Uninominalul lui Tăriceanu, atacat la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Şeful statului spune că proiectul de lege asumat de guvern nu va pune capăt clientelismului politic. Preşedintele Traian Băsescu a contestat la Curtea Constituţională proiectul de lege

>> Şeful statului spune că proiectul de lege asumat de guvern nu va pune capăt clientelismului politic.

Preşedintele Traian Băsescu a contestat la Curtea Constituţională proiectul de lege privind introducerea scrutinului uninominal, iniţiat de "Pro Democraţia" şi asumat de guvern.

Şeful statului consideră că actul normativ în cauză va genera apariţia unui parlament lipsit de credibilitate. Premierul Tăriceanu a reacţionat, afirmând că Traian Băsescu încearcă să instituie "o dictatură de catifea" prin concentrarea puterii în mâinile pediştilor.

Preşedintele Băsescu a criticat, ieri, la Timişoara, legea Asociaţiei "Pro Democraţia" privind introducerea scrutinului uninominal, apreciind că "aceasta nu respectă principiul fundamental al votului uninominal majoritar, 50% plus un vot".

Şeful statului nu este de acord cu articolul 29 din actul normativ menţionat, text care introduce lista naţională suplimentară. Traian Băsescu susţine că articolul în cauză încalcă prevederile art. 62, alin. 1 din Constituţie. Preşedintele crede că legea asupra căreia guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa parlamentului nu va îndepărta nici clientela politică şi nici pe cei "care sunt parte a Alianţei transpartinice, alianţă ce are ca ideologie banul".

Băsescu atrage atenţia că, în situaţia în care un partid politic obţine la nivelul unei circumscripţii un cât electoral care este superior numărului total de candidaţi din circumscripţia respectivă, se va proceda la atribuirea de mandate către persoanele de pe lista naţională suplimentară, în ordinea întocmită de competitorul electoral respectiv.

Aceste prevederi permit, potrivit preşedintelui, ca persoane aflate pe lista naţională propusă de către fiecare competitor electoral să obţină mandatul de parlamentar fără ca alegătorul să fi votat această listă. "Caracterul direct al votului este esenţa reprezentativităţii democratice moderne în care cetăţenii îşi exprimă în mod direct opţiunea pentru un anumit candidat propus în alegeri", precizează preşedintele în încheierea sesizării adresate Curţii Constituţionale.

Liberalii acuză dictatura preşedintelui

"Băsescu doreşte în România un fel de regim de autoritate pe care să îl exercite prin PD, deoarece prin sistemul său de vot ar obţine, în baza unei majorităţi relative din votul cetăţenilor, majoritatea absolută în România. Mecanismul propus de Băsescu dă unei minorităţi puterea de decizie în defavoarea majorităţii", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, ca reacţie la decizia preşedintelui.

Primul-ministru a precizat că şeful statului urmăreşte instaurarea unei "dictaturi de catifea" în România, invocând exemplul sistemului electoral aplicat în Franţa. "Sarkozy, care are o cultură politică mult mai bună decât Băsescu, a înţeles dezavantajul acestui sistem: o democraţie puternică nu funcţionează fără o opoziţie adevărată. Preşedintele Băsescu vrea un fel de <> făcută în România", a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a anunţat că va transmite Curţii Constituţionale un punct de vedere amplu cu privire la legea de introducere a votului uninominal. "Nu este nimic neconstituţional în articolul invocat de Traian Băsescu", a spus Olteanu, care i-a trimis până în prezent şefului statului nu mai puţin de 15 scrisori în care îi cere să promulge actul normativ.

Ce contestă preşedintele

Articolul 29 din proiectul de lege privind uninominalul asumat de guvern prevede că, în cazul în care un partid câştigă peste 50% din mandate în colegiile uninominale, repartizarea celorlalte mandate se face prin lista naţională de rezervă, în funcţie de ponderea formaţiunilor la nivel naţional.

Art. 62, alin. 1 din Constituţie stipulează faptul că Senatul şi Camera Deputaţilor sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite