Victor Alistar, numirea care pătează cabinetul Ponta. Incompatibil până în august și acuzat de fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Alistar are interdicție de a ocupa funcții publice timp de trei ani, până în 7 august 2012, ca urmare a actului de constatare a incompatibilității sale emis de Agenția Națională pentru Integritate, rămas definitiv în august 2009.

Agenția Națională de Integritate(ANI) arată într-un comunicat de presă că a constatat printr-un act rămas definitiv în 7 august 2009, că Alistar s-a aflat timp de 2 ani (din ianuarie 2007 până la 1 martie 2009), în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, concomitent, atât calitatea de funcționar public (Alistar a fost purtător de cuvânt în cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici) și aceea de avocat în cadrul cabinetului individual de avocatură „Alistar Teodor Victor".

Întărind decizia ANI, Curtea Constituțională l-a declarat pe Alistar incompatibil pentru a îndeplini funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) din partea societății civile. Senatul validase propunerea sa ca membru în CSM, însă Curtea Constituțională a fost sesizată de un grup de parlamentari PDL, care au invocat decizia ANI din august 2009. Judecătorii Curții au admis contestația parlamentarilor PDL, astfel că Alistar nu a mai ajuns să ocupe respectivul post.

Decizia Curții Constituționale arată, de asemenea, că „în cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate."

Ministrul propus de Ponta pentru funcția de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă, a negat vehement toate acuzațiile de incompatibilitate.

Victor Ponta a explicat că va analiza împreună cu juriștii USL documentele legate de Victor Alistar și a subliniat că dacă există vreo situație controversată sau elemente neclare, va face o altă nominalizare pentru funcția de ministru pentru strategii guvernamentale.

„Cercetăm documentele despre Alistar. Dacă sunt elemente neclare, fac altă nominalizare", a spus Ponta.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că împreună cu Victor Alistar şi cu juriştii USL studiază documentele legate de acesta, precizând că dacă va fi o situaţie controversată sau elemente neclare, va face altă nominalizare.

În decizia Curții Constituționale se arată, de asemenea, că numele lui Victor Alistar se regăsește, din iulie 2009, într-un dosar de cercetare a infracțiunii de fals în declarații.

Victor Alistar a negat, însă, că s-ar afla sub vreo interdicţie în acest moment.

„Absolut nu, nu am vreo interdicţie de acest gen. Chestiunea expusă atunci de Curtea Constituţională reflecta o situaţie de fapt valabilă în acel moment şi referitoare exclusiv la numnirea mea la CSM", a declarat Alistar marţi seară pentru Mediafax, invocând mai multe hotărâri ale instanţelor şi parchetelor, definitive şi ele, care confirmă faptul că actul de constatare privind incompatibilitatea sa nu ar fi definitiv şi care au apărut după decizia Curţii Constituţionale din februarie 2011.

„Credeţi-mă, s-a verificat!", a mai declarat Alistar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite