Uninominalul, la mâna judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti este în măsură să răstoarne, astăzi, toate calculele făcute de partide în perspectiva scrutinului din noiembrie, readucând votul pe liste din cauza unor vicii de legalitate.

Cabinetul Tăriceanu s-ar putea vedea în situaţia de a reprograma alegerile de la 30 noiembrie, dacă judecătorii vor decide anularea hotărârii privind colegiile uninominale.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti ar urma să se pronunţe, în cursul acestei zile, asupra cererii de anulare a efectelor hotărârii Guvernului referitoare la stabilirea colegiilor uninominale, formulată de PRM. Fondul contestaţiei va fi luat în discuţie la 11 noiembrie, însă eventuala anulare a hotărârii amintite ar conduce la ieşirea din calendarul alegerilor pentru 2008.

„Noi ne bazăm pe o împrejurare de notorietate. Articolul 12 din Legea votului uninominal arată că aceste colegii se stabilesc prin hotărâre de guvern, dar conform hotărârii unei comisii parlamentare speciale.

Este recunoscut de către Guvern că pentru judeţele Constanţa, Satu Mare, pentru municipiul Bucureşti, precum şi pentru străinătate, comisia parlamentară nu a stabilit asemena colegii. Acestea au fost trasate abuziv de către Guvern, fără hotărârea unei comisii parlamentare. În aceste condiţii, hotărârea Guvernului este nelegală”, susţine deputatul PRM Lucian Bolcaş, cel care conduce demersul în justiţie al partidului său.

Calendarul alegerilor, „îngropat”

În situaţia în care PRM va avea câştig de cauză astăzi, chiar dacă Guvernul va da o altă hotărâre, aceasta nu va putea fi emisă cu 90 de zile înainte de data alegerilor, după cum este prevăzut în lege.

Prin urmare, tot calendarul alegerilor cade, anularea hotărârii atrăgând imposibilitatea desfăşurării scrutinului pe tot cuprinsul ţării, nu doar în judeţele vizate de contestaţie.

Guvernul are la îndemână recursul

O eventuală decizie a instanţei favorabilă PRM va fi atacată cu recurs, mai mult ca sigur, de către Guvern. Chiar şi aşa, dacă judecarea pe fond a dosarului nu se realizează până la alegeri, lucrurile pot lua o turnură extrem de complicată. „Dacă fondul se judecă după alegeri, iar nouă ni se va da câştig de cauză, alegerile sunt nule, iar Parlamentul nou ales
este dizolvat”, spune Lucian Bolcaş.

Riscul este confirmat şi de către preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai. Ea a spus că anularea alegerilor este posibilă dacă instanţa va admite contestaţia PRM. Nicolai susţine însă că rezultatele scrutinului de la 30 noiembrie nu pot fi „şterse” decât printr-o hotărâre judecătorească.

„Este foarte posibil să fie anulate alegerile, dar asta tot printr-o decizie a instanţei. Dacă se suspendă actuala lege a uninominalului şi nu este înlocuită rapid cu alt text legislativ, există această posibilitate a anulării alegerilor”, ne-a declarat vicepreşedintele PNL.

Vom vota din nou liste?

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Sergiu Andon, spune şi el că nu e deloc absurdă varianta ca alegerile să nu se mai poată desfăşura în acest an. „E greu de făcut o prognoză pentru că e o materie nouă atacarea ordonanţelor de urgenţă.

Dacă instanţa anulează efectele hotărârii privind colegiile uninominale este previzibilă admiterea contestaţiei în ansamblu. Guvernul poate veni cu o hotărâre care să ţină seama de motivarea instanţei, dar nu se mai încadrează în calendarul electoral. S-ar putea ajunge şi la ţinerea alegerilor pe vechea reglementare”, ne-a declarat Sergiu Andon. (A contribuit Bogdan Costache)

Băsescu se adresează Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu se va adresa astăzi Parlamentului pe teme de politică internă şi externă, la ora 10.00. Şeful statului vine în Parlament, ca urmare a unei solicitări făcute în acest sens.Conform Mediafax, este de aşteptat ca Băsescu să critice modul în care parlamentarii şi miniştrii şi-au dus la îndeplinire mandatele în ultimii patru ani. La ultima sa prezenţă în Parlament, şeful statului s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum privind introducerea votului uninominal.  

Partidele vor alegeri la termen

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu (foto), a declarat că social-democraţii condamnă negocierile secrete sau presiunile care se exercită în această perioadă pentru ca votul uninominal să nu fie aplicat la alegerile parlamentare din luna noiembrie a acestui an. El a spus că mai multe evaluări recente ale aplicării uninominalului contrazic previziunile făcute anterior de partide în ceea ce priveşte potenţialele rezultate la alegeri.

PDL somează Guvernul

PDL cere Guvernului să prezinte, astăzi, o alternativă pentru ca alegerile să se desfăşoare la termen şi pe baza votului uninominal în cazul în care instanţa va da câştig de cauză contestării PRM, a declarat Emil Boc. „Ori organizează Guvernul alegeri la termen şi pe baza votului uninominal, ori pleacă“, a spus Boc.

UDMR: Alegerile să aibă loc la data fixată

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat că alegerile trebuie să aibă loc la data fixată, apreciind că ar fi o mare greşeală dacă s-ar bloca procesul care deja este în desfăşurare şi dacă s-ar bulversa actuala situaţie. El a mai spus că nu crede ca vechea lege privind votul pe liste să poată să fie repusă în vigoare printr-o ordonanţă de urgenţă. (Alexandru Macoveiciuc)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite