Buzău au tot fost amânate din cauza situaţiei foarte tensionate din filială. Conflictul dintre fostul lider, senatorul Ion Vasile, şi actualul preşedinte interimar, Constantin Boşcodeală, durează de ani întregi şi a ajuns de multe ori la urechile conducerii centrale. Ion Vasile a fost revocat în luna mai din funcţia de şef al filialei, decizie care l-a făcut să anunţe că demisionează din PSD. Ulterior, Ion Vasile s-a răzgândit şi a spus că se gândeşte să candideze din nou dacă va găsi susţinători. Surse social-democrate spun că Boşcodeală, actualul primar al Buzăului, este favorit pentru conducerea filialei.

La Arad, fostul consilier politic al lui Mircea Geoană şi actualul preşedinte al filialei, Marius Lazăr, este hotărât să-şi păstreze funcţia chiar dacă presa locală a scris despre el că ar avea un conflict foarte vechi cu Ponta. „Eu mi-am asumat susţinerea pentru Geoană, dar respect votul democratic dat lui Ponta. Nu poate fi vorba de un conflict", a explicat Lazăr. În competiţie au mai intrat trei candidaţi: senatorul Avram Crăciun, deputatul Ciprian Luca şi vicepreşedintele organizaţiei municipale PSD Arad, Dorel Căprar. Alegerile vor avea loc la începutul lunii septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite