Uniunea Europeană a tolerat eşecul reformelor din România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană ştia încă de la bun început că România şi Bulgaria nu vor fi pregătite să adere în 2007, dar nu a încercat să prevină această situaţie. Pasivitatea de care

Uniunea Europeană ştia încă de la bun început că România şi Bulgaria nu vor fi pregătite să adere în 2007, dar nu a încercat să prevină această situaţie.

Pasivitatea de care oficialităţile UE au dat dovadă pune blocul comunitar într-o poziţie stânjenitoare, Bruxelles-ul găsindu-se în situaţia de a nu mai putea face nimic în legătură cu eşecul României şi Bulgariei de implementare a reformelor anticorupţie asumate înainte de aderare, titrează "Financial Times". "Cum poate UE lupta pentru impunerea statului de drept în lume, când nu poate impune aşa ceva în rândul propriilor membri?", se întreabă retoric editorialistul britanic. "Financial Times" califică drept "laşă" atitudinea oficialilor europeni, care sub presiunea comisarilor noilor state comunitare şi, surprinzător, a comisarului pentru justitie, Franco Frattini, au atenuat tonul critic al raportului, deşi ar fi fost justificat de ritmul lent al luptei anticorupţie înregistrat. Potrivit cotidianului britanic, o astfel de politică este total contraproductivă, deoarece subminează forţele reformatoare din ambele state şi afectează procesul de extindere europeană deja mult slăbit la ora actuală.

Totodată, lipsa de fermitate dovedită ar putea încuraja viitoarele candidate la aderare să spere că îşi pot neglija obligaţiile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite