FOTO Vanghelie, profanator şi mincinos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii fac ultimele demersuri pentru a finaliza cercetările în cazul ocupării abuzive a capelei familiei Lahovari, din Cimitirul Bellu, de familia lui Marian Vanghelie. Prins cu morţii în cavoul altuia, Marian Vanghelie va răspunde în instanţă, alături de acoliţii săi, sub acuzaţiile de profanare de morminte şi falsuri în înscrisuri sub semnătură privată.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 va trimite în instanţă dosarul penal întocmit lui Marian Vanghelie şi acoliţilor săi pentru mai multe capete de acuzare în dosarul „Cavoul Lahovary": abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi distrugerea în formă calificată.

Citiţi şi:

Vanghelie şi-a băgat morţii în cavoul familiei Lahovary
Istoria Lahovary, profanată de Vanghelie
Vanghelie rămâne în cavou


În iunie anul trecut, "Adevărul"  arăta cum Marian Vanghelie (43 de ani), primarul sectorului 5, îşi îngropase abuziv bunicul matern, Constantin Niculae (1922-2008), şi încă o rudă, Liliana Bojan (1954-2008), în capela unde odihnea generalul erou Iacob Lahovary (1846-1907), un militar şi un diplomat român care, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a schimbat cursul istoriei Europei.

Faptele comise îşi au originea în 2003. Atunci, Radu Dumitru, coleg de partid al lui Vanghelie, aflat în fruntea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Bucureşti, a anulat actul de concesiune făcut pe numele ultimului descendent al Lahovarilor şi a concesionat capela, cu tot cu morţii din groapă, către Nicolae Cristea, subordonatul lui Vanghelie. În 2008, când bunicul lui Vanghelie, Constantin Niculae, a încetat din viaţă, Nicolae Cristea i-a donat capela lui Mircea Sorin Niculae (34 de ani), vărul şi mâna dreaptă a lui Marian Vanghelie. Aşa ajuns Vanghelie să-şi îngroape rudele în capela unei familii care a marcat istoria României.

Declaraţii false la dosar 

Uşa originală a Capelei Lahovary a fost înlocuită de Vanghelie cu un placaj   Foto: marian vilău



Încă de la începutul cercetării penale, la dosarul „Cavoul Lahovary" au apărut documente false. Astfel, conform unor surse din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, de la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Bucureşti a fost trimisă o declaraţie nesemnată, dar atribuită lui Cristea Nicolae, locotenentul lui Vanghelie, care ar fi declarat că este descendent direct al Lahovarilor. În mod evident, conform arborelui genealogic al familiei Lahovary, nu există niciun descendent Cristea Nicolae. Ulterior, potrivit aceloraşi  surse, Cristea a negat în faţa anchetatorilor că ar fi autorul acelei declaraţii. Avocaţii familiei Lahovary considera că declaraţia cu pricina ar fi avut scopul de a-l scăpa de răspundere pe Radu Dumitru, fostul şef al Administraţiei Cimitirelor, cel care a concesionat în 2003 capela către familia lui Vanghelie.

Vanghelie: „Nu mi-e frică, nu apare numele meu..."

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, spune că nu are emoţii pentru faptul că dosarul capelei va ajunge în instanţă: "Nu mi-e frică de acest dosar pentru că numele meu nu apare nicăieri. Apare doar aşa, că am recunoscut eu că vărul meu a cumpărat de pe piaţă. Nu mi-e frică nici pentru vărul meu pentru că el a fost un cumpărător de bună credinţă". După publicarea articolului despre profanarea istorică comisă de edil şi după un miting de protest al jurnaliştilor de la Radio Guerrila care au condamnat gestul, Vanghelie a ieşit public şi a promis că va ceda capela ultimului descendent al familiei.

image

„Sunt dispus să repar această problemă morală prin a dona familiei respective acest cavou. Nu am nicio problemă, nu mi-am dorit niciodată să creez aceste probleme. Şi, în plus, e păcat de Dumnezeu", ofta edilul, promiţând că va lua de îndată legătura cu descendenţii eroului pentru a începe procedurile de returnare a capelei membrilor familiei fostului militar şi diplomat.

A minţit şi s-a răzgândit

A trecut un an de când Vanghelie promitea restituirea cavoului către familia Lahovary. Nu s-a ţinut de cuvânt. Marian Vanghelie recunoaşte că s-a răzgândit şi invocă drept argument faptul că dosarul a ajuns la Parchet. "Nu am mai dat capela, aşa cum am promis,  pentru că nu am mai văzut obiectul. Că eu am vrut să o dau de bunăvoie, gratuit, domnului Lahovary, şi el mi-a făcut plângere penală".

În capela familiei Lahovary se odihnesc rudele lui Vanghelie



De cealaltă parte, moştenitorul de drept al capelei, Constantin Lahovary, spune că a făcut plângere penală în numele familiei. „Acţiunea mea penală este o chestiune de morală: doresc să se înapoieze osemintele care au dispărut de acolo, şi să se facă dreptate, pentru că numele Lahovary a fost terfelit", spune Constantin Lahovary, ultimul descendent al reputatului militar, care mai locuieşte în ţară.

Capete de acuzare pentru gruparea Vanghelie

- Abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. 
- Asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.
- Profanarea de morminte.
- Falsul în înscrisuri sub semnătură privată.
- Distrugerea în formă calificată.

Membrii grupării din dosarul „Cavoul Lahovary"

- Marian Vanghelie. Primarul sectorului 5 este acuzat de reprezentanţii familiei Lahovary că a fost artizanul afacerii de la Bellu.
- Radu Dumitru. Coleg de partid cu Vanghelie, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, a fost persoana care a reconcesionat capela către Nicolae Cristea, aflată până atunci pe numele urmaşilor lui Lahovary
- Nicolae Cristea. Subordonatul lui Marian Vanghelie, este persoana care a intrat în posesia Capelei Lahovari pentru a o dona familiei şefului său.
- Mircea Sorin Niculae. Văr primar cu Marian Vanghelie. Este cel care a primit capela de la Nicolae Cristea. Mircea Sorin Niculae este folosit de Vanghelie ca paravan în afaceri controversate, cum este cea a cumpărării Magazinului Bucureşti.

"Acţiunea mea penală este o chestiune de morală: doresc să se înapoieze osemintele care au dispărut de acolo, şi să se facă dreptate, pentru că numele familiei Lahovary a fost terfelit.''

Constantin Lahovary moştenitorul Capelei Lahovary

"Nu am mai dat capela, aşa cum am promis,  pentru că nu am mai văzut obiectul. Că eu am vrut să o dau de bunăvoie, gratuit, domnului Lahovary, şi el mi-a făcut plângere penală.''

Marian Vanghelie primarul sectorului 5

Capela devine monument istoric

Şi reprezentanţii Ministerul Culturii, s-au autosesizat în urma articolelor despre ocuparea capelei Lahovary de către clanul Vanghelie. Lăcaşul de cult, înălţat de celebrul arhitect Ion Mincu (1852-1912), are o valoare artistică deosebită.  Reprezentanţii  Ministerului au început deja procedura de clasare a capelei în lista monumentelor istorice. "Anul trecut s-au obţinut toate avizele pentru demararea procedurilor de clasare care au fost iniţiate în în ianuarie anul acesta. Din acel moment, timp de 12 luni, Capela Lahovary are statut de monument istoric, până la pronunţarea unei soluţii", a declarat pentru „Adevărul" Daniel Cherecheş, directorul Direcţiei pentru Cultură.

Unde sunt osemintele?

Un angajat al Cimitirului Bellu a povestit sub protecţia anonimatului că osemintele lui Iacob Lahovary şi ale membrilor familiei sale au fost scoase din cripte şi aruncate la gunoi. De altfel, în interiorul capelei se puteau vedea intrările criptelor sparte şi golite. 

Senatorul Voicu şi-a tras şi el cavou peste un erou

image

Monumentul funerar construit de Cătălin Voicu peste mormântul generalului erou Ioan Nicolescu Argeşeanu (1841-1913)   Foto: Sever Gheorghe



Senatorul Cătălin Voicu, arestat preventiv pentru fapte de corupţie, este o altă personalitate contemporană care a primit la Bellu un loc de veci peste rămăşiţele pământeşti ale unui erou al Războiului de Independenţă, generalul doctor Nicolescu Argeşeanu. Ca şi în cazul Capelei Lahovary, tot Radu Dumitru a fost cel care i-a dat loc la Bellu lui Voicu, tot un coleg de partid de-al său . Dumitru, în calitate de şef al Administraţiei Cimitirelor, i-a concesionat lui Voicu terenul şi i-a eliberat ilegal o autorizaţie de construcţie, în august 2004. Senatorul a construit cripta peste mormântul în care se odihneau fiul şi soţia generalului Ioan Nicolescu Argeşeanu şi şi-a scris pe cavou următorul text : „Familia General Voicu Cătălin - O viaţă dăruită statului român". La fel ca în situaţia  rămăşiţelor familiei Lahovary, nimeni nu ştie exact unde au dispărut osemintele eroului de la 1877, Nicolescu Argeşeanu.

image
image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite