Uninominalul, urnit de spectrul referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru elaborarea Codului electoral şi-a însuşit proiectul Asociaţiei Pro Democraţia, pe care l-a trimis Senatului, prima cameră sesizată. Partidele parlamentare au reuşit să

Comisia pentru elaborarea Codului electoral şi-a însuşit proiectul Asociaţiei Pro Democraţia, pe care l-a trimis Senatului, prima cameră sesizată.

Partidele parlamentare au reuşit să deblocheze proiectul de introducere a votului uninominal, la aproximativ şase luni de la începerea dezbaterilor în Comisia pentru elaborarea Codului electoral. Membrii acestui organism - înfiinţat la 10 mai 2006 - au decis, ieri, cu două voturi împotrivă, să trimită Senatului proiectul de lege redactat de Asociaţia Pro Democraţia. Preşedintele Traian Băsescu a prelungit, până în octombrie, termenul până la care, pentru a fi evitată convocarea unui referendum, parlamentul trebuie să adopte actul legislativ.

Prin votul de ieri, textul legislativ aparţinând APD şi semnat de 114 parlamentari ai PSD, PD şi PNL va ajunge, la începutul săptămânii viitoare, la Senat, prima cameră sesizată. Preşedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a precizat că toate celelalte proiecte pe tema votului uninominal se consideră respinse. "De această dată membrii comisiei au arătat, fără niciun fel de dubiu, că voinţa politică există şi că, dacă lucrurile se menţin în această majoritate, în care sunt cinci partide, legea votului uninominal va putea fi adoptată în această sesiune parlamentară", a spus Voicu.

Deputatul UDMR Marton Arpad a fost cel care a propus această procedură, abţinerile aparţinând reprezentanţilor PRM. Senatorii vor avea la dispoziţie zece zile pentru a depune amendamente.

Stanciu a demisionat Pesedistul Anghel Stanciu, care a susţinut încă de la început un proiect propriu de vot uninominal, a demisionat din Comisie la începutul şedinţei de ieri. Stanciu a argumentat că vrea să fie consecvent cu poziţia lui şi a precizat că propunerea PSD este singura care poate duce la formarea unor majorităţi parlamentare stabile şi a unor guverne solide. "Consider că proiectul Pro Democraţia nu reprezintă scrutinul uninominal, ci este cel mult un scrutin mixt cu finalitate proporţională", a spus deputatul social-democrat.

La fel de sceptic s-a arătat şi reprezentantul PD în Comisie, deputatul Valentin Iliescu. El a apreciat că votul uninominal va fi respins în Camera Deputaţilor, acuzând PSD, PNL şi PRM că vor să tergiverseze introducerea acestui sistem de vot "care nu îi avantajează". "Am sesizat că este doar o încercare de a păcăli electoratul, pentru că această lege nu va trece niciodată de parlament, este doar o modalitate de a câştiga timp", a afirmat Iliescu.

Băsescu: Referendum la 25 noiembrie Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri că va emite un decret pentru organizarea unui referendum pentru introducerea uninominalului, dacă parlamentul nu va adopta legea cu cel puţin 30 de zile înainte de europarlamentare. "Ce ştiu cu certitudine este că, în lipsa unei legi electorale care să introducă votul uninominal până cu 30 de zile înainte de europarlamentare, voi emite decretul pentru un referendum în aceeaşi zi cu europarlamentarele", a declarat şeful statului, citat de Rompres.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite