Uninominalul pur ar fi lăsat PNL fără 41 de mandate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD-istul Anghel Stanciu a simulat componenţa parlamentului dacă legea electorală arăta altfel. Deputatul Anghel Stanciu este acuzat de colegii săi că amendamentele pe care le-a făcut la legea votului uninominal au adus mai mult rău partidului.

Mulţi lideri PSD s-au trezit în situaţia că au candidaţi aflaţi pe primul loc în colegii care însă nu au prins loc în parlament. Frustrarea a fost şi mai mare în condiţiile în care procentul acestora era de 49%. Criticile s-au îndreptat imediat înspre Stanciu, reproşându-i-se că nu se respectă proporţionalitatea votului.

Stanciu este acuzat şi de „tupeul” de a-şi trece în pliantele electorale „legea Stanciu”. Surse din partid afirmă că însuşi Mircea Geoană ar fi cerut imediat după alegeri „soluţii ca să nu mai văd legea asta”.  Uninominal pur înseamnă că cel aflat pe primul loc în colegiu ia mandatul.

Stanciu răspunde printr-o scrisorică

image


Pavăză în faţa valului de nemulţumiri, Anghel Stanciu a trimis, zilele trecute, câte o scrisoare fiecărui lider de organizaţie al PSD. Alături de epistola care arăta avantajele „modalităţii originale” de împărţire a mandatelor, Stanciu a anexat şi trei tabele pline de calcule menite să liniştească PSD-iştii furioşi.

Concluzia analizei deputatului ieşean este că, dacă s-ar fi aplicat la alegerile parlamentare acelaşi sistem de vot ca şi la preşedintele consiliului judeţean, adică cel de pe primul loc ia mandatul, atunci PSD s-ar fi aflat cu mult în urma PDL şi „ar fi blocat sigur accesul PSD+PC la guvernare”. Diferenţa dintre cele două partide ar fi fost de 25 de mandate în favoarea PDL.
Stanciu nu a amintit însă nicio clipă de realizarea unui sistem electoral în două tururi de scrutin, ca la alegerea primarului, variantă propusă de Victor Ponta, agreată de preşedinte şi supusă referendumului popular pe 25 noiembrie 2007.

Ce scrie în epistolă

„Domnule preşedinte, vă adresez această epistolă deoarece eu sunt cel care a conceput modalitatea originală de îmbinare a votului uninominal cu repartizarea proporţională specifică listelor de partid. (...) Dezavantajul principal al sistemului de vot creat constă în faptul că nu toţi candidaţii care n-au câştigat alegerile, dar s-au clasat pe primul loc, nu intră în Parlament. De asemenea, în cazul unor rezultate foarte apropiate, în cadrul disproporţionalităţilor foarte mici (± 0,6%;
± 1%) se poate inversa raportul mandatelor obţinute.

Eliminarea principalului dezavantaj prin eventuala acceptare a scrutinului majoritar cu un singur tur ca la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene ar fi determinat un avantaj al PDL de 20 de mandate de deputat şi 5 de senator (total 25 faţă de 3 în prezent), care ar fi blocat sigur accesul PSD+PC la guvernare (PDL+UDMR+Minorităţi= 247 >224 PSD+PC+PNL< faţă de 236 de mandate necesare învestirii noului guvern).

Apreciez că noul sistem pe care l-am creat răspunde, în pofida actualelor caracterizări negative şi chiar regretelor „îndreptăţite” ale unor colegi de partid, cerinţelor impuse de Consiliul Naţional al PSD la „croirea” actualei legi: toţi candidaţii partidului (şi nu numai cei din fruntea fostei liste de partid) să formeze o echipă la nivel de circumscripţie pentru a obţine cât mai multe voturi pentru partid şi respectiv mandate”.

Mandate în Senat

Partid     Câte a obţinut*     Câte ar fi obţinut**      Diferenţa

PDL              51                             59              +8
PSD              49                            54               +5
PNL              28                            15               -13
UDMR            9                               9                 0

* Prin legea aflată în vigoare;
 ** Prin sistemul „primul din colegiu câştigă indiferent de procent”

Mandate în Camera Deputaţilor

Partid     Câte a obţinut*     Câte ar fi obţinut**      Diferenţa

PDL             115                     138                        +23
PSD              114                   118                           +4
PNL               65                      37                         -28
UDMR            22                      23                         +1

* Prin legea aflată în vigoare; 
 ** Prin sistemul „primul din colegiu câştigă indiferent de procent”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite