Vacaroiu si Nastase acuza manevrele presedintelui Basescu pentru a-i schimba din functii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintii Senatului, Nicolae Vacaroiu, si Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, declara, in exclusivitate pentru Adevarul, ca adevaratul motiv pentru care Traian Basescu a impus Coalitiei decizia

Presedintii Senatului, Nicolae Vacaroiu, si Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, declara, in exclusivitate pentru Adevarul, ca adevaratul motiv pentru care Traian Basescu a impus Coalitiei decizia de revocare a lor din functie, pana la 15 septembrie, este intentia presedintelui de a dobandi mai multa putere prin instalarea in aceste posturi a unor persoane obediente fata de seful statului. Cei doi considera ca Radu Berceanu si Mona Musca, eventualii inlocuitori, vor duce la indeplinire indicatiile lui Traian Basescu, atat in ofensiva impotriva Guvernului Tariceanu, cat si in ceea ce priveste declansarea alegerilor anticipate.

Nicolae Vacaroiu:
Presedintele urmareste dizolvarea Parlamentului
- Domnule presedinte Nicolae Vacaroiu, v-ati facut bagajele?
- Da, normal ca a trebuit sa mi le fac. Senatul este in plin proces de mutare. Dar daca va referiti la intentia Aliantei DA de a ma inlocui din fruntea Senatului, va spun ca nu am de ce sa-mi fac bagajele nici eu si nici domnul presedinte Nastase. Asteptam sa vedem cum vor reusi cei din Alianta sa incalce Constitutia. Pentru ca schimbarea celor doi presedinti nu se va putea face decat cu incalcarea flagranta a Constitutiei. La Senat situatia este si mai dificila. Nu-si dau seama ca au doar trei voturi in plus fata de Opozitie. Asa ca este o copilarie ce vor ei sa faca si o fortare a celei mai importante legi.
- Care credeti ca este adevaratul motiv al acestui demers?
- Schimbarea noastra are un scop determinat de un interes a lui Traian Basescu. Daca ar reusi schimbarea noastra, la Senat ar fi pus Radu Berceanu, iar la Camera Deputatilor, Mona Musca, care face parte tot din PD, chiar daca este membru PNL. Sunt convins ca tot ce a facut, cu demisia din guvern, nu a facut de capul ei. Este omul lui Basescu, care nu vrea decat sa-l dea jos din functie pe Tariceanu. Traian Basescu nu iarta si nu se opreste aici. El are scopuri clare si precise. I-a bagat acum in plasa pe liberali si vrea sa duca acest partid ori la o fuziune cu PD, in care insa principalii conducatori sa fie democratii, ori sa ii faca pe liberali sa cada spectaculos in sondaje. De ce mai are nevoie Traian Basescu de doi oameni fideli la Parlament? Simplu! Pentru ca ar avea la indemana si dizolvarea Parlamentului. O poate cere in urma consultarii cu cei doi presedinti de Camere. Ii permite Constitutia. Asta este strategia lui Basescu. Indiscutabil are un singur scop. Cum sa-l dea jos pe Tariceanu. Conteaza mai putin Vacaroiu si Nastase.
- Este importanta aceasta functie pentru dumneavoastra?
- Eu, personal, nu tin de scaun. Dovada este si faptul ca nu mi-am stricat cele 12 zile de concediu pentru acest lucru. Pana si diferenta de salariu este minora, unu-doua milioane de lei. Dar actuala Putere ar trebui totusi sa tina cont de faptul ca PSD a castigat alegerile. Domnul Basescu uita cum a facut Alianta majoritatea fragila pe care o are. Iar daca il da afara pe Tariceanu, sunt sigur ca si Voiculescu va pati acelasi lucru.
- Modificarea, privind revocarea presedintelui, adusa la Regulamentul Senatului o considerati constitutionala?
- Nu. Acele modificari la regulament in formula lui Radu Berceanu incalca principiul revocarii, nu mai spun ca sunt total neconstitutionale. In sedinta Biroului Permanent al Senatului s-a decis in unanimitate ca modificarile la regulament sa fie corelate cu statutul parlamentarului.
- Daca veti fi schimbat, veti sesiza organismele internationale?
- Personal, nu. Pe linie de partid, sigur ca da. Ne vom adresa Comisiei de la Venetia. Cum presedintele tarii nu poate fi revocat decat in urma unor fapte grave, acelasi lucru este si in cazul presedintelui Senatului.

Adrian Nastase:
Mai trebuie sa se ceara schimbarea Patriarhului
- Va ingrijoreaza decizia coalitiei majoritare de a va schimba din functie pana la 15 septembrie? Va faceti deja bagajele?
- Dati-mi voie sa va spun ca, pe mine, in calitate de om politic, ma preocupa falimentul calendarului de integrare, falimentul politicii fiscale, evidentiat de decizia de majorare a TVA sau falimentul din domeniul sanatatii, evidentiat de cele afirmate de Traian Basescu. Daca vor fi schimbati presedintii consiliilor judetene sau cei ai Camerei Deputatilor si Senatului se vor obtine rezultate pe masura? Poate ca, daca dupa schimbarea presedintilor Parlamentului guvernarea nu merge, Alianta se va gandi la schimbarea Patriarhului sau a secretarului general ONU. As vrea sa semnalez si o lipsa elementara de logica: in interviul pe care l-a acordat, luni, domnul Basescu, postului Radio Romania Actualitati, acesta a spus ca Parlamentul si-a facut datoria, este eficient. Ce sa inteleg? Ca din acest motiv trebuie schimbati presedintii celor doua Camere ale Parlamentului? O decizie de schimbare a celor doi presedinti ar fi neconstitutionala, ar fi contrara hotararii Curtii Constitutionale si ar fi nedemocratica, pentru ca cele doua posturi revin PSD.
- Deci nu sunteti ingrijorat?
- Nu este o problema personala. PSD este ingrijorat de acest demers totalitar.
- Care credeti ca sunt motivele reale pentru care coalitia majoritara vrea sa va revoce din functie?
- Nu exista motive de revocare. Este o chestiune de ambitie, de orgolii. Eu stiu ce-i in mintea lor?
- Presedintele PD, domnul Boc, afirma, intr-un interviu la BBC, ca ati "sicanat" la convocarea Biroului Permanent, la ordinea de zi...
- Domnul Boc nu stie regulamentul. Ordinea de zi la Camera Deputatilor este aprobata de comitetul ordinii de zi, unde coalitia detine majoritatea.
- Atunci care credeti ca ar fi motivele reale pentru care se doreste schimbarea dumneavoastra?
- Cred ca este o chestiune care vine de la domnul Basescu, prin domnul Boc. PNL nu este interesat pentru ca propunerea ca presedintia Camerei sa revina doamnei Mona Musca este detestata de unii din acest partid, iar nominalizarea lui Eugen Nicolaescu este detestata de altii. UDMR nu este interesat, Partidul Conservator, nici atat.
- Ce credeti despre faptul ca Partidul Conservator a acceptat, acum, sa voteze impotriva dumneavoastra, apreciind ca nu mai are datorii fata de PSD?
- Sigur, de vreme ce au intrat in Parlament, nu mai au nici o datorie. Uneori ma intreb daca unele critici fata de mine nu au fost indreptatite.
- Veti contesta la Curtea Constitutionala modificarea regulamentului Camerei?
- Nu vreau sa dau impresia ca este o miza personala, dar este dreptul nostru: PSD a castigat alegerile parlamentare. Daca se incearca solutii neconstitutionale la modificarea regulamentului, sigur ca il vom contesta la Curtea Constitutionala.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite