Udrea respinge acuzaţiile din scandalul Alro şi anunţă că l-a dat în judecată pe fostul procuror Nastasiu pentru calomnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, răspunde, într-un interviu, pentru Mediafax, acuzaţiilor de trafic de influenţă privind Alro şi anunţă că l-a dat în judecată pe fostul procuror Ciprian Nastasiu pentru calomnie.

În scurt timp de la privatizare, "cei de la Alro au început să aibă dificultăţi şi incertitudini în ceea ce priveşte livrarea de energie electrică, ba chiar li s-a cerut să semneze un contract de intermediere cu Energy Holding", susţine Elena Udrea.

Întrebată cine le-ar fi cerut ruşilor acest lucru, Udrea a răspuns: "Reprezentanţii Guvernului de la acea vreme".

"Povestea a evoluat pe parcurs, aşa cum rezultă din nenumăratele documente pe care ei le-au depus de-a lungul anului 2005 la Preşedinţie, când eram acolo, dar şi în anul care a urmat. Arătau că au fost obligaţi să cumpere energie electrică prin intermediari. Iniţial la un preţ mediu, după care preţul energiei de la intermediari a depăşit cu mult preţul la care se vindea energia către producătorii de aluminiu pe piaţa europeană. Adică iniţial au avut 28 de dolari megawatt/oră, după care ajunseseră la 34 de dolari megawatt/oră la momentul la care veniseră la Cotroceni, în timp ce Energy Holding, intermediarul, cumpăra electricitatea ieftină de la Hidroelectrica. ", a adăugat aceasta.

Potrivit lui Udrea, suma de 4 milioane de dolari vehiculată în legătură cu acest caz este de fapt preţul achitat de Alro către Energy Holding, pentru a-i ceda contractul cu Hidroelectrica, astfel încât producătorul de aluminiu să poată cumpăra energie direct de la stat.

Alro a început să solicite intervenţia preşedintelui în această problemă în 2005. "În timp ce ei erau refuzaţi, Energy Holding avea contract de cumpărare de energie ieftină de la Hidroelectrica până în 2013. Patronul de la Energy Holding, Buzăianu, era finul lui Dan Ioan Popescu, după cum a relatat de atâtea ori presa, iar contractul era făcut în vremea guvernării PSD. Alro a reclamat problemele pe care le avea către toate instituţiile statului", a declarat Udrea.

Acesta a precizat că Ministerul Economiei dorea păstrarea acestor contracte ale intermediarilor.

"În august 2005, preşedintele României i-a numit pe aceşti intermediari "băieţii deştepţi din energie". Astăzi se face o confuzie în mod voit, astăzi se spune că Alro este un "băiat deştept din energie". Nu, Alro este o parte a industriei româneşti, un mare angajator, un mare investitor în România. Băieţii deştepţi sunt aceşti intermediari care de multe ori cu un birou, cu un fax şi o secretară, plimbă energia doar pe hârtie, o iau de la stat şi o vând contra unui comision către marii consumatori cum este Alro, cum este Oltchim, cum este Sidex", a declarat Udrea pentru Mediafax.

Atac la Dan Voiculescu

Şefa de la Dezvoltare a inclus pe lista "băieţilor deştepţi din energie" şi compania lui Dan Voiculescu, Grivco.

"Şi compania Grivco cumpăra energie de la stat ieftină şi o revindea industriei sau, paradoxal, tot statului. Este vorba despre compania domnului Voiculescu. Sunt contracte din care reiese că Grivco a vândut către Metrorex, în perioada 2003 -2006, evident contra unor comisioane consistente, energie electrică achiziţionată de la stat. De exemplu, pe contractul din 2003, Grivco cumpăra energie electrică de la stat cu 30 de dolari MWh şi o revindea la Metrorex cu 55 de dolari MWh, câştigând doar prin intermedierea din acest contract patru milioane de dolari. La fel, comisionul de intermediere a energiei electrice perceput de Grivco a fost de aproximativ 2 milioane de euro în 2004, respectiv de aproximativ 2,2 milioane de euro în 2005", a precizat Udrea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite