USL porneşte jocul de-a suspendarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia îl acuză pe şeful statuluide încălcarea Constituţiei, dar nu are suficiente voturi pentru a-l sancţiona în Parlament.

Liderii USL au declanşat, ieri, procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.  „În România s-a petrecut un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om", a fost explicaţia oferită de liderul PNL Crin Antonescu la conferinţa de presă comună cu şefii PSD şi PC, Victor Ponta şi Daniel Constantin.

 Demersul Opoziţiei a fost declanşat de afirmaţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora, indiferent de  decizia Curţii Constituţionale privind legea care vizează îngheţarea pensiilor şi salariilor in 2012, realitatea este că „bani nu există". USL consideră că şeful statului a dat un semnal de nerespectare a deciziilor Curţii Constituţionale.

Şansele demersului USL sunt, însă, reduse, în condiţiile în care pentru aprobarea suspendării în Parlament ar fi nevoie de 234 de voturi, iar USL are doar 217. Opoziţia ar mai trebui să convingă 17 parlamentari din arcul majoritar să sprijine solicitarea de suspendare. PSD are 133 de senatori şi deputaţi, PNL  - 84, iar în tabăra Puterii PDL are 169, UNPR - 31, iar UDMR 29.

Niciunul dintre aliaţii PDL nu dă semne că ar renunţa la guvernare.  „Noi în acest moment suntem în coaliţie cu PDL, adică cu partidul preşedintelui Traian Băsescu. Cred că răspunsul este clar", a afirmat, sec, vicepremierul Marko Bela. Şi şeful UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat că nu va susţine demersul USL. Un alt scenariu alimentat de liderii Opoziţiei vizează alăturarea, în mod individual,  a  unor nemulţumiţi din PDL.

Curtea Constituţională, ultimul obstacol

Chiar dacă ar trece hotărârea de suspendare de plenul Parlamentului, USL ar mai avea un obstacol serios. Curtea Constituţională a primit dreptul de a judeca hotărârile Parlamentului, pe baza unei modificări legislative din 2010. Atunci, PSD a introdus un astfel de amendament pentru a da dreptul Curţii să judece o eventuală hotărâre de suspendare a lui Mircea Geoană din fruntea Senatului, dorită la acea vreme de PDL. Cinci dintre cei nouă judecători ai Curţii sunt numiţi de actuala Putere.

PSD şi PNL sunt, practic, într-o situaţie inversă decât cea din 2007, când l-au suspendat pe Traian Băsescu. Atunci, cele două partide aveau majoritate parlamentară, dar şeful statului avea o cotă ridicată de popularitate. Acum, Traian Băsescu are doar 10% cotă de încredere, dar PSD şi PNL nu au suficiente voturi în Parlament pentru suspendare. 

"Voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om.''
Crin Antonescu preşedintele PNL

"Decizia USL de a demara suspendarea şefului statului este un demers iresponsabil cu şanse zero de reuşită.''
Emil Boc preşedintele PDL

Care sunt paşii procedurali

1. Propunerea suspendării este iniţiată de cel puţin o treime din numărul parlamentarilor
2. Parlamentul decide cu cel puţin 234 de voturi dacă sesizează Curtea Constituţională sau formează o comisie de anchetă
3. Curtea Constituţională emite un aviz consultativ pe marginea propunerii de suspendare
4. Plenul Parlamentului poate decide suspendarea cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor - 234 de voturi pentru
5. Curtea Constituţională decide dacă hotărârea Parlamentului corespunde legii fundamentale
6. Demiterea preşedintelui trebuie aprobată prin referendum de majoritatea alegătorilor care se prezintă la vot

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite