Vicepremierul ungar Zsolt Semlyén face pledoarie pro-autonomie la Tuşnad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul ungar Zsolt Semlyén a pledat pentru autonomie şi a criticat presa română pentru că prezintă revendicările maghiarilor ca fiind drept "fantastice şi nerealiste". Prezent la lucrările Universităţii de la Balvanyos, oficialul a susţinut că maghiarii nu a cerut niciodată "altceva decât ceea ce există deja în Europa".

Lucrările Universităţii de la Balvanyos au fost deschise de viceprim-ministrul ungar Zsolt Semlyén care a comparat naţiunea maghiară cu „un scaun cu trei picioare", un picior reprezentând ungurii din Ungaria, un altul-cei din Bazinul Carpatic şi cel de-al treilea maghiarimea din Occident. „Dacă un picior se desprinde, întreg scaunul se răstoarnă. Guvernul ungar trebuie să poarte răspunderea pentru cele trei părţi ale naţiunii maghiare", a susţinut oficialul de la Budapesta. Potrivit lui Semlyén, acordarea dublei cetăţenii este un mijloc de a contracara asimilarea care ameninţă în continuare maghiarimea din ţările vecine.

El a precizat că până în prezent au fost depuse 120.000 de cereri. Semlyén s-a pronunţat din nou în favoarea autonomiei pe care, a spus el, presa română o prezintă drept "o pretenţie fantastică, nerealistă. Maghiarii nu au cerut niciodată altceva decât ceea ce există deja în Europa". Zsolt Németh, secretar de stat la MAE ungar, a susţinut, la rândul său, ideea acordării dublei cetăţenii, ca mijloc de a întări unitatea maghiarimii

În cadrul unui forum dedicat dublei cetăţenii, comisarul ministerial Tamas Wetzel din Ungaria a informat că maghiarimea din Transilvania se află în fruntea celor care au solicitat acest lucru. „După 70 de ani, Ţinutul Secuiesc naşte din nou cetăţeni maghiari", a spus Wetzel, arătând că cele mai multe cereri (40 la sută) au fost depuse la Consulatul de la Miercurea Ciuc.

Viktor Orban, aşteptat în weekend

Rozsa Hoffmann, secretar de stat cu problemele învăţământului în guvernul de la Budapesta, a vorbit despre realizarea unui "spaţiu comun de cunoaştere unitară a maghiarimii în Bazinul carpatic". Luând cuvântul la acest panel, reprezentanţi ai universităţilor maghiare din România au menţinionat unele dificultăţi întâmpinate în învăţământul de limbă maghiară.

Cea de a XXII-a ediţie a Universităţii de la Balvanyos ale cărei lucrări se desfăşoară la Tuşnad şi-a pierdut în mare parte o importantă caracteristică - de platformă de dialog româno-maghiară. Dacă la celelalte ediţii au fost invitate numeroase personalităţi din viaţa politică, socială, culturală română, inclusiv preşedintele Băsescu, acum numărul lor este nesemnificativ iar despre prezenţa preşedintelui României nu existau informaţii precise. Din partea UDMR a fost invitat preşedintele Kelemen Hunor şi câţiva parlamentari din aripa radicală, dar sunt prezenţi în număr mare episcopul Laszló Tökes şi susţinătorii săi.

În schimb, aşa cum a constatat cotidianul "Népszabadság", guvernul ungar şi-a luat vacanţă şi s-a mutat la Tuşnad. Ca în fiecare an de la crearea Universităţii, prim-ministrul ungar, Viktor Orban, este aşteptat sâmbătă la Tuşnad.

În programul Universităţii figurează şi o întâlnire a reprezentanţilor maghiarilor de dincolo de graniţe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite