Victor Ponta nu demisionează: Băsescu se află în spatele acuzaţiilor de plagiat. Cine îmi spunea „Dottore” în urmă cu o săptămână?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a organizat marţi dimineaţă o conferinţă de presă în care  a încercat să răspundă acuzaţiilor de plagiat pe care i le-a adus revista "Nature", care a susţinut că pasaje întregi din teza acestuia de doctorat au fost copiate din autori celebri de drept. El a arătat că nu ţine la titlul de doctor, însă fără a renunţa şi la funcţia în stat.

UPDATE 10.20 Întrebat dacă preşedintele încearcă să-l şantajeze cu dosare cum ar fi cel legat de plagiat, Ponta a precizat: "Da, pentru chestia cu 28-29 iunie, cu Consiliul European". Ponta a spus că a ştiut de "atacul" pe care Băsescu urma să îl declanşeze la adresa sa.

"Dar eu nu ştiu de ce preşedintele Băsescu nu s-a obişnuit cu mine, că nu cedez la acest gen de atacuri. De altfel, atacul a venit chiar după ce a fost votul în Parlament. Preşedintele a ieşit cu dottore, doctorul, doctorul. Evident că toată lumea ştia că o să găsească el un dosar, că deja îl cunoaştem pe preşedinte foarte bine încât nu mai avem surprize în ceea ce-l priveşte", a spus Ponta.

CITEŞTE DESPRE ACUZAŢIILE DE PLAGIAT ADUSE LUI PONTA AICI:

Dottore Ponta, acuzat de plagiat

"Nu-i uşor să fii prim-ministru cu Traian Băsescu preşedinte, dar ştiam la ce să mă aştept". Aşa şi-a început Victor Ponta conferinţa de presă.

Şeful Guvernului susţine că preşedintele Traian Băsescu se aflăîn spatele acuzaţiilor de furt intelectual, iar fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, este cel care a mers la Munchen pentru a discuta cu reprezentanţii revistei "Natura" (nr- "Nature") şi a le pune la dispoziţie lucrarea sa.

El a mai arătat că în timp ce a fost plecat la Viena, unde a discutat cu înalţi oficiali şi cu oameni de afaceri austrieci, "Traian Băsescu şi prietenii se ocupau de teza mea de doctorat". Ponta a catalogat gestul ca fiind încă o bătălie politică şi că are legătură cu participarea la Consiliul European.

Autorii sunt trecuţi la "Bibliografie"

În ceea ce priveşte strict acuzaţiile de plagiat, Ponta a spus că la finalul lucrării sunt trecuţi toţi autorii, la "Bibliografie", şi că singurul reproş care i s-ar putea aduce este acela că nu a trecut în note de subsol fiecare lucrare şi autor în parte.

Pe de altă parte, şeful Executivului a adăugat că în materie de drept trebuie să scrii despre instituţii care deja există şi că nu poţi să "inventezi" aşa cum se întâmplă la matematică, chimie.

În plus, Victor Ponta mai susţine că unul dintre autorii despre care s-a spus că ar fi fost plagiaţi de el, profesorul Dumitru Diaconu, i-a scris chiar prefaţa tezei de doctorat care a fost "foarte elogioasă".

Totuşi, premierul a spus titlul de doctor nu îi foloseşte la nimic pentru că nu profesează în învăţământ şi că nu ţine atât de mult la acest titlu.

Pe de altă parte, el a arătat că existăo comisie în cadrul Ministerului Educaţiei care se ocupă cu astfel de chestiuni şi că se va prezenta în faţa acesteia pentru a da un verdict asupra chestiunii. "Dacă din 410 am plagiat 30 de pagini, cred că este o performanţă", a spus Ponta ironic.

Primul-ministru a afirmat că nimeni din presa românească nu şi-a asumat "această mizerie" şi că revista "Natura" a descoperit şi plagiat domnului Mang (propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei şi retras în urma scandalului iscat).

În plus, şeful Guvernului a mai spus că "nu te superi pe cel care execută ordinele, ci pe cel care dă ordinele".

Întrebat dacă va demisiona, aşa cum s-a întâmplat în cazul unor oameni politici din Germania sau Ungaria care au fost acuzaţi de plagiat şi au renunţat la funcţii, Ponta a spus că "Sunt oameni mai importanţi".

Pe de altă parte, Ponta a ţinut să sublinieze că "Preşedintele probabil a îmbătrânit. Nu-şi mai pregăteşte atât de bine atacurile. Îl ia pe dinainte nerăbdarea".

Întrebat cum va reacţiona, premierul a întrebat "Ce să fac acum, să mă răzbun pe domnul Băsescu? Acestea sunt metodele domnului Băsescu, de asta a şi ajuns la 5% încredere, pentru că românii s-au săturat de astfel de metode".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite