Ungureanu şi Filat şi-au pus semnătura pe acte strategice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii români şi cei moldoveni au stabilit, la şedinţa comună de Guvern de la Iaşi din 3 martie, priorităţile pentru perioada următoare. Vlad Filat, premierul Republicii Moldova, şi şeful Guvernului de la Bucureşti, Mihai Răzvan Ungureanu, au semnat opt protocoale şi acorduri de colaborare

„Am construit iniţiative care să justifice ce ne interesează în acest moment ca fiind strategic pentru România şi pentru Republica Moldova. De exemplu: apropierea Republicii Molodova de UE, îmbunătățirea mediului de afaceri, creşterea exporturilor româneşti, proiecte energetice de anvergură, toate intrând sub cupola acestui interes recunoscut de Bucureşti şi Chişinău", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Gazoductul Ungheni-Iaşi, gata în acest an

Printre cele mai importante decizii luate de cele două guverne se numără gazoductul Ungheni-Iaşi. „Unul dintre subiectele discutate a fost interconectarea reţelelor de transport al gazelor naturale. Am convenit că vom face tot ce este posibil ca acest proiect să fie finalizat până la sfârşitul acestui an", a declarat Vlad Filat, premierul de la Chişinău.

Investiţia se ridică la 19 milioane de euro. Prin această conductă România va putea să importe şi să exporte gaze naturale. Cei doi premieri au mai stabilit că infrastructura de transport a Republicii Moldova va fi conectată cât mai rapid la toate axele şi coridoarele europene care traversează România, pentru a reduce costul şi durata călătoriilor între cele două ţări.

Ajutor de 15 milioane de euro

De asemenea, Bucureştiul va acorda Chişinăului un ajutor de 15 milioane euro pentru proiecte în domeniul protecţiei mediului. Nu în ultimul rând, cei doi oficiali au semnat protocoale în educaţie şi securitate socială, dar şi planul de acţiune pentru aplicarea Parteneriatului Strategic privind integrarea europeană a statului moldovean.

„Vor fi explorate modalităţile de desfăşurare a unor proiecte bilaterale de twinning şi în cadrul unor programe UE. Experţii din Republica Moldova vor participa la stagii în cadrul ministerelor din România", a mai spus Ungureanu.

Şedinţa comună de Guvern de la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi nu a fost lipsită de incidente. Câteva zeci de persoane au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut Unirea României cu vechea Basarabie în timp ce miniştrii erau la discuţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite