Ungureanu caută salvare la ONG-uri. Află cum pot ajuta acestea statul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut, astăzi, o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai unor asociații non-guvernamentale, cărora le-a cerut ajutorul în vederea organizării unor alegeri corecte, atât la localele care vor avea loc în iunie, cât și la parlamentarele din noiembrie.

Ungureanu a explicat că dorește să reia un dialog elementar între administrația centrală și organizațiile non-guvernamentale, pe fondul „recunoașterii deficitului de relaționare", în care aceste organizații să aibă un rol corector al inițiativelor legislative și creator pentru îmbunătățire administrației.

„Lipsa unei coerenţe în dialog descalifică actul administrativ. Am nevoie de ajutorul ONG-urilor pentru că acestea sunt dedicate binelui public, nu binelui asociativ din punct de vedere politic. Sunt un adept fără limite al transparentizării actului public şi a modului de cheltuire a fondurilor", a spus Ungureanu.

Printre ONG-urile care au răspuns chemării s-au numărat reprezentanți ai Asociației ProDemocrația, Active Watch, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Asociația Accept.

Cum înghesuie asociațiile statul

Președintele Asociației ProDemocrația, politologul Cristian Pârvulescu(foto), a explicat, pentru „Adevărul", rolul pe care îl joacă organizațiile non-guvernamentale într-un stat democratic și, mai precis, cum ar putea contribui la organizarea unor alegeri corecte.

„Organizațiile non-guvernamentale joacă un rol cât se poate de important într-un stat democratic. Introducerea pe agenda dezbaterii de astăzi cu premierul Ungureanu a problemei organizării unor alegeri corecte a fost inițiativa ProDemocrația.

Sigur că organizațiile non-guvernamentale pot veghea la organizarea unor alegeri corecte, însă aceasta depinde la fel de mult și de capacitatea instituțiilor de a asigura transparența procesului și de partide să respecte regulile jocului. Organizațiie non-guvernamentale se pot implica și în educarea cetățenilor și o informare corectă a acestora, dar și de pregătirea celor responsabili de secțiile de votare.

image

ONG-urile joacă un rol foarte important în asigurarea prezenței la vot. Campaniile non-guvernamentale au rezolvat probleme de fraudă electorală. Asociațiile se împotrivesc tendinței unora de a folosi puterea în avantajul lor.

Mulți cred că România este o democrație subdezvoltată pentru că se fraudează alegerile. Însă, și în țări cu democrații stabile au fost alegeri puse sub semnul întrebării: alegerile din 200 din SUA, alegerile locale din Franța din 2008 au fost fraudate în anumite orașe. Deci nu se întâmplă doar în România sau pentru că suntem o țară subdezoltată."

Ce au cerut cei care s-au întâlnit cu premierul

Directorul adjunct al asociației „Pro Democrația" Septimius Pârvu, a participat la întâlnirea cu premierul Ungureanu . El a explicat, pentru „Adevărul", că Asociația ProDemocrația este membră a Coaliției pentru Alegeri Corecte și că, pe lângă negocierea regulilor de integritate cu partidele politice, Asociația al cărei adjunct este, tratează și cu instiuțiile.

„Noi susținem necesitatea susținerii autorităților statului a demersurilor noastre, în ceea ce privește raportarea infracțiunilor. Până acum nu am avut succes. Toate fraudele raportate nu au fost soluționate. Aici ar putea exista o colaborare între ONG-uri și stat. Ne preocupă de asemenea problema finanțării partidelor și a modului în care se cheltuie banii în campaniile electorale. Am solicitat o implicare mai intensă a Curții de Conturi în această problemă, întrucât este instituția care se ocupă de cheltuieli", a declarat Pârvu.

Adjunctul ProDemocrația a explicat că rolul asociației pe care o conduce este de a reprezenta liantul dintre cetățeni și instituțiile statul, dar și rolul de watch dog(n.r câine de pază) asupra instituțiilor statului.

ONG-urile sunt aproape de nevoile oamenilor

Asistent Univ. Drd. Laurențiu Gheorghe a explicat, pentru „Adevărul", că organizațiile non-guvernamentale suplinesc, în anumite domenii, rolul statului. Laurențiu Gheorghe apreciază că ONG-urile sunt mai mult mai aproape de nevoile oamenilor, pentru că acțiunile oengiste se organizează de jos în sus.

„Organizarea de jos în sus, deci pornind de la cetățean, într-o democrație liberală, e foarte importantă. ONG-urile sunt o forță politică, întrucât acesta e modul de organizare al cetățenilor preocupați de anumite aspecte ale vieții în societate. Cu condiția ca acestea să se nască din dorințele oamenilor.

Adevăratele ONG-uri nu apelează la fonduri guvernamentale și servesc doar agendei celor care l-au înființat și este întotdeauna finanțat din alte surse decât bugetul statului", a spus Laurențiu Gheorghe.

Europa îi ajută pe cei care se ajută între ei

Consultantul pe fonduri europene, Melania Coman(foto stângâ), a explicat, pentru „Adevărul", care sunt sursele de finanțare ale organizațiilor non-guvernamentale. În timp ce fondurile europene acordate asociațiilor non-guvernamentale pentru dezvoltarea mecanismelor democratice sunt numeroase, statul român nu acordă fonduri pentru astfel de activități.

Melania Coman, consultant pe fonduri europene

„ONG-urile ar trebui să fie finanțate din orice altă sursă, mai puțin de la bugetul de stat. Ei sunt vocea cetățenilor, criticii aparatului statului. Există o organizație, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, care s-a ocupat de finanțarea organizațiilor non-guvernamentale prin diverse granturi. ONG-urile trebuie să aibă altă sursă de finanțare pentru că treaba lor este să tragă statul de șireturi.

Programele europene pe care le pot accesa asociațiile non-guvernamentale care au ca scop dezvoltarea societății civile și întărirea democrației participative sunt programele „Drepturi fundamentale și cetățenie" și „Europa pentru cetățeni", care are ca scop formarea unor cetățeni activi pentru Europa", a declarat Melania Coman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite