USL şi PDL vor juca primul meci electoral important

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile pentru Primăria din Baia Mare, oraş cu 140.000 de locuitori, i-au mobilizat la maximum pe liderii Opoziţiei şi ai Puterii. Disputa este arbitrată de UDMR, care sprijină candidatul USL. 15% din populaţia oraşului este de etnie maghiară.

Alegerile pentru Primăria oraşului Baia Mare, programate pentru 8 mai, vin într-un moment crucial pentru cele două tabere politice. Pe de o parte, este primul test major pentru Uniunea Social-Liberală (USL) după formarea alianţei. Chiar dacă sunt alegeri locale, USL trebuie să dea un semnal că poate atinge procentele de peste 50% cu care este creditată în sondajele de opinie. De cealaltă parte a baricadei, PDL foloseşte alegerile locale pentru a demonstra că partidul este mult peste cota de 15% din sondaje. Din acest motiv, PDL a investit masiv în oferirea de cadouri electorale la toate alegerile parţiale din plan local.

Victorie de etapă a USL

Dorinţa ambelor părţi de a câştiga a ieşit la iveală din modul în care s-au dus negocierile pentru candidaturi. Atât PDL, cât şi USL au depus eforturi substanţiale pentru atragerea deputatului Cătălin Cherecheş, bine plasat în sondajele de opinie. Cherecheş, care la momentul negocierilor trecuse deja pe la PSD şi PNL, era pe punctul să bată palma cu PDL. Negocierile s-au blocat însă în momentul în care Cherecheş a cerut să i se garanteze că va avea o majoritate în Consiliul Local . 

Cum s-a repliat PDL

PDL nu a reuşit să facă o asemenea promisiune, pentru că filiala locală a UDMR a bătut palma cu USL . În acest moment, Cherecheş s-a întors în PNL, acceptând să candideze din partea Opoziţiei, chiar dacă se despărţise cu scandal atât de social-democraţi, cât şi de liberali. Prinşi pe picior greşit de mişcarea lui Cherecheş, democrat-liberalii au luat în calcul câţiva candidaţi din propriile rânduri. Printre aceştia s-a numărat şi Vasile Vlaşin, care, abandonat de partid, s-a decis să candideze independent.  În criză de soluţii, democrat-liberalii au luat în calcul amânarea alegerilor. 

Prefectul judeţului, Sandu Pocol, a contestat în contencios hotărârea Consiliului Local prin care se alocau bani pentru alegeri. În cele din urmă, democrat-liberalii  l-au convins să candideze din partea lor  pe Mihai Pătraşcu, directorul aeroportului din Baia Mare, mizând pe notorietatea deţinătorului unui astfel de post. Ulterior, Consiliul Local, dominat de PSD, PNL şi UDMR, a votat o nouă hotărâre pentru alocarea fondurilor. De data aceasta, prefectul Sandu Pocol a declarat că nu va mai contesta hotărârea. "Am primit hotărârea acum două zile, colegii mei de la Finanţe au analizat şi au spus că este legală.", a declarat Pocol pentru "Adevărul".

Un alt pretendent la post este independentul Mircea Dolha, care  era în urmă cu doi ani preşedinte al PSD Baia Mare şi viceprimar al municipiului. Exclus însă din partid în urma luptelor intestine, Dolha a rămas fără funcţie. Presa locală a scris că Dolha a sperat până în ultimul moment că va fi sprijinit în cursa electorală tot de PSD, dar acest lucru nu s-a întâmplat. PRM s-a implicat într-o manieră proprie în alegeri, prin aruncarea în luptă a unui candidat care are acelaşi nume de familie cu unul dintre favoriţi - Ciprian Cherecheş.

PNŢCD defilează la alegeri cu un sindicalist

Doru Dăncuş candidează din partea PNŢCD deşi, potrivit blogului personal, nu mai este membru activ al partidului din 2000. An în care a coordonat la nivel judeţean campania pentru Cotroceni a lui Mugur Isărescu. În 2003 a intrat în mişcarea sindicală, în prezent  fiind vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Telecomunicaţii. Pentru funcţia de primar îşi mai încearcă şansele Petru Tomoiagă, din partea Partidului Verde.  Alegerile parţiale din Baia Mare au loc după ce fostul primar Cristian Anghel a fost condamnat pentru corupţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite