Unanimitate de ochii lumii pentru Stolojan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza luptei pentru portofolii, PDL nu a oficializat formula viitorului Guvern Cu doar câteva ore înainte de desemnarea lui Theodor Stolojan ca premier, liderii PDL se gândeau la

Din cauza luptei pentru portofolii, PDL nu a oficializat formula viitorului Guvern

Cu doar câteva ore înainte de desemnarea lui Theodor Stolojan ca premier, liderii PDL se gândeau la amânarea show-lui electoral.

Votul pentru Stolojan în Colegiul Director şi în Conferinţa Naţională a fost o formalitate. Discuţiile din Colegiul Director au fost însă furtunoase.

Nimeni altcineva nu şi-a arătat dorinţa de a candida, dar liderii partidului nu au fost pe deplin convinşi de vocaţia lui Stolojan de a candida. Vicepreşedinţii Cezar Preda şi Ioan Oltean au cerut amânarea nominalizării, considerând-o oportună abia după alegeri. Preda a spus că, de fapt, nominalizarea premierului este atributul şefului statului, pe baza rezultatului alegerilor.

Cum în jurul Sălii Palatului, 5000 de PDL-işti din teritoriu erau în aşteptarea unui prim-ministru, au intervenit Vasile Blaga şi Adriean Videanu. Ambii s-au împotrivit ideii amânării sau reprogramării lansării - o idee a lui Emil Boc - pentru că, au spus ei, ar fi echivalat cu un dezastru mediatic.

Supusă la vot, propunerea amânării lansării a căzut. Blaga a cerut să se amâne şi lupta pe funcţii până după alegeri, astfel încât Emil Boc a putut anunţa delegaţilor veniţi la Conferinţă că nu există persoane nominalizate pentru portofolii ministeriale.

În cele din urmă, Colegiul l-a votat în unanimitate pe Theodor Stolojan. Delegaţii din teritoriu au votat de asemenea în unanimitate şi programul de guvernare "Gândim altfel".

Conferinţa nu a desemnat o echipă guvernamentală, deşi partidul s-a străduit toată săptămâna să alcătuiască una.

Doar Monica Macovei a primit un cec în alb de la PDL, Emil Boc anunţând că partidul o susţine ca independent pentru postul de ministru al Justiţiei. De altfel, la doar câteva ore de la propunerea formulată de Emil Boc, Monica Macovei a declarat că acceptă să fie viitorul şef al Justiţiei, în cazul în care PDL va câştiga alegerile.

Ajutor de la consilierii prezidenţiali

Pentru pregătirea acestei lansări, liderii PDL s-au întrunit săptămâna aceasta în mai multe şedinţe, la care au participat consilierii prezidenţiali Valeriu Turcan şi Sebastian Lăzăroiu, precum şi mai mulţi jurnalişti.

Strategii PDL au vrut să alcătuiască o echipă guvernamentală, cu trei luni înainte de alegeri, pentru a demonstra că au cu cine guverna. S-au vehiculat, pentru guvernul provizoriu, mai multe nume, de la foşti miniştri ai PD la consilieri prezidenţiali. În cele din urmă, s-a renunţat la prezentarea unei echipe de guvernare.

Conferinţa Naţională a fost show-ul unei singure persoane: Theodor Stolojan. Acesta a enunţat principiile programului de guvernare PDL, alcătuit pe patru ani.

"Noi guvernăm, PDL face circ"

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să comenteze desemnarea lui Stolojan drept premier din partea PDL. "Nu merită niciun cuvânt", a spus Tăriceanu după o reuniune de partid. El a criticat, în schimb, tentativa democrat-liberalilor de a o readuce în politică pe Mona Muscă şi înţelegerea pe care aceştia au încheiat-o cu PRM. "În timp ce noi ne ocupăm de a guverna ţara, ce face PDL? Circ, aşa cum a făcut de patru ani de zile, încercând să inducă în eroare electoratul", a declarat prim-ministrul.

Vicepreşedintele formaţiunii, Crin Antonescu, s-a referit şi el la Stolojan, numindu-l "cunoscutul economist şi înotător".

"Dacă domnul Stolojan este viitorul prim-ministru al PDL, mă întreb cum gândeşte altfel domnul Stolojan. Altfel decât cine? Altfel decât când? Altfel decât atunci când gestiona valuta lui Ceauşescu? Altfel decât atunci când în calitate de prim-ministru al României a naţionalizat valuta care îi scăpase lui Ceauşescu?", a spus Antonescu. (Bogdan Costache)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite