Vanghelie cere „tratament distinct” pentru PSD Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD
PSD

Cu numai o zi înainte de Congresul extraordinar, în lupta pentru putere din PSD se aruncă şi Marian Vanghelie. El cere ca Bucureştiul, organizaţie pe care o conduce, să fie considerată „mai mult” decât o filială judeţeană a partidului şi să i se acorde un „tratament distinct”.

În faţa celor câteva sute de social-democraţi adunaţi la Romexpo pentru Conferinţa PSD Bucureşti, Vanghelie a propus ca în Statului PSD, ce urmează să fie modificat la Congresul de sâmbătă, să se prevadă un „tratament disctinct” pentru organizaţia pe care o conduce. 'Vrem ca în statut să existe un punct distinct, organizaţia de Bucureşti să se recunoască diferit faţă de judeţe organizaţia de Bucureşti”, a anunţat vicele PSD, argumentând că nu se poate vorbi despre o similitudine între filiala Bucureşti, care coordonează şase organizaţii de sector, şi filialele judeţene.

Vanghelie nu a explicat dacă prin „tratamentul distinct” cerut pentru Bucureştiu a vizat de fapt funcţii în plus la nivelul structurilor de conducere centrale sau o sporire a prerogativelor sale. Dacă va obţine această recunoaştere, atunci filiala lui Vanghelie ar putea avea întâietate în faţa celorlalte organizaţii judeţene şi implicit influenţa sa în partid va creşte.

Vicele PSD a pledat de mai multe ori în forurile de conducere ale PSD pentru ca organizaţia sa să fie tratată diferenţiat. În ciuda nemulţumirii unor lideri din teritoriu, el a reuşit să obţină acceptul liderului PSD Victor Ponta şi pe cel al secretarului general al PSD Liviu Dragnea pentru ca organizaţia Bucureşti să fie reprezentată la Congres de 560 de delegaţi. Unii lideri din teritoriu şi-au exprimat nemulţumirea, spunând că Bucureştiul a primit prea mulţi delegaţi în raport cu alte filiale. 

Vanghelie nu este singurul lider social-democrat care profită de Congresul extraordinar pentru a-şi spori influenţa în partid. Organizaţia de Teleorman, condusă de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a propus ca noul Statut să prevadă sporirea rolului şi prerogativelor acestuia în ceea ce priveşte coordonarea activităţii curente de partid, oarganizarea campaniilor electorale dar şi elaborarea regulamentelor pentru toate structurile interne din partid. La acest ultim punct, Dragnea s-ar putea „ciocni” însă de Adrian Năstase, care coordonează Departamentele de specialitate ale PSD, care au un regulament propriu.

O altă propunere referitoare la Dragnea vizează înfiinţarea unui Departament de urmărire a carierei politice, care să fie condus tocmai de secretarul general. Numai că în subordinea lui Năstase există deja un Departament de resurse umane. Pe de altă parte, şi puterea lui Năstase ar urma să crească dacă la Congres va primi drept de vot în Biroul Permanent Naţional, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Naţional. 

PSD Bucureşti a mai propus ca modificare la Statutul partidului ca din  Biroul Permanent Naţional să facă parte opt vicepreşedinţi regionali, şapte vicepreşedinţi specialişti şi preşedinţii primelor trei organizaţii judeţene cu cele mai bune rezultate la algerile locale şi parlamentare din 2012, precum şi alegerile prezidenţiale din 2014.

Totodată, Aura Vasile, a adăugat că printre propunerile de modificare ale Statutului PSD se propune ca preşedintele partidului, care va fi desemnat şi votat de Congresul formaţiunii, să fie ales după o consultare prealabilă a tuturor membrilor social-democraţi, pe baza unui regulament propus de BPN şi adoptat de CExN.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite