FOTO VIDEO Alegerile, la firul ierbii. Ce ştiu bucureştenii despre colegiile şi candidaţii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut o săptămână de la startul campaniei pentru alegerile parlamentare, iar străzile Capitalei s-au umplut cu afişe, panouri şi corturi electorale. Reporterii adevarul.ro au luat Capitala la pas pentru a afla ce ştiu bucureştenii despre alegerile de la 9 decembrie. Cei mai mulţi habar nu au cine sunt cei care vor să-i reprezinte în Parlamentul României. Nici despre colegiile în care sunt arondaţi nu ştiu mare lucru.

Politicienii au coborât în stradă pentru a le cere oamenilor votul care să le asigure mult-râvnitul mandat de parlamentar. Chiar dacă bannerele cu imaginea candidaţilor sau cu promisuni electorale sunt la tot pasul, oamenii simpli calcă iute pe asfaltul trotuarelor şi par să ignore tot arsenalul pregătit de partide.

La o săptămână de la demararea campaniei, reporterii adevarul.ro şi-au propus să afle cum percep bucureştenii acest nou meci al politicienilor, cât de bine îi cunosc pe candidaţi şi dacă ştiu cărui colegiu aparţin. Surprinzător sau nu, majoritatea alegătorilor nu ştiu absolut nimic despre cei care le zâmbesc de pe afişe imense.

Cei mai tineri nu ştiu nici măcar în ce colegiu vor vota, nu au auzit de candidaţii care le cer votul şi nici nu se arată prea interesaţi. „Am primit ceva pliante, de la un partid APR... dar nu ştiu ce înseamnă... sincer nu am auzit de el până acum", spune un tânăr.


„Colegiul... nu ştiu. Cred că sectorul 2"


Un student susţine că până în acest moment nici măcar nu şi-a pus întrebarea dacă va merge la vot, cu atât mai puţin nu a încercat să afle colegiul din care face parte. „Poate o să mă duc la vot, dar nu ştiu ce aş vota, nu m-a interesat deloc până acum".

Pe de altă parte, alţii, mai maturi, preferă să privească în ansamblu scena politică, nu sunt interesaţi de numele celui care le va reprezenta interesele în Parlament, iar alegerea de pe 9 decembrie va fi influenţată doar de simpatiile de partid. „Colegiul... nu ştiu.. cred că sectorul 2. Merg la vot, nici nu mă interesează cine este, o să votez USL, oricum", declară o bucureşteancă din sectorul 2. „Păi, se vede cine e gospodar, a anvelopat blocurile din toată zona, pe el îl votăm. E datoria noastră de cetăţeni şi eu merg mereu la vot!", argumentează un pensionar.


Campania, faza pe afişe

În prima fază a competiţiei electorale, USL domină clar la capitolul afişe, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. „Domnule, când erau alegeri înainte, vedeam numai portocaliu în faţa ochilor. Acum, ăştia de la PDL şi-au schimbat culoarea, dar nu în roz, aşa cum cred ei, ci în invizibil. Au câteva afişe amărâte", ne spune calm un cetăţean la Piaţa Victoriei.


image

În sectorul 1, diferenţa în favoarea USL o face primarul Andrei Chiliman. Liberal cu state vechi, acesta garantează pentru trei candidaţi: Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban şi Diana Tuşa.

Acelaşi rol de locomotivă electorală îl joacă şi Cristian Popescu Piedone. În sectorul 4, pe arterele principale, tronează imaginea lui Dan Voiculescu, fondatorul PC. Candidat pentru un nou mandat de senator, Voiculescu apare în toate bannerele electorale alături de istoricul Dinu Giurescu şi de actualul deputat Nicolae Bănicioiu, bazându-se pe cele 80 de procente câştigate de Piedone la alegerile locale.

Domnu' Dan, favoritul pensionarilor din Sectorul 4

În inima Berceniului, la Piaţa Sudului, agricultorii din apropierea Capitalei au venit să-şi vândă recolta. Printre munţi de varză, răsar corturile electorale cu chipul lui Dan Voiculescu. E coadă. Nu se dau alimente, ci se ia tensiunea. „Domnu' Dan e singurul politician care are grijă de bătrâni", ne spune o doamnă îmbujorată, ce tocmai terminase consultaţia. Dar de alături se aud şi adversarii: „Are, cum să nu aibă, dar din patru în patru ani". Rivalii din ARD nu au corturi, ci doar afişe agăţate de stâlpi. Nu sunt puţine, dar rozul pal nu atrage atenţia trecătorilor. „Cine o fi şi ăsta. Eu nu-l cunosc şi stau de o viaţă aici", întreabă nedumerit un trecător.

Gropiţele lui Crin Antonescu şi fondul de ten


În sectorul lui Robert Negoiţă, sectorul 3, vor candida nume grele din USL, ca Ecaterina Andronescu şi Eugen Nicolăescu, care nu concep să rateze un nou mandat parlamentar. Astfel, primarul s-a mobilizat exemplar. „Vedeţi corturile astea cu «dreptate până la capăt»? Până vinerea trecută se împărţeau aici ziare cu ce-a făcut primarul în sector. De vineri, au pus pozele astea deasupra şi gata, au intrat oficial în campanie", explică un taximetrist.


image

Dar campania din sectorul 3 nu se rezumă doar la corturi şi mici afişe electorale. Pe blocuri, apar cei doi mari lideri: Victor Ponta şi Crin Antonescu". Uitaţi-vă atent la poza lui Crin Antonescu. Vedeţi gropiţele umplute cu fond de ten? Cum să-ţi pui o astfel de poză? E dezgustător", apreciază o doamnă cu un simţ estetic foarte dezvoltat.
Tot în sectorul 3 candidează şi Sulfina Barbu, însă aişele ei lipsesc aproape cu desăvârşire. „Am mai primit în poştă unele afişe şi am auzit că merge pe la uşi. La mine încă nu a fost. Nici nu-i dau drumul. M-am săturat de minciunile lor", avertizează, cu calm, un locuitor.


Sectorul 2, „sub nivelul mării"


Sectorul 2 pare să fie cel mai puţin infestat de virusul campaniei electorale. Afişele, bannerele sau corturile electorale lipsesc, iar oamenii din Sector îşi amintesc cu greu cine candidații intrați în lupta pentru un loc în Parlament.
„Sunt sub nivelul mării!", apreciază Barj Ioniţă şi Vasile Leapădă, amândoi pensionari.

„La noi s-a pornit greşit încă din '90. Nu există oameni în istoria României care să fi făcut mai mult rău acestui popor decât aceste hiene care ne-au condus după '90. Ce să aşteptăm de la aceşti candidaţi? Nimic bun, cu siguranţă", a mai completat Vasile Leapădă.


Sectorul 5, înghiţit de USL


Sectorul 5 al Capitalei este dominat de USL. Bătălia dintre actorii pricipali Cătălin Croitoru și Radu F. Alexandru pare să fie câştigată, la nivel de publicitate electorală, de candidatul USL.

Aici, oamenii îşi cunosc candidaţii, dar par mai degrabă influenţaţi de partide, decât de programul politic al aspiranţilor la un loc în Parlament. „Eu mereu am votat schimbarea. De 20 de ani asta ne tot dorim, o schimbare. Voi merge cu USL, dar nu cred că vor aduce nici ăştia nimic nou", ne-a spus Alde Elena, un economist în vârstă de 36 de ani.

Alegătorii au şi aşteptări concrete de la cei care îi vor reprezenta în Parlament. „Aş dori să nu se mai fure atât de mult şi mai ales să se respecte contractele cu statul. Asta e cel mai important. Să nu mai facem autostrăzi cu preţ de 10 ori mai mare decât la alţii", ne-a spus şi Marian Ion, 23 de ani, student la Politehnică.

La PP-DD, în sectorul 6, n-au ajuns materialele


Sectorul 6 al Capitalei a fost împânzit de însemne electorale. Zona Crângaşi, unul dintre spaţiile cele mai utilizate pentru publicitate politică, a fost asediată de USL, ARD şi PP-DD.

Cele două corturi ale PP-DD amplasate la Crângaşi nu au deocamdată nicio utilitate. Nu se împart materiale electorale, iar cei care stau în cort preferă să vorbească între ei, în loc să prezinte oamenilor candidații. „Nu ne-au venit încă materialele electorale. Stăm aici pur şi simplu. Aşteptăm. Săptămâna viitoare vor veni", ne-a spus una dintre angajatele PP-DD, care are în grijă cortul din faţa gurii de metrou de la Crângaşi.

Oamenii din sector nu par prea interesaţi de alegeri. Singurii care sunt deranjaţi de începerea campaniei electorale sunt cei care şi-au amplasat tarabele pe trotuar. „Cu ăştia de la partide nu mai ai loc de nimic. Mai vine şi garda pe capul nostru", se plânge o vânzătoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite