Ultima împărţeală a funcţiilor în PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan are toate şansele să devină secretar executiv al PDL, după ce la Convenţia Naţională nu s-a regăsit pe lista favoriţilor
Raluca Turcan are toate şansele să devină secretar executiv al PDL, după ce la Convenţia Naţională nu s-a regăsit pe lista favoriţilor

PDL îi recompensează pe democrat-liberalii care nu au mai avut loc pe lista lui Emil Boc la congres sau au fost daţi afară din Guvern, de dragul imaginii.

Rămaşi pe tuşă la Convenţia Naţională din mai sau sacrificaţi şi eliminaţi din echipa guvernamentală, democrat-liberalii Ioan Nelu Botiş, Raluca Turcan, Sorina Plăcintă şi Gheorghe Falcă vor intra în Biroul Permanent Naţional (BPN) al PDL, pe uşa din dos, ca secretari executivi, în urma preluării şefiei unor comisii de specialitate rămase fără preşedinţi. PDL are în plan ca, până la sfârşitul lunii, să completeze ultimul val de intrări în conducerea partidului, în baza unor alegeri la nivelul BPN.

Botiş, „consolat" tot cu Munca

Fostul ministru al Muncii, deputatul Ioan Nelu Botiş, a fost „consolat" după îndepărtarea din Guvern în urma unui întreg scandal de corupţie în care a fost implicată soţia sa. Premiul de consolare: şefia Comisiei de Muncă din PDL şi, automat, funcţia de secretar executiv. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, ar urma să fie „recompensat" după ce a renunţat să candideze pentru un post de conducere în partid atât cu şefia Comisiei de Administraţie Publică din PDL, cât şi cu funcţia de coordonator al tuturor acestor foruri interne, potrivit unor surse din partid. Alegerile pentru această comisie ar urma să aibă loc la 14 octombrie, la Sibiu.

Fostul ministru al Tineretului, senatorul Sorina Plăcintă, care este şi prim-vicepreşedinte al Organizaţiei PDL Bucureşti, are susţinere în partid şi pentru preşedinţia Comisiei pentru Mediul de Afaceri, râvnită, potrivit surselor citate, şi de consilierul premierului, Andreea Vass Paul, care recent a renunţat la candidatura pentru şefia femeilor democrat-liberale. Plăcintă a spus că şi-a depus deja candidatura, fiind motivată de experienţa pe care o are în domeniul economic, ca femeie de afaceri. „Merge economia, merge totul! Vreau să îmbunătăţesc planurile PDL referitoare la oamenii de afaceri!", a declarat senatorul PDL pentru „Adevărul". Vass a susţinut că nu s-a gândit la o astfel de candidatură. Decisive vor fi alegerile care vor avea loc la 22 octombrie, la Braşov.

Daniel Funeriu, sfătuit să-şi vadă de minister

Şi deputatul Raluca Turcan, fost vicepreşedinte al PDL, ar putea reveni în conducerea partidului ca şefă a Comisiei pentru Educaţie, gândită de conducerea partidului ca o consolare pentru că nu s-a mai regăsit pe listele cu candidaţii „de votat", distribuite delegaţilor congresului din mai. Deşi surse de la vârful PDL o acreditează pe Raluca Turcan drept favorită, deputatul a precizat că încă nu şi-a depus candidatura. Pe lângă pierderea poziţiei de vicepreşedinte al PDL, la congresul din mai, Turcan a rămas şi în ipostaza de eternă aspirantă la un fotoliu de ministru, numele ei fiind vehiculat atât pentru Cultură, cât şi pentru Muncă.

La scrutinul care se va desfăşura la 23 octombrie la Iaşi, în cursă s-ar mai putea înscrie însă şi deputatul Marius Spânu, dar şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pe care premierul Emil Boc l-a sfătuit însă să renunţe la pretenţiile sale în materie de coordonat comisii. Deputatul Stelian Fuia, preşedintele PDL Călăraşi, a fost „uns" şef la Comisia de Agricultură, iar senatorul Mircea Andrei şi secretarul de stat Marin Anton, ambii controversaţi, au primit Justiţia şi Afacerile Externe, respectiv Infrastructura. Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, are cele mai mari şanse, potrivit aceloraşi surse, de a ajunge preşedintele Comisiei de Sănătate, în urma alegerilor care vor avea loc la Târgu-Mureş, la 29 octombrie.

Favoriţii şi calendarul alegerilor

- Gheorghe Falcă, Comisia pentru Administraţie, Sibiu, 14 octombrie
- Sorina Plăcintă, Comisia pentru Mediul de Afaceri, Braşov, 22 octombrie
- Raluca Turcan, Comisia pentru Educaţie, Iaşi, 23 octombrie
- Cristian Irimie, Comisia  pentru Sănătate, Târgu Mureş, 29 octombrie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite