Uninominalul pur, pașaportul la Putere al partidelor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDL Sulfina Barbu consideră că eliminarea pragului electoral din legea votului uninominal nu este democratică, ea acuzându-i pe reprezentanții PSD și PNL că vor lege electorală care să îi avantajeze în alegerile viitoare.

Întrebată dacă membrii comisiei comune a Senatului şi Camere Deputaţilor, de elaborare a codului electoral, se va mai reuni în contextul în care Senatul a aprobat deja legea votului uninominal, Sulfina Barbu a precizat că acest lucru depinde de membrii comisiei.

„Având în vedere că s-a prelungit activitatea comisiei, prin hotărâre comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, până în 30 mai, în mod normal şi firesc toate grupurile parlamentare ar trebui să participe la această comisie. Vom vedea la următoarea convocare care vor fi membrii care vor participa", a spus ea.

Referitor la intenţia USL de a modifica legea uninominalului pur, la Camera Deputaţilor, prin eliminarea pragului electoral, deputatul PDL a precizat că „este greu de discutat ceea ce vor cei de la USL, pentru că se contrazic iar".

„Atunci când erau în opoziţie, vroiau un sistem mixt şi am avut în comisia de cod electoral chiar consens politic. Noi am considerat că un sistem electoral trebuie discutat de toate partidele şi acceptat ca atare, după ce au venit la putere, şi-au schimbat imediat punctul de vedere. Vă amintesc că şi în 2008 au făcut şi au promovat o lege electorală care să-i avantajeze pe cei de la PSD şi PNL, încercând să dezavantajeze PDL. Nu s-a întâmplat aşa şi sunt convinsă că nici în 2012 nu se va întâmpla", a spus Barbu.

În opinia sa, „este antidemocratic să gândeşti şi să propui o lege electorală care să avantajeze doar partidul tău".

Sulfina Barbu a ţinut să menţioneze că, dacă asta şi-ar fi dorit, PDL ar fi putut să o facă în cei patru ani cât a fost la putere.

„Nici nu este cred democratic să nu susţii pragul electoral pentru partidele parlamentare, trebuie reglementat foarte clar sistemul de vot pentru independenţi, care trebuie să aibă dreptul să fie aleşi şi să aleagă, dar să elimini pragul electoral pentru partide nu este în avantajul niciunui partid", a mai declarat Sulfina Barbu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că este de acord cu eliminarea totală din legea votului uninominal pur a pragului electoral, pe modelul Marii Britanii, care simplifică lucrurile şi generează sistemul cu două formaţiuni mari în Parlament.

„O asemenea formulă simplifică lucrurile, în sensul că ea generează şi întreţine, după exemplul Marii Britanii, sistemul cu două mari partide, cu două forţe politice", a spus preşedintele liberal.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, că pragul electoral, menţinut în Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur, va fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizonal.

Întrebat cum va introduce Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur sistemul majoritar, în care candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu este declarat ales, în condiţiile menţinerii pragului electoral pentru formaţiunile politice, Şova aprecizat că pragul electoral va fi scos de către Camera Deputaţilor, care este for decizional.

„Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputaţilor", a spus Şova.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, Şova a precizat că actul normativ nu va prevedea redistribuirea voturilor şi că la alegeri poate candida oricine, inclusiv independenţii, iar un independent care va câştiga în colegiul său va fi declarat ales.

Senatorul PNL Ioan Ghişe, membru în Comisia juridică, a declarat miercuri, pentru Mediafax, că, prin păstrarea pragului electoral în legea uninominalului pur votată de plen marţi, candidaţii îşi asumă riscul trecerii pragului de către partide, legea avantajând partidele mari.

„Dacă mergi independent, intri în Parlament, ca reprezentant al colegiului în care ai candidat şi ai câştigat cele mai multe procente. Din partea partidelor politice, dacă eşti desemnat, îţi cresc şi şansele, întrucât eşti susţinut de o formaţiune politică, dar şi partidul are condiţie să treacă pragul stabilit", a spus Ghişe

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite