Victor Ponta: 28 iunie este ziua în care mi-am dat seama că eu și Băsescu nu putem coabita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a explicat, în emisiunea lui Ion Cristoiu, „Ultimul cuvânt“, moderată de jurnalistul Ion Cristoiu, că 28 iunie a fost ziua în care și-a dat seama ca nu poate coabita cu președintele suspendat Traian Băsescu și că trebuie adusă situația în fața poporului.

Reunirea PSD cu ceea ce s-a desprins din partid pentru formarea UNPR

Noi am discutat şi cu domnul Oprea şi cu ceilalţi şi am considerat că dincolo de lucrurile care ne-au despărţit în această perioadă este important să reunim PSD-ul cu ceea ce s-a desprins atunci din PSD şi practic să avem o singură formaţiune pe partea de centru stânga. Pe partea de centru dreapta este PNL-ul în primul rând, este PC-ul, este şi PDL-ul nu ştiu dacă rămâne, dacă pleacă înapoi la social-democraţi sau nu, dar asta a fost decizia politică. Iar cei de la UNPR în momentul votului pentru învestirea Guvernului pe care îl conduc au fost foarte corecţi.

Întrebat care va fi cota celor de la UNPR la alegerile legislative, premierul Victor Ponta a răspuns că încă nu s-a decis acest lucru, dar „probabil că o parte din cei care sunt acum parlamentari, probabil că vor fi sprijiniţi".

Deprecierea leului o putem opri dacă oprim atacul din interior. Pe 29, cred că acuzațiile exagerate din interiorul țării se vor opri, iar leul își va reveni.

În fiecare zi am avut o preocupare de administrarea specială și un anunț important. În fiecare zi vreau să arăt că administrația funcționează și rezolvă probleme importante.

Despre plagiat

Nu vreau să comentez legat de plagiat. Mâine comisia va da verdictul. Consider doar că a fost instrumentat acest scandal din motive politice. De afectat, m-a afectat personal, politic nu m-a afectat. Sunt convins că a fost mâna lui Traian Băsescu.

Despre Adrian Năstase

Nu am ținut legătura cu familia lui Adrian Năstase. Nu am vrut să se speculeze. Telefoanele mele sunt ascultate și nu am vrut să se speculeze nimic. Nu am vrut să dau nicio ocazie propagandei pe această tema.

Am avut o întâlnire cu domnul Bălan, dar nu s-a pus niciodată problema să îl ajut să ajungă în vreo funcție.

Dacă Emil Boc era în continuare premier, nu trecea moțiunea de cenzură din aprilie. Împotriva lui Emil Boc am făcut șapte moțiuni și n-a picat. Împotriva lui Ungureanu am făcut una singură.

Participarea la Consiliul European

Prim-ministrul a subliniat că preşedintele i-a spus la telefon că vine la Bruxelles, dar că apoi s-a răzgândit şi "s-a întors de la aeroport". "Seara, eu l-am sunat pe preşedintele Băsescu. Nu am orgolii, e un om mai în vârstă, este normal să-l respecţi, să las eu din mândrie când vine vorba de chestii personale. Am spus: 'Domnule preşedinte, am văzut ce a decis Curtea, eu oricum merg la Bruxelles pentru că am întâlnirea cu liderii social-democraţi. Ce propuneţi să facem?' Şi mi-a zis: 'Domnule, merg la Bruxelles', şi eu. zic: 'Bun, atunci eu mă duc de dimineaţă-că mă duceam cu cursa de linie-când veniţi cu avionul special, eu vin la dumneavoastră la hotel şi mai încercăm un ultim dialog, să vedem ce facem'. Eu am plecat cu Tarom-ul de dimineaţă, am ajuns la Bruxelles şi, când am ajuns acolo, am fost înştiinţat că preşedintele, de la aeroport, s-a întors, nu a mai plecat. L-am sunat din nou pe preşedinte. Am spus: 'Mai veniţi sau nu mai veniţi, cum facem?' Mi-a zis: 'nu ştiu dacă mai vin, nu m-am hotărât'. Zic: 'Vă rog frumos, atunci, ca să nu rămână gol scaunul României, dacă nu mai veniţi deloc, vă rog furmos, vă trimit o cerere în scris să îmi daţi mandatul de a reprezenta, cum a zis Curtea Constituţională'. 'Nu sunt de acord, nu îţi dau mandat!'. Şi am spus, 'bun, şi ce facem, lăsăm scaunul gol?' Am trimis o cerere, domnia sa mi-a retrimis înapoi şi mi-a zis să spun în baza...ce am discutat în Guvern. Mă rog, a fost, aşa, o mică bătălie. Important este că pentru mine atunci a fost destul de clar că era imposibil să găsim o soluţie de coabitare"

Coabitarea cu Traian Băsescu

Coabitarea depinde 99,9 la sută de Traian Băsescu. Domnia sa a zis zilele acestea că suntem pușcăriabili. N-aș vrea să reiau toate jignirile la adresa mea ca ne amendeaza CNA.

Eu în ultima luna și jumătate am fost cel mai blând politician din USL cu Traian Băsescu, chiar se luau colegii mei de mine. Am zis hai să colaboram măcar instituțional. Răspunsul lui Băsescu a fost atât de dur încât în final și eu am ajuns la concluzia că trebuie să mergem la popor să rezolvam problema

Nu cred că voi putea coabita cu Traian Băsescu dacă se întoarce la Cotroceni.  

Atât Antonescu cât și Mihai Răzvan Ungureanu sunt deja în campanie pentru funcția de președinte, pentru alegerile din noiembrie.

Bag mâna în foc că Antonescu mă va numi premier. Bag mâna în foc pentru Crin Antonescu.

Fucționalitatea Principiului Separației Puterilor în Stat în Romania

În 1991 și apoi în 2003, după experiența României cu Ceaușescu ideea a fost de a se împărți puterea, de a nu fi un singur om foarte puternic cum e președintele Americii, motiv pentru care avem un sistem politic și constituțional, din câte cunosc eu, ca o mașină cu două volane: președintele și primul-ministru.  Unul are legitimitatea dată de votul popular, altul are sprijinul Parlamentului. În ultimii ani, mai ales din 2009, cand Guvernul a devenit  doar PDL, sistemul s-a restrâns și practic toată puterea executivă a aprținut unui singur om.  Bătălia mea și a celor care m-au suținut  a fost de a echilibra puterile în stat și de a nu mai da unui singur om toate puterile .

Cred că după 29 vom mai balansa puțin lucrurile. Să există un președinte care să nu conducă zi de zi activitatea Guvernului. Traian Băsescu, din acest motiv,  e  atât de impopular pentru că a anunțat măsuri care trebuiau luate de Guvern: pensii, salarii, șomaj.  Schimbarea lui Traian Băsescu înseamnă mai mult decât o persoană, înseamnă un regim. Cred că, fiind vorba de o decizie fundamentală, oamenii vor veni la vot.

Ședință CSAT pe tema alertei teroriste:

Trebuie să încep prin a spune că sunt șocat de ideea că atât de aproape de noi s-a comis un atentat criminal atât de aproape de noi. Îmi exprim sentimentele de solidaritate cu familiile victimelor, e o problemă de siguranță națională, motiv pentru care am vorbit cu președintele Crin Antonescu pe tema serviciilor antiteroriste pe care CSAT o are în atribuție. Nu știm încă dacă vom participa la această ședință, vom vedea mâine. S-au luat măsuri, iar președintele interimar a aprobat deja niște măsuri.Am încredere că SRI, SIE, SPP și alte servicii au luat deja măsurile.

În toate discuțiile se vorbește la superlativ de Serviciile noastre și de Armata noastră, așa că am încredere că se vor lua toate deciziile corecte. Deocamdată românii nu sunt alertați.

Am avut o ședință CSAT cu președintele Băsescu și a fost singura ședință în care am fost în acord perfect. Eu nu am ce să-I reproșez președintelui suspendat și nici el mie.

Despre raportul MCV:

Sunt și elemente pozitive în raportul MCV și elemente negative.Raportul s-a referit la ultimii cinci ani nu la ultimele 2 luni de când e Guvernul Ponta și nici de cele două săptămâni de când a fost suspend Băsescu. Ceea ce a privit guvernul pe care îl conduc a fost cuprins în cele 11 puncte, la care eu am răspuns în scris asumându-mi ce va face Guvernul. Eu mi-am asumat și lucruri care nu țineau de Guvern, inclusive cele două Ordonanțe. Dacă Parlamentul ar fi votat diferit, eu aș fi răspuns în fața Europei. Au fost colegi care nu au fost de acord, dar au înțeles că relația cu Comisia Europeană e mai important decât ce credem noi că ar trebui să fie un referendum. Cu atât mai mult nu înțeleg de ce cei de la PDL când s-au discutat legile pe care ei le-au cerut, ei au plecat.

Sunt momente în care trebuie să iei decizii dureroase dar necesare. Era necesar ca Prlamentul să decidă pe cele două Ordonanțe și decizia lor e decizia finală.

Despre referendum:

Mi s-a părut de bun-simț să prelungim programul referendumului, pentru ca toți oamenii care se întorc în orașe să poată veni la vot. Tactica să nu vină oamenii la vot, ca să nu se facă cvorum a ținut guvernul Boc timp de 2 ani. Eu mi-am asumat faptul că la fiecare moțiune de cenzură ar fi venit parlamentarii USL, ca să fie cvorum. Dacă la referendum nu vin 9 milioane, vin 8 milioane, atunci președintele se va duce la Cotroceni și atunci avem o relație imposibilă. Nici președintele Băsescu nu vrea să câștige la masa verde. Ideea să câștigi prin neprezentare te costă politic până la urmă. Dacă nu se face cvorum, președintele vine la Cotroceni. Conviețuirea ține de Traian Băsescu.

În prima lună eu am fost cel mai bland politician de la USL. Eu tot spuneam să colaborăm. Răspunsul președintelui Băsescu a fost atât de dur la adresa mea, încât am ajuns și eu la concluzia că trebuie să mergem la popor să resolve problema. Eu mi-am dat seama ca nu putem coabita pe 28 iunie, când eu l-am sunat pe președintele Băsescu și i-am spus că merg la Bruxelles să mă întâlnesc cu liderii social-democrați și a zis că vine la Bruxelles și i-am spus că mă întâlnesc cu el să mai discutăm. Eu l-am întrebat ce face, el a spus că nu vrea să mai vină, că nu știe. Eu i-am propus să îmi dea un mandat și a refuzat. Pentru mine atunci a fost destul de clar că era imposibil să găsim un mod de coabitare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite