Victor Ponta vrea regiuni până în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene că regiunile ar trebui să primească „recunoaştere în legea fundamentală“, păstrând însă judeţele actuale.

„Regiunile trebuie să primească recunoaştere în Constituţie, păstrând judeţele actuale. Chiar cred că judeţele actuale trebuie să rămână. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu înseamnă mai multă birocraţie. 1 ianuarie 2014, atunci când începem noul exerciţiu financiar, trebuie să ne găsească cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea“, a spus Ponta.

Victor Ponta a recunoscut că trebuie avută grijă pentru ca deficitele să nu fie transferate regiunilor.
„Trebuie să avem grijă şi să învăţăm din experienţa altora, de exemplu Spania, să nu transferăm deficitele pe regiuni, iar acestea să fie îngropate în datorii. Am discutat ieri (miercuri - n.r.) privind un plafon de îndatorare, fiindcă mulţi dintre voi (preşedinţi ai consiliilor judeţene - n.r.) aveţi datorii acum. Este profund incorect. Aţi moştenit doar datorii pentru bani care nu au ajuns decât la prietenii şmecheri al celor care au făcut împrumuturile. Trebuie să facem aceste datorii sustenabile“, a spus primul-ministru.

În anul 2011, Traian Băsescu a propus înlocuirea judeţelor cu regiuni care să fie definite pe baza unor criterii economice şi sociale şi nu pe baza unor criterii etnice.

“De ce optez pentru această organizare? Pentru că, în principiu, cred că diminuarea cheltuielilor aparatului de stat, fie că e vorba de aparatul de stat central sau local, este la fel de importantă. În acest moment aveam prea multe consilii judeţene, dacă punem şi sectoarele Bucureştiului, avem o birocraţie extrem de ridicată, care ar putea fi simplificată, eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni. Dar repet, nu pe criterii etnice, ci pe criterii care să ţină cont de echilibrul economic şi social”, declarat Traian Băsescu.

PSD, în schimb, a respins regionalizarea lui Băsescu, motivând că modificarea împărţirii teritoriale nu este o simplă formalitate.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite