Veteranii PSD nu cred în moţiunea de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu consideră că decizia conducerii social-democrate este o mare greşeală politică. Intenţia lui Mircea Geoană de a depune o moţiune de cenzură

Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu consideră că decizia conducerii social-democrate este o mare greşeală politică.

Intenţia lui Mircea Geoană de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu este din ce în ce mai contestată în cadrul grupurilor parlamentare PSD. Deputaţii şi senatorii PSD vor lua o decizie astăzi, la şedinţa reunită a grupurilor în prezenţa preşedintelui Mircea Geoană, discuţiile anunţându-se tensionate.
Ion Iliescu a declarat că moţiunea nu este benefică pentru partid. Liderii PC şi PRM au stabilit
deja că nu vor susţine moţiunea PSD.

Social-democraţii discută în zilele următoare cu PRM, UDMR, PC, iar săptămâna viitoare cu PD şi PNL. Potrivit unor surse din partid, miercuri se va definitiva textul moţiunii.

Viorel Hrebenciuc le-a explicat deputaţilor PSD că, dacă moţiunea va trece, nu se va face un alt guvern care să cuprindă membri PSD, ci se va ajunge la alegeri anticipate. La Senat, înainte de şedinţa de grup, a avut loc o întâlnire între Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu şi Doru Ioan Tărăcilă. Iliescu şi Văcăroiu s-au declarat împotriva moţiunii de cenzură. "Nu mergi la întâmplare cu o moţiune care nu are şanse să primească voturile necesare", a mai afirmat, după întâlnire, Ion Iliescu.

Potrivit unor surse parlamentare, faptul că lideri ca Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu se pronunţă împotriva moţiunii va da curaj şi altor parlamentari să se împotrivească conducerii PSD. "Trebuie să ne gândim la finalitatea moţiunii. Pe de o parte, sunt de înţeles foarte multe nemulţumiri ale organizaţiilor locale, faţă de felul cum guvernul rezolvă o suită de probleme, dar trebuie să judecăm ce se întâmplă după, să se facă o consultare cu celelalte partide", a spus Ion Iliescu.

PNL duce o campanie de "otrăvire"

Liberalii derulează o campanie de la om la om pentru a determina cât mai mulţi parlamentari social-democraţi să nu voteze moţiunea de cenzură pe care PSD a anunţat că o va depune până la 10 septembrie. Senatorii şi deputaţii PNL au avut întâlniri informale în circumscripţiile electorale cu reprezentanţii PSD. Liberalii încearcă să le atragă atenţia unora dintre aleşii pesedişti că, dacă vor vota moţiunea, se va ajunge la anticipate, iar şansele lor de a se regăsi din nou pe liste sunt reduse.

Argumentele PNL se bazează pe faptul că mulţi dintre actualii senatori şi deputaţi PSD au ajuns în Legislativ datorită foştilor lideri Adrian Năstase şi Ion Iliescu, rămaşi acum fără influenţă în partid. O altă direcţie a campaniei de "otrăvire" a liberalilor are în vedere chestiunea pensiilor, parlamentarilor social-democraţi fiindu-le amintit faptul că nu vor beneficia de sumele consistente prevăzute dacă nu vor contabiliza un mandat întreg.

PD şi PLD votează moţiunea

Pediştii şi liberal-democraţii au decis, ieri, să voteze moţiunea de cenzură anunţată de PSD. "Categoric vom vota pentru moţiune, pentru că acest guvern, politic, nu are susţinere decât pe compromisuri netransparente, înţelegeri punctuale şi profesional se vede deja că este slab", a declarat liderul PLD, Stolojan, pentru Mediafax.

Voiculescu şi C.V. Tudor nu merg pe mâna lui Mircea Geoană

Preşedintele PRM, C.V. Tudor, şi preşedintele PC, Dan Voiculescu, s-au întâlnit, ieri, în biroul lui C.V. Tudor de la Senat. După discuţii, preşedintele PRM a declarat că "este foarte posibil să nu mai fie depusă moţiunea de cenzură a PSD". Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat că nu este de acord cu iniţierea unei moţiuni de cenzură, despre care a spus că ar reprezenta "o greşeală". Voiculescu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că "se ocupă de spargerea PSD, prin grupul de la Cluj".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite