Victor Ponta: „Nu voi ridica primul sabia la Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentarea României la Consiliul European de la Bruxelles, din 23 mai, a născut o nouă dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

Şeful Guvernului a anunţat ieri că a avut deja o întrevedere cu Traian  Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE, iar şeful statului i-a transmis că doreşte să participe în continuare la întrunirile de la Bruxelles. Premierul Victor Ponta a precizat că discuţiile cu preşedintele Băsescu vor continua în acest sens, pentru a se ajunge la un numitor comun şi a se evita o „situaţie penibilă".

„Am avut o primă discuţie legată de participarea la Consiliul European, în care Domnia Sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare, şi vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că eu nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne", a spus Ponta, la emisiunea
„După 20 de ani" la Pro TV.

Armistiţiu fragil

Premierul a amintit că, în perioada anterioară, preşedintele reprezenta ţara la Consiliul European, iar prim-ministrul „habar nu avea ce se discuta acolo", după care şeful statului venea şi anunţa Guvernul despre chestiunile discutate. „Voi face tot ce ţine de mine, şi cred că şi preşedintele va face, să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo", a conchis Ponta.

În ciuda neînţelegerilor dintre cei doi, prim-ministrul i-a transmis preşedintelui Băsescu faptul că el nu va ridica niciodată primul „sabia" în relaţia cu şeful statului, dar nici nu va ezita să răspundă la unele atacuri ale acestuia.

„Acum am o poziţie publică, din care declaraţiile mele trebuie să ţină cont de relaţia instituţională cu preşedintele României. În ceea ce mă priveşte, nu voi ridica niciodată primul sabia, dar nu pot să spun că nu voi răspunde", a spus Ponta.

Conflict mai vechi

Controversa dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu legată de nivelul reprezentării României la Consiliul European este una mai veche. Cu ocazia reuniunii de iarnă a Consiliului European, în decembrie 2011, liderul PSD îi cerea lui Traian Băsescu să precizeze public care este mandatul cu care se prezintă la această reuniune.

„Traian Băsescu este singurul şef de stat care merge neînsoţit de premier la acest Consiliu. În acelaşi timp, nu spune nimănui ce va face acolo, dar votează în numele României", spunea atunci Victor Ponta.

Ulterior, preşedintele Băsescu a prezentat poziţia pe care o va susţine în cadrul Consiliului European, dar a precizat că prevederile Constituţiei îi oferă prerogative extinse în chestiuni de politică externă.

"Voi face tot ce ţine de mine, şi cred că şi preşedintele va face, să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă.''
Victor Ponta prim-ministru

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite