Victor Ponta: "Procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA nu e prevãzutã în lege"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta: "Procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA nu e prevãzutã în lege"
Victor Ponta: "Procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA nu e prevãzutã în lege"

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi searã, cã procedura prin care sunt selectaţi pentru numire procurorul şef al României şi procurorul şef al DNA nu este prevãzutã în lege, însă a fost acceptatã de Comisia Europeanã.

"Din câte ştiu eu, pânã pe 2 sau pe 3 octombrie se pot depune dosarele de candidaturã, conform procedurii stabilite cu Comisia Europeanã. Legea spune foarte clar: ministrul Justiţiei propune. Nu existã nicio condiţie pentru ministru. Ministrul propune, dupã care CSM-ul dã aviz pozitiv sau negativ - de exemplu, doamna Kovesi a avut aviz negativ de la CSM - dupã care preşedintele numeşte. Asta e toatã procedura. Restul, toate celelalte lucruri, au apãrut, sigur, ca nişte discuţii şi pentru cã de la Bucureşti li s-a spus celor de la Comisia Europeanã cum vrem noi sã subjugãm justiţia. Doamna Mona Pivniceru va face propuneri, procedura nu e prevãzutã în lege, dar important e cã doamna Pivniceru trebuie sã propunã douã persoane. Procedurã ad-hoc, ca sã zic aşa", a explicat Ponta la România TV.

Premierul a adãugat cã a recomandat ministrului Justiţiei sã se consulte cu secretarul general al Comisiei Europene, lucru pe care l-a şi fãcut, pentru a face aceste numiri cât mai transparente posibil.

Ponta a refuzat sã pronunţe vreun nume, adãugând cã numirile îi aparţin Monei Pivniceru în totalitate.

"I-am cerut doamnei Pivniceru sã se consulte cu domnul Bãsescu tocmai ca sã nu ne trezim în jocul acela în care ea propune, domnul Bãsescu respinge. Cred cã ne facem de râs şi i-am cerut sã se consulte şi cu preşedinta secţiei de procurori, dna Hãinealã şi cu preşedintele Bãsescu", a mai arãtat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite