Ultimele sondaje înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologii s-au înghesuit să prezinte sondaje de opinie, pentru că în timpul campaniei se intenţionează interzicerea publicării unor astfel de cercetări Nu mai puţin de trei sondaje

Sociologii s-au înghesuit să prezinte sondaje de opinie, pentru că în timpul campaniei se intenţionează interzicerea publicării unor astfel de cercetări

Nu mai puţin de trei sondaje au apărut, ieri, pe piaţă. INSOMAR, Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertate de Expresie şi Biroul pentru Cercetări Sociale şi-au prezentat cele mai recente sondaje. Din cercetări reiese că Traian Băsescu este pe primul loc la încredere, PD domină topul partidelor, iar Adrian Năstase este personalitatea cea mai asociată cu faptele de corupţie şi ar trebui să părăsească politica.

Deşi europarlamentarele sunt peste o lună, 86% din români nu ştiu când trebuie să meargă la vot. Cercetările de ieri sunt, cel mai probabil, ultimele publicate până pe 25 noiembrie, pentru că, potrivit unei legi, difuzarea de sondaje în campania electorală este interzisă.

Un sondaj realizat de Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertate de Expresie (ATLE), arată că aproape jumătate din români (41%) îl consideră pe Adrian Năstase drept politicianul care ar trebui să se retragă din viaţa politică. După Năstase urmează Ion Iliescu (35,1%), C.V. Tudor (25,2%), Gigi Becali (19,4%) şi Călin Popescu Tăriceanu (19%).

Cercetarea mai arată că Adrian Năstase este personalitatea asociată cel mai mult cu faptele de corupţie (28,1%), urmat de premierul Tăriceanu (8%). Procentul asociat premierului, mai mare decât în cercetările trecute, se poate datora scandalului în care este implicat fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş.

PD, vinovat pentru eşecul moţiunii

Moţiunea de cenzură depusă de PSD a fost o iniţiativă bună pentru că ar fi dus la căderea guvernului şi formarea altuia nou, spun 93,3 la sută din cei care au răspuns întrebărilor ATLE. Sondajul arată că, dintre cei care au auzit de moţiunea PSD, unii pun eşecul ei pe seama votului împotrivă acordat de parlamentarii PD (31,1%) şi abia apoi pe trădarea parlamentarilor PSD (30,2%).

Aproape jumătate (47,1%) au spus că PD se află la putere, în timp ce un sfert (24,2%) consideră că pesediştii sunt la putere. Sondajul ATLE a fost efectuat în perioada 11-16 octombrie, pe un eşantion de 1.077 de persoane.

Data alegerilor europene, un mister

Potrivit unui sondaj INSOMAR, 86 la sută din români nu cunosc exact data la care se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul European, 74% din repondenţi au declarat că nu ştiu data exactă, 12,8% au indicat o zi incorectă. Numai 13,4% au dat răspunsul corect: 25 noiembrie.

Sondajul a fost realizat în perioada 10 - 17 octombrie, pe un eşantion de 1.561 de persoane şi a fost comandat de Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente, FSLI, Petrom. Conform INSOMAR, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PD ar obţine 42% din voturi, PSD - 19%, PNL - 13%.

La limita pragului electoral se situează PNG, PRM şi UDMR. PNG înregistrează o scădere de patru procente, conform sondajului, iar liderul său, Gigi Becali, înregistrează o scădere a încrederii populaţiei de 7%, faţă de luna precedentă.

Întâietatea democraţilor înn alegeri este confirmată şi de sondajul BCS. În topul încrederii, cu 53%, se situează pe primul loc preşedintele Traian Băsescu, urmat de Theodor Stolojan cu 30% şi Gigi Becali cu 25%. Sondajul menţionează că Gigi Becali a pierdut 7% faţă de luna trecută, iar Theodor Stolojan, trei procente.

Electoratul PSD vrea cu PD

Potrivit sondajului ATLE, 41,2% din votanţii PSD consideră că o coaliţie PSD-PD este cea mai competentă pentru a conduce România. Dintre votanţii PD, cei mai mulţi (35%) cred că o coaliţie între democraţi şi liberali este soluţia cea mai bună. Acelaşi lucru îl afirmă şi votanţii PNL, aproape o treime (28,6%) se exprimă pentru o coaliţie între liberali şi democraţi.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite