De frica presei, Victor Ponta ţine la fereală protocolul Alianţei PSD-PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentul prin care sunt consfinţite principiile de constituire a alianţei dintre social-democraţi şi liberali a rămas, deocamdată, secret pentru liderii filialelor PSD. Potrivit unor surse social-democrate, preşedintele partidului, Victor Ponta, a decis să nu-l pună la dispoziţia acestora înainte să fie dezbătut în şedinţa conducerii, temându-se că textul va încăpea pe mâna jurnaliştilor.

Proiectul protocolului este cunoscut la acest moment în tabăra social-democrată doar de Victor Ponta şi de Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, susţin sursele citate. Revenit în ţară după o absenţă de două săptămâni, Liviu Dragnea, secretarul general, a aflat abia ieri care sunt prevederile ce vor statua înfiinţarea alianţei.

Textul va fi dezbătut pe articole în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (Cex), forul de conducere lărgit al partidului. Varianta ca membrii Cex să primească textul pentru a-l studia înainte de începerea reuniunii pare însă să nu fie pe placul lui Victor Ponta, care s-ar teme că informaţiile se vor „scurge" imediat către presă.

Sursele citate afirmă că şeful PSD a dorit să-şi ia măsuri de precauţie astfel că forma scrisă a acordului dintre PSD şi PNL va fi prezentată pentru prima oară în cadrul reuniunii. „Nu am auzit să existe o discuţie despre distribuirea protocolului înainte de Cex. E foarte posibil ca textul să fie citit de preşedintele Ponta în şedinţă", a declarat pentru „Adevărul" purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.

Ponta a mers mai departe cu „securizarea" documentului, păstrându-l în posesia sa după întâlnirea de joi seară cu liberalii. Un alt exemplar a rămas la liderul PNL, Crin Antonescu. În tabăra liberală situaţia este similară, membri ai Delegaţiei Permanente - for ce va valida sâmbătă protocolul- neavând acces la document. „Probabil vom fi puşi iar în faţa faptului împlinit" a comentat unul dintre liderii liberali.

Un singur solicitant al protocolului

„ Eu nu ştiu ce conţine acest acord. Dar, de principiu, asemenea chestiuni trebuie aduse la cunoştinţa membrilor Cex înainte de începerea şedinţei. Dacă documentul conţine chestiuni concrete, sigur că pentru evaluarea sa e nevoie de o lectură anterioară", a declarat vicepreşedintele PSD Adrian Severin. El a adăugat că o primă lectură a textului e necesară mai ales pentru preşedinţii de filiale, care trebuie să aibă mandatul organizaţiei pe care o conduc.

„Nu văd cum ar putea să aibă acest mandat dacă ei nu cunosc documentul", a întrebat retoric Severin. Întrebat dacă e un pericol ca protocolul să ajungă la presă, Severin a răspuns: „ Poate că e un pericol, dar e un pericol mai mare să nu ajungă la cei care ar trebui să-l cunoască".
La ultima şedinţă a Biroului Permanent al PSD, Adrian Severin a cerut liderului Victor Ponta forma scrisă a protocolului dintre PSD şi PNL.

„Nu toată lumea ştie ce se discută cu liberalii", a spus atunci vicele social-democrat. „Dacă o să dăm documentul la membrii BPN şi la liderii de filiale, atunci în următoarele cinci minute va ajunge la jurnalişti. Cine vrea să-l vadă, îl poate vedea la mine", ar fi fost replica lui Ponta. În spirjinul liderului PSD ar fi sărit şi purtătorul de cuvânt al partidului, Radu Moldovan, care ar fi spus că Ponta a discutat personal cu liderii de filiale, informându-i despre tratativele cu PNL.

Uniunea social-liberală, săgeata şi trandafirii

Reprezentanţii PSD şi PNL au avut o ultimă întâlnire înainte de semnarea protocolului, programată pentru sâmbătă, când liderii PSD, PNL şi PC ar trebui să-şi pună semnăturile pe document. Până atunci însă forurile de conducere ale PSD şi ACD (PNL +PC) trebuie să parafeze acest acord. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat după reuniune că au fost finalizate toate detaliile privind constituirea alianţei dintre PSD şi PNL.

El a precizat că protocolul va fi alcătuit dintr-un acord politic şi o agendă politică ale viitoarei platforme, ce se va numi, cel mai probabil, Uniunea Social-Liberală. Sigla noii alianţe va conţine săgeata liberală şi trandafirii social-democraţi. Dragnea a mai precizat că acordul dintre PSD şi PNL va prevede explicit candidatura comună pentru Primăria Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite