„Ungureanu nu are calitatea morală potrivită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu, şeful unui guvern alcătuit din „oameni  de sacrificiu“
Mihai Răzvan Ungureanu, şeful unui guvern alcătuit din „oameni de sacrificiu“

„Adevărul“ a apelat la analişti pentru a afla care vor fi implicaţiile sociale şi politice ale schimbării lui Emil Boc cu Mihai Răzvan Ungureanu.

Societatea civilă primeşte cu rezerve formula vehiculată, ieri, pentru Guvernul desemnat al României. Dincolo de reflexul de a interpreta, politic, strategia PDL, de a-şi înlocui toţi miniştrii din Cabinetul Boc, personalităţile consultate de „Adevărul" au ezitat să se pronunţe ferm în privinţa viitorului cabinet condus de Mihai Răzvan Ungureanu. A predominat însă percepţia unui executiv format din oameni de sacrificiu.

Averea ieşeanului Mihai-Răzvan Ungureanu, premier desemnat

Sociologul Alfred Bulai consideră că mişcarea PDL de a-şi schimba miniştrii era anticipabilă. „Schimbarea, la vârf, cu oameni de încredere - uneori, de încredere chiar pentru miniştrii înlocuiţi - era foarte probabilă.  PDL este cel mai mare perdant al acestei mutări, pentru că nu va mai avea premier. Noul prim-ministru nu va mai trece pe la partid, iar pentru mulţi din PDL accesul la premier va fi îngreunat", spune Bulai.

„Cuvântul tovarăşului Mihai Ungureanu", premier desemnat, din Scânteia Tineretului

Sociologul crede că înlocuirea garniturii de miniştri PDL ar putea aduce coaliţiei de guvernământ doar „un balon de oxigen pe termen scurt". Sociologul consideră că PDL s-ar fi putut recredibiliza mai eficient şi chiar distanţa uşor de Putere dacă, în locul miniştrilor care şi-au depus, luni, mandatul, ar fi numit exclusiv tehnocraţi. „În felul acesta, PDL ar fi dat chiar impresia unei relative treceri în Opoziţie".

„Are o carieră de nomenclaturist"

Politologul Cristian Pârvulescu este foarte critic cu formula de guvern adoptată de coaliţie şi de preşedintele Traian Băsescu. Pârvulescu este aspru, necruţător, cu Mihai Răzvan Ungureanu (MRU). „Faptul că un şef de serviciu secret ajunge să conducă un guvern spune totul despre nivelul la care a ajuns democraţia din România. Acesta este un pas suplimentar spre prezidenţializarea regimului politic din ţara noastră".

Referindu-se la calitatea de membru supleant în CC al UTC, în care tânărul Mihai Răzvan Ungureanu (21 ani) a fost găsit de Revoluţia din 1989, Pârvulescu spune că premierul desemnat „nu are calitatea morală de a deţine funcţia pentru care a fost propus".

„Are o carieră de nomenclaturist. Dacă s-ar fi aplicat Legea lustraţiei, el nu ar fi putut deţine funcţii publice în România"", declară Pârvulescu. Politologul crede că Ungureanu nu are nici calitatea profesională de a prelua mandatul care i se încredinţează: „Mă îndoiesc că un spion poate fi prim-ministru". Cristian Pârvulescu mai consideră că miniştrii noului guvern sunt nişte „figuranţi", iar numele lor sunt neimportante. 

Zoe Petre: „Anonimi perfecţi, în bătaia puştii"

Legat de profilul public şters al ministeriabililor PDL, analistul economic Daniel Dăianu crede că acesta ar putea fi o „armă cu două tăişuri". „Poate fi şi un bonus, în sensul că, nefiind cunoscuţi, aceştia nu pot fi criticaţi. Dar poate fi şi un minus, în sensul că, nefiind cunoscuţi, ne putem îndoi că vor fi capabili să gestioneze portofoliile respective. În ceea ce îl priveşte pe economistul Nicolae Drăgoi, al cărui nume, ieri după-amiază, a fost vehiculat ca ministru de Finanţe desemnat, Dăianu afirmă că este mult mai bine pregătit decât ministrul demisionar, Gheorghe Ialomiţianu.

„Luaţi CV-urile celor doi! Nu pot fi comparate! Una e însă să te ocupi de gestionarea datoriei publice (atribuţiile lui Drăgoi ca secretar de stat - n.r.) şi alta e să conduci ministerul în ansamblu. Cred că principala lui provocare va fi comunicarea internă".

Profesoara de istorie Zoe Petre este mai sceptică în privinţa credibilităţii pe care noul executiv o va avea în rândul opiniei publice. „Eu cred că aşteptările PDL în legătură cu această mişcare de înlocuire a guvernului vor fi radical dezminţite. Nu poţi să speri că vei convinge acolo unde nu ai convins deja, aducând nişte anonimi perfecţi în bătaia puştii. E cât se poate de clar că au fost luate nişte persoane din eşalonul doi al PDL pentru a forma un guvern de sacrificiu, nicidecum un guvern de înnoire", spune profesoara.

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite