Vicepremierul George Copos: "Legea este un pericol iminent"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

anumite funcţii şi demnităţi publice persoanelor care au făcut parte din organele de putere de stat sau de partid ale fostului regim comunist. Mai sunt vizaţi şi redactorii, redactorii-şefi

anumite funcţii şi demnităţi publice persoanelor care au făcut parte din organele de putere de stat sau de partid ale fostului regim comunist. Mai sunt vizaţi şi redactorii, redactorii-şefi adjuncţi şi secretarii generali de redacţie ai instituţiilor de presă ale PCR, UTC şi UASCR. Unii dintre miniştrii cabinetului Tăriceanu au probleme cu legea lustraţiei, printre cei loviţi fiind, surprinzător, titularul de la Externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Deşi consideră că nu intră pe listă, vicepremierul George Copos critică vehement prevederile legii.
"În ce mă priveşte, afirm cu toată responsabilitatea că mă situez în categoria celor care n-au făcut rău nimănui pe timpul regimului comunist. Dacă însă legea lustraţiei, aşa cum va fi ea aprobată, va statua incompatibilitatea mea cu vreo funcţie politică sau publică, mă voi supune fără întârziere prevederilor sale", a declarat ministrul de stat, conservatorul George Copos. Deşi a votat pentru adoptarea actului normativ, Copos se teme de posibilitatea ca prevederile textului să fie aplicate "fără dreaptă măsură, incriminând, de-a valma, oameni care au făcut rău societăţii româneşti cu oameni care n-au făcut rău". "Atât timp cât criteriul principal al lustraţiei îl constituie funcţia ocupată - onorific sau nu - în diferite structuri ale statului comunist şi nu faptele concrete ale persoanelor concrete, pericolul sancţionării nediscriminatorii a celor buni laolaltă cu cei răi este iminent", a adăugat Copos. Ministrul de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile mediului de afaceri şi întreprinderilor mici şi mijlocii a fost, între 1980 şi 1990, şef al Departamentului social - turism al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor din România (UASCR), funcţie care nu intră sub incidenţa legii lustraţiei, aşa cum a fost ea adoptată de Senat. Actul normativ ar putea suferi însă mai multe modificări la dezbaterea în Camera Deputaţilor, având în vedere că deputatul PNL Cristian Boureanu a anunţat deja că va depune un amendament privind introducerea în categoria lustrabililor a tuturor celor care au deţinut funcţii de conducere în UASCR.

Ungureanu: "Dacă legea prevede, voi renunţa la post"
Prezenţa între lustrabili a ministrului de externe, Răzvan Mihai Ungureanu, a luat prin surprindere pe mulţi, el fiind considerat o "victimă colaterală" a unei legi tardive şi imperfecte. Demnitarul a declarat că susţine în întregime principiul lustraţiei, dar a apreciat că există şi eventualitatea ca o lege morală să dea naştere la manifestări nedrepte. Răzvan Mihai Ungureanu a mai susţinut că a fost desemnat, în adolescenţă, în Comitetul Central al UTC şi rezultatele sale profesionale l-au propulsat în această ipostază. În niciun caz, nu funcţiile politice deţinute în organizaţiile de tineret i-au influenţat prestaţia şcolară. El s-a arătat gata să părăsească postul pe care-l deţine actualmente, dacă şi în forma finală a legii se va păstra o prevedere care îl incriminează.

Marko Bela: "N-am avut funcţii de conducere, n-am fost informator"
Ministrul de stat Marko Bela, preşedintele UDMR, afirmă că, în ceea ce-l priveşte, legea lustraţiei nu are cum să producă vreun efect. "Nu am avut niciun fel de funcţii de conducere şi nu am fost informator al Securităţii. Dimpotrivă, am fost urmărit de acestea". După absolvirea facultăţii, Marko Bela a fost, timp de doi ani, profesor la o şcoală rurală din judeţul Mureş, iar din 1976 până în decembrie 1989 a lucrat ca redactor simplu la o revistă de cultură.

Gheorghe Barbu: "Am fost secretar de partid în întreprindere"
În cazul în care proiectul legii lustraţiei, aprobat săptămâna trecută de Senat, va intra în vigoare, ministrul muncii, Gheorghe Barbu, nu îşi va pierde funcţia. "Am fost membru de partid şi am fost secretar de partid pe secţie şi apoi secretar de partid pe probleme economice în întreprinderea în care am lucrat înainte de Revoluţie, în perioada în care am fost inginer-şef", ne-a declarat Gheorghe Barbu. Ministrul nu a avut însă funcţii politice la nivel central sau judeţean.

Mihail Hărdău: "Nu ştiu dacă sunt lustrabil"
"Nu ştiu care a rămas ultima formă a legii lustraţiei şi dacă intru sub incidenţa acestei legi. Eu am fost director educativ de cămin studenţesc, iar ca student am fost membru în Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România. Alte funcţii nu am avut în perioada regimului comunist", a declarat Hărdău.

Monica Macovei, fără funcţii în regimul comunist
Ministrul justiţiei, Monica Macovei, nu intră sub incidenţa legii lustraţiei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Marilena Stancu, ne-a declarat că Monica Macovei nu a ocupat nicio funcţie în regimul comunist.

Iuliu Winkler: "Nu am fost membru de partid"
Ministrul delegat pentru Comerţ, Iuliu Winkler, nu a putut ocupa funcţii în regimul comunist pentru că nu a fost membru de partid. Cât priveşte o eventuală colaborare cu Securitatea, demnitarul ne-a declarat că relaţiile sale cu temuta instituţie au fost verificate de nu mai puţin de 4 ori. În 1999, când a fost desemnat subprefect al judeţului Hunedoara, în 2000-2004, când a candidat pentru Camera Deputaţilor, şi în 2004, când a fost propus pentru un fotoliu în cabinetul Tăriceanu. De altfel, spunea Iuliu Winkler, UDMR a fost singura formaţiune care a aplicat principiul lustraţiei, retrăgându-i din funcţiile deţinute pe cei susceptibili de a fi colaborat cu Securitatea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite