Ungureanu atenuează pesimismul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu

Instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea Guvernului este însoţită de scăderea numărului celor care susţin că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, potrivit sondajului IMAS pe luna martie.

Schimbarea Guvernului Boc, în luna februarie, şi învestirea lui Mihai Răzvan Ungureanu ca prim-ministru au dus la scăderea numărului celor care cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul".

78,6% din români consideră că ţara noastră nu se îndreaptă într-o direcţie corectă, potrivit sondajului realizat de IMAS pe luna martie a acestui an. Chiar dacă procentul nemulţimiţilor este covârşitor, cifra înregistrată în luna martie a scăzut cu aproximativ 10 procente faţă de cifra înregistrată la începutul anului.  În ianuarie 2012, pe fondul protestelor stradale la adresa lui Traian Băsescu, generate de conflictul preşedintelui cu fondatorul SMURD, Raed Arafat, cota celor care se arătau nemulţumiţi de perspectivele României era de 88.1%.

Premierul, capital de încredere

Înlocuirea lui Emil Boc din fruntea Guvernului, în luna februarie, când fostul premier se bucura de o cotă de încredere dezastruoasă, de doar 7,7% , a contribuit la diminuarea procentului de nemulţumire la 81,6%. Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de premier s-a dovedit o veritabilă lovitură de imagine, procentul celor nemulţumiţi scăzând la 78,6%, în condiţiile în care, actualul premier se bucură de încrederea a 25% din români, reuşind să se situeze între copreşedinţii USL, Victor Ponta( 25,9%) şi Crin Antonescu (24,6%).

Chiar dacă, prin instalarea lui Ungureanu,  procentul de nemulţumire a populaţiei a scăzut, PDL a înregistrat o creşterea de doar 1% în ceea ce priveşte intenţia de vot în luna februarie, ajungând la o cotă de 18.6%, faţă de 48.4% cât însumează USL.

Click pe infografie pentru a mări



Un alt motiv pentru care a scăzut numărul românilor nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara este este dat de posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie reîntregite. În discursul susţinut în Parlament în 7 martie, preşedintele Băsescu a declarat că este datoria actualei puteri de a găsi soluţii pentru ca la 1 iunie salariile bugetarilor să revină la nivelul celor din 2010. Tot în contextul situaţiei salariale s-a înregistrat şi vârful de scepticism al românilor, în luna iulie 2010. După anunţul preşedintelui Traian Băsescu din mai 2010, privind tăierea salariilor şi a pensiilor, cota de nemulţumire a atins pragul de 91,9%, iar  în luna iunie a aceluiaşi an, sondajul  arăta un procent de nemulţumire de 90,1%.

Optimism de Sărbători

În comparaţie cu primăvara anului trecut, cota de neîncredere a populaţiei  s-a diminuat cu aproximativ 11%. În aprilie 2011, se stabilea recordul de scepticism al anului. 89,1% din cei chestionaţi erau de părere că România merge într-o direcţie greşită.

Acest prag maxim de neîncredere a fost aproape egalat în luna iunie a aceluiaşi an, când 88,2% din românii chestionaţi şi-au exprimat dezaprobarea faţă de direcţia în care se îndreaptă ţara. Interesant este că datele de maximă nemulţumire coincid cu perioada în care Dan Diaconescu încerca să-şi înregistreze partidul la tribunal, fiind respins de fiecare dată.

La polul opus, sfârşitul anului 2011 şi apropierea Sărbătorilor au adus şi scăderea numărului celor care credeau că ne îndreptăm în direcţia greşită. Optimismul moderat al românilor a atins cota de 80,8%, în luna decembrie a anul trecut, cea mai scăzută cotă de nemulţumire, până în luna martie a anului curent.

infografie
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite