Victor Ponta propune crearea unui buget alternativ de către opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a propus liderului liberal, Crin Antonescu, şi celui conservator, Daniel Constantin, liderul PC, ca Opoziţia să elaboreze un buget alternativ.PNL vrea însă varianta proprie de buget.

 Ponta i-a invitat pe şefii PNL şi PC să aibă o discuţie pe această temă lunea viitoare. "Cu acest proiect am putea iniţia imediat discuţii cu reprezentanţii UDMR şi ai minorităţilor naţionale, pentru o eventuală acţiune comună în Parlament", a argumentat Ponta. Şeful social-democraţilor a mai spus că PSD are o viziune asupra bugetului diferită de cea a Puterii, care presupune "orientarea resurselor actuale către priorităţi adevărate şi urgente: sănătăte, educaţie şi autorităţi locale".

PNL pregăteşte însă varianta proprie de buget, aşa că nu s-a arătat interesat de oferta lui Ponta. Deputatul Eugen Nicolăescu a precizat că liberalii lucrează de circa o lună şi jumătate la un set de propuneri privind construirea bugetului. "Suntem în faza în care vrem să finalizăm un proiect propriu bazat pe valorile liberale", a explicat Nicolăescu. Liberalul a adăugat că, pentru o variantă de buget a Opoziţiei, e nevoie mai întâi de o discuţie pe proiectul de buget pe care-l va înainta Guvernul, "pentru a se identifica cele mai bune soluţii care să amendeze lipsa de eficienţă a Executivului".

În ciuda ofertei lansate de Victor Ponta (premier de la PSD şi preşedinte de la PNL) şi de secretarul general Liviu Dragnea (o Alianţă la tribunal între cele două partide), colaborarea dintre PSD şi PNL se dovedeşte foarte dificilă. Şeful PNL, Crin Antonescu, a respins propunerile spunând că este premature să se discute despre o alianţă şi că există multe elemente care o fac greu de realizat.

Lunea trecută liberalii şi-au retras semnăturile de pe moţiunea de cenzură depusă la Legea educaţiei, gest care a avut darul de a-I irita pe pesedişti. "Păi noi i-am ajutat să o depună, le-am dat restul de semnături de care aveau nevoie....Era firesc măcar să ne anunţe şi pe noi că au de gând să-şi retragă semnăturile", comentau, nemulţumiţi, unii dintre deputaţii PSD. Decizia liberalilor a fost imediat taxată de Ponta, Antonescu a reacţionat rapid astfel că, după trei săptămâni de aparentă pace, cei doi lideri au reluat atacurile reciproce. „Nu era cazul să ne retragem semnăturile pentru că nu trebuie să dăm profesorilor impresia că dăm înapoi sau că am căzut la pace cu PSD. Noi nu am căzut la pace cu PSD", „i-a înţepat" Ponta pe liberali. „Nu cred că sunt personal sau PNL-ul este în situaţia să se disculpe de acuzaţii de cârdăşie cu PDL-ul venite de la domnul Ponta. Domnul Ponta are mult încă până să poată da lecţii în această privinţă. Şi, în orice caz, nu nouă", a replicat Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite