Victor Ponta cere negocieri pentru o nouă moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După decizia Curţii Constituţionale, ositilităţile se vor muta în plan parlamentar, deputaţii şi senatorii fiind chemaţi să analizeze legile austerităţii.

Social-democraţii au în vedere atât extinderea dezbaterii asupra tăierii cu 25% a salariilor, precum şi depunerea unei noi moţiuni de cenzură. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că va demara negocieri cu PNL, dar şi cu parlamentari ai Puterii pentru formarea majorităţii de 236 de voturi necesare debarcării Cabinetului Boc.

Mai citeşte şi:

Boc: Respingerea moţiunii nu este un motiv de bucurie, este o dovadă de responsabilitate

„E momentul să dăm jos Guvernul. Vom discuta, în zilele acestea, şi cu celelalte partide din opoziţie şi cu cei care au stat pe lista ruşinii şi nu au mai avut curaj să calce prin colegiile lor şi, dacă mai găsim opt voturi, imediat depunem moţiunea", a declarat Ponta.

Potrivit liderului PSD, ar fi cazul să se trezească şi parlamentarii care au susţinut până acum Guvernul, întrucât, de data asta, „lucrurile sunt mult prea grave şi importante". Ponta a precizat că, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi depusă în actuala sesiune parlamentară, aceasta va trebui să fie prelungită pentru ca moţiunea să poată fi dezbătută. Liderul PSD a mai susţinut că majorarea TVA la 24% va îngropa total economia românească, efectele imediate fiind falimentul unor firme şi creşterea corupţiei.

Fostul ministru liberal al Finanţelor Varujan Vosganian a apreciat şi el că decizia Guvernului este „insuficientă, ineficientă, împovărătoare şi va duce la majorarea preţurilor cu mai mult de 5%". Vosganian a mai spus că Executivul demonstrează că nu are o viziune coerentă referitoare la echilibrul bugetar. „Nici comercianţii, nici producătorii nu îşi vor majora preţurile doar cu 5%, ci cu mai mult, pentru a-şi acoperi eventualele costuri survenite din cauza creşterii TVA", a mai comentat fostul ministru.

Democrat-liberalii, în fierbere

Criticile din interiorul PDL la adresa propriului Cabinet au început să fie tot mai dure. Democrat-liberalii urmau să fie convocaţi azi la o reuniune informală. Iniţial, pe agenda partidului se aflau probleme legate de numirile din conducerile televiziunii şi radioului publice, dar şi de formarea unei noi echipe la vârful formaţiunii. Evoluţia lucrurilor va deturna însă discuţiile, vicepreşedintele Sorin Frunzăverde cerând deja, public, demisia lui Emil Boc.

Vicepreşedintele Ioan Oltean avertizase şi el că echipa guvernamentală nu va mai beneficia de sprijinul parlamentarilor, la o nouă moţiune de cenzură, dacă nu face remanieri. Or, schimbarea miniştrilor a fost amânată, la semnalul lui Traian Băsescu, în cadrul întrevederii de la Snagov. Printre aliaţii premierului se află prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan, care a apreciat ieri că majorarea TVA era singura variantă pe care Executivul o mai avea la dispoziţie, după decizia Curţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite