Ultimatum pentru sefii filialelor pesediste cu rezultate slabe: pana pe 5 iulie, demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea numarului de vicepresedinti, organizarea de alegeri interne pentru candidatii la parlamentare, o mai buna reprezentare a teritoriului in conducerea partidului si demiterea presedintilor de

Reducerea numarului de vicepresedinti, organizarea de alegeri interne pentru candidatii la parlamentare, o mai buna reprezentare a teritoriului in conducerea partidului si demiterea presedintilor de organizatii cu rezultate slabe la locale sunt principalele decizii luate, miercuri, de catre Delegatia Permanenta a PSD. Presedintele partidului, Adrian Nastase, care a avut grija sa intarzie doua ore la conferinta de presa pentru a intra in direct la stirile principalelor posturi TV, a spus ca, in opinia sa, PSD ar trebui sa aiba 5 sau 7 vicepresedinti, fata de 17 cat are acum, dar ca decizia va fi luata la congresul extraordinar din luna august. Nastase a mai anuntat ca, odata cu aceste schimbari, PSD va avea, la nivelul conducerii, o mai buna reprezentare a oamenilor din teritoriu, astfel ca ministrii si parlamentarii vor trebui sa aleaga intre functiile in Executiv si Legislativ si cele de la partid. In opinia sa, Delegatia Permanenta ar trebui sa aiba un reprezentant al grupului ministerial si unul al Parlamentului, restul urmand sa fie doar oameni dedicati muncii la partid: "Va trebui sa intarim echipa de la partid, iar unii dintre ministri sa se alature acestei echipe full-time, sa fie tot timpul la partid, nu 10 minute, o ora sau doua". Obligativitatea alegerii nu i se aplica, fireste, lui Adrian Nastase: "Eu voi alege sa fiu reprezentantul Guvernului in Delegatia Permanenta. (...) Nu, eu nu voi avea de ales, voi ramane ca si pana acum". Schimbari vor avea loc si la nivelul organizatiilor cu rezultate mai slabe la locale decat in 2000. De la sefii acestor filiale, Nastase asteapta ca ei sa demisioneze din functiile de conducere, ca si de la primarii de muncipii - resedinta de judet care au pierdut alegerile. "In caz contrar, vom interveni noi", a amenintat presedintele PSD, adaugand ca intre 10 si 15% din organizatii se afla in aceasta situatie. Partidul de guvernamant se declara decis sa acorde o mai mare atentie politicii de cadre, pentru ca, la locale, unii dintre liderii din teritoriu "au tras in piept" centrul, propunand candidati slabi. Ca atare, pentru parlamentare, vor fi declansate alegeri interne in partid, dupa model american. In rest, Nastase s-a straduit sa minimalizeze toate conflictele interne din partid, armonizand toate declaratiile contradictorii ale liderilor PSD din ultima perioada: Octav Cozmanca isi va pastra functia de presedinte executiv; propunerile de descentralizare ale lui Ioan Rus au fost preluate prin mai buna reprezentare a teritoriului in conducerea centrala; Mircea Geoana nu putea ramane presedinte executiv al PSD Bucuresti, intre el si Dan Ioan Popescu fiind doar o problema de comunicare. Chiar si Marian Vanghelie a intrat sub aripa ocrotitoare a presedintelui PSD: "Nu exista o hotarare a Parchetului impotriva sa. Sunt persoane cu dosare la PNA care sunt chiar presedinti de partide. Nu cred ca acesta este neaparat un criteriu. Sigur, am unele rezerve fata de momentul de oportunitate".
Pentru cine pregateste Adrian Nastase PSD
Hotararea adoptata, miercuri, de catre Delegatia Permanenta privind restructurarea PSD raporteaza pentru luna august, la congres, toate masurile organizatorice care ar putea duce la schimbarea structurii de conducere a partidului de guvernamant. Daca Adrian Nastase va prinde curaj peste vara si va reusi sa concentreze sprijinul unui numar suficient de delegati la congres, atunci, la varful PSD, ar urma sa se faca cu adevarat loc liber: aproape nici unul dintre liderii de acum n-ar mai avea vreo functie in ierarhia superioara de partid. Principala parghie cu care ar putea fi rostogoliti din scaun "vicepresedintii de drept" ar fi cea a incompatibilitatii dintre calitatile de fruntasi politici si reprezentanti in Guvern sau in structurile de conducere ale Parlamentului. Aproape toti vicepresedintii PSD se gasesc acum in aceasta dubla calitate: Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Mircea Geoana, Ioan Mircea Pascu, Alexandru Athanasiu, Victor Ponta, Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Solcanu, Doru Ioan Taracila, Mihai Tanasescu. De aceasta ghilotina ar putea scapa doar Ioan Rus (proaspat demisionat din guvern), Hildegard Puwak, Serban Mihailescu, Octav Cozmanca (scosi din Cabinet la ultimele remanieri) si Sorin Oprescu (simplu parlamentar). Aplicarea unui alt articol din hotararea de restructurare a PSD - cel referitor la demisia obligatorie a sefilor de filiale cu rezultate proaste - ar mai elimina insa si pe altii: Serban Mihailescu - responsabil pentru Prahova n-ar mai scapa de aceasta a doua sita. In ipoteza in care aceasta restructurare amanata va fi totusi pusa in practica, Adrian Nastase si-ar asigura eliminarea concurentei interne in partid. Nici unul dintre greii PSD n-ar mai putea emite pretentii la succesiune in cazul in care Nastase ar parasi fotoliul de presedinte pentru a merge la Cotroceni. Totusi, aplicarea ad litteram a articolului privind incompatibilitatile l-ar plasa si pe Adrian Nastase in situatia de a alege intre functia de premier si cea de lider suprem al PSD. Desi seful Executivului a negat ca aceasta optiune l-ar viza si pe el, in partid continua a circula zvonuri privind intentia sa de a parasi Palatul Victoria in pragul campaniei electorale, pentru a se detasa de raspunderea guvernamentala inaintea prezidentialelor. In oricare din formule, este clar ca Adrian Nastase nu accepta ca un alt lider sa se ridice, deocamdata singurul compromis previzibil fiind acela de a-i lasa lui Ion Iliescu rolul de presedinte onorific al PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite