Ultima speranţă a puciştilor: prostia lui Ghişe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ghişe are o manieră foarte personală în a interpreta legea
Ioan Ghişe are o manieră foarte personală în a interpreta legea

Senatorul PNL Ioan Ghişe încearcă să întoarcă, printr-un proiect aiuritor, verdictul Curţii Constituţionale privind referendumul.

Procedurile pentru reinstalarea lui Traian Băsescu în fotoliul prezidenţial au intrat pe ultima sută de metri. Aleşii se reunesc astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, pentru a lua act de decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind invalidarea referendumului din 29 iulie. Chiar dacă procedura pare simplă, deputaţii şi senatorii fiind nevoiţi doar să se prezinte la şedinţa plenului, pentru ca apoi decizia să fie trimisă spre publicare la Monitorul Oficial, drumul lui Traian Băsescu spre Cotroceni s-ar putea împotmoli.

Portiţe regulamentare

Elementul-cheie al şedinţei de astăzi este întrunirea cvorumului. Conform regulamentului, pentru a se ajunge la momentul citirii deciziei CCR, în sala de plen trebuie să fie prezenţi jumătate plus unu din senatori şi deputaţi, iar acest procent nu se poate înregistra fără prezenţa parlamentarilor USL. Înainte de a se citi motivarea CCR, social-liberalii pot cere verificarea prezenţei. Dacă numărul de semnături arată că sunt suficienţi parlamentari în sală, motivarea poate fi citită. În caz contrar, preşedintele şedinţei  amână momentul citirii şi totodată împiedică publicarea motivării în Monitorul Oficial. Prin boicotarea şedinţei plenului, parlamentarii USL pot amâna întoarcea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

„În situaţia în care nu se va ajunge la o prezenţă suficientă, decizia CCR mai poate fi citită numai cu o singură condiţie: nimeni să nu invoce cvorumul. „Dacă cineva cere ca prezenţa să fie verificată şi se constată că nu este cvorum, atunci şedinţa se opreşte. Însă, dacă nu există cvorum, dar nimeni nu-l invocă, se poate merge mai departe, iar hotărârea poate fi citită", a explicat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă.

„Băsescu a fost demis de popor"

Dacă liderii PSD au susţinut că nu au o strategie pentru a bloca revenirea preşedintelui suspendat, liberalii vor pune în joc şi ultima carte. Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, astăzi, în plenul reunit al celor doua Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor, la referendum, prin votul a peste 7,4 milioane de români.

„Procedura de urmat este că, prin decizia ei, CCR în loc să se pronunţe în privinţa constituţionalităţii procedurilor privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, s-a pronunţat asupra legalităţii referendumului, ori Curtea nu este competentă să facă aşa ceva", a declarat pentru Agerpres Ioan Ghişe. În schimb, Legea 47/92, privind organizarea şi funcţionare Curţii, îl contrazice.
„În exercitarea atribuţiilor care îi revin, Curtea Constituţională este singura în drept să hotărască asupra competenţei sale. Competenţa Curţii Constituţionale nu poate fi contestată de nici o autoritate public", arată art.3 din lege. Liberalul susţine că CCR ar fi trebuit să se pronunţe numai în situaţia în care unele articole din lege erau neconstituţionale.

„Cine e CCR?"

„Nu pot şase oameni, şi dacă sunt ei judecători de la mama Leone sau de la Curtea Constituţională, să exercite suveranitatea în nume propriu. Ce au făcut judecătorii se numeşte abuz de drept, adică au hotărât ceea ce ei nu au competenţa să hotărască. Cine eşti tu în statul român - Constituţie republicană - să hotărăşti cine pleacă, cine vine?", a spus senatorul PNL. Răspunsul la întrebarea senatorului liberal îl găsim tot în legea Curţii.

„Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia", precizează art.47. Planul expus de Ioan Ghişe are parte de susţinere şi în interiorul partidului. „ Cred că colegul meu are dreptate, dar lucrurile ar trebui să fie şi mai dure", a spus deputatul PNL Eugen Nicolăescu. La polul opus, specialiştii nu cred în izbânda proiectului liberal. „Şansele sunt nule. Citirea deciziei CCR ar putea fi întârzâiată, dar finalitatea este aceeaşi", a spus avocatul Elenina Nicuţ.

"Nu pot şase oameni, şi dacă sunt ei judecători de la mama Leone sau de la Curtea Constituţională, să exercite suveranitatea în nume propriu."
Ioan Ghişe senator PNL

Liderii USL au plecat din ţară

Premierul Victor Ponta se află în Cape Town, Africa de Sud, cu ocazia Congresului XXIV al Internaţionalei Socialiste, care are loc o dată la patru ani.
„Victor Ponta se va afla, de luni până joi, în Africa de Sud şi va participa la mai multe reuniuni şi întâlniri politice cu ocazia acestui congres", precizează comunicatul Guvernului. Premierul Ponta se va întâlni atât cu Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud, cât şi cu alţi şefi de guverne şi lideri ai partidelor socialiste.  În aceeaşi perioadă, co-preşedintele USL, Crin Antonescu, se află în concediu în Italia, la Napoli.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite