Vânzarea Rompetrol, armă politică la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţia tensionată dintre liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin, şi preşedintele Traian Băsescu se reflectă şi în presa proguvernamentală de dincolo de Prut. Cotidianul "Moldova

Relaţia tensionată dintre liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin, şi preşedintele Traian Băsescu se reflectă şi în presa proguvernamentală de dincolo de Prut.

Cotidianul "Moldova Suverană", considerat oficiosul lui Voronin, a publicat un editorial despre lupta pentru putere de la Bucureşti, apreciind că, prin vânzarea a 75% din acţiunile Rompetrol Group, Dinu Patriciu "se poate impune ca viitor preşedinte al României". Autorul materialului susţine că Traian Băsescu este "la ananghie" şi că lupta cu premierul Tăriceanu "îl dezarmează pe zi ce trece".

Editorialistul "Moldovei Suverane" notează că primul-ministru român nu este un adversar uşor de înfrânt, "datorită pragmatismului politic şi înscrierii perfecte a acţiunilor sale în termeni strict constituţionali". El consideră că preşedintele executiv al Rompetrol Group a încheiat o "afacere colosală" cu KazMunayGaz, care l-ar fi "năucit" pe şeful statului român. "În afară de faptul că este convenabilă şi Europei, îl execută pe Băsescu şi îi demontează toate acuzele pe care i le-a adus lui Patriciu", se afirmă în materialul respectiv, adăugându-se că "tranzacţii la astfel de proporţii nu se încheie decât pe baze absolut legale".

"Moldova Suverană" îl laudă pe Dinu Patriciu şi pentru intenţia sa de a crea fondul de dezvoltare pentru România şi Republica Moldova, anunţată după încheierea tranzacţiei Rompetrol - KazMunayGaz. "Avem un tablou clar al modului cum înţeleg unii politicieni şi oameni de afaceri din România să abordeze relaţiile cu Moldova - pe de o parte Băsescu, care recurge la populisme ieftine, provocând tensiuni identitare contradictorii în raport cu politicile europene, iar pe de altă parte Tăriceanu, un politician care a înţeles că moldovenii au nevoie de investiţii şi locuri de muncă, nu de iluzorii Uniuni Interstatale România-R. Moldova, şi Dinu Patriciu, cel mai bogat om de afaceri din România, care intenţionează să dezvolte în Moldova o largă arie investiţională", conchide cotidianul de la Chişinău. (George Rădulescu, Luminiţa Bogdan)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite