Veniturile ocazionale dau bătăi de cap Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevederile privind impozitarea contractelor de drepturi de autor au iscat astăzi discuţii aprinse între reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi partenerii sociali.

„S-a discutat mai bine de trei ore dacă să fie introdusă în normele de aplicare a Ordonanţei cea de-a treia categorie a persoanelor plătite pe drepturi de autor, cele care au venituri ocazionale, şi care ar putea fi scutite de plata CAS", ne-a declarat reprezentantul patronatelor, Romulus Dascălu, prezent la negocierile din cadrul Comisiei de Dialog Social.

Acesta susţine că dezbaterile ar putea continua şi luni, înainte de şedinţa de Guvern în care vor fi aprobate normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă privind lărgirea bazei de impozitare. În cazul persoanelor care nu sunt remunerate lunar din drepturi de autor, reprezentanţii Guvernului au avut ieri dificultăţi în a defini termenul de ocazional.

„S-au discutat variantele ca, în cazul în care activitatea este repetitivă trimestrial sau semestrial, să se plăteasca contribuţii sociale pentru o sumă plafonată la cinci salarii medii brute. Persoanele care nu vor plăti se pare că vor fi doar acelea care au un venit foarte rar, de exemplu o dată pe an", a mai explicat Dascălu.

În proiectul de norme publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe sunt definite în prezent doar două categorii de persoane plătite pe drepturi de autor . Astfel, cei care au astfel de venituri lunar, dar nu au şi carte de muncă vor plăti contribuţii sociale pentru o sumă de până la cinci salarii medii brute anual. În cazul celor care au contractele de drepturi de autor care însoţesc contracte de muncă, contribuţiile se aplică la venitul net, însă în limita a cinci salarii medii brute lunar.

Modificări la impozitul pe clădiri?

O altă propunere a patronatelor a fost ca pentru imobilele revendicate în baza legilor în vigoare să nu se plătească impozit suplimentar, iar acestea să aibă acelaşi regim de impozitare ca locuinţele dobândite prin succesiune.

„Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au spus că vor pune juriştii să analizeze acestă propunere şi că este posibil să fie luată în calcul", a încheiat Romulus Dascălu. Potrivit Ordonanţei adoptate deja de Guvern cei care deţin mai multe locuinţe vor plăti un impozit cu 65% mai mare pentru cea de-a doua locuinţă, cu 150% pentru cea de-a treia şi cu 300% mai mult pentru a patra şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite