USL pierde antenele lui Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu, deranjat de politica USL privind candidaţii la alegerile locale
Dan Voiculescu, deranjat de politica USL privind candidaţii la alegerile locale

Deranjaţi de faptul că Opoziţia nu-l susţine pe Piedone la Primăria Capitalei, conservatorii au anunţat că vor merge singuri la alegerile locale de anul viitor, exceptând judeţele deja negociate cu USL. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, le-a transmis liberalilor să nu se mai aştepte la o „mediatizare gratuită“ a candidaţilor USL.

Partidul Conservator a decis să candideze singur la alegerile locale din anul 2012, în toată ţara, a anunţat ieri preşedintele PC, Daniel Constantin. El a precizat că partidul său va candida separat la localele din 2012, la primării şi la consilieri, cu excepţiile negociate deja în cadrul USL. Până în prezent, în cadrul USL, conservatorii au primit dreptul de a candida la şefia unui Consiliu Judeţean (Maramureş) şi la cinci primării reşedinţe de judeţ (Arad, Piatra Neamţ, Sibiu, Deva, Târgovişte).

Declaraţiile liderului PC au avut loc în paralel cu conferinţa de presă în care liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, anunţau că îl vor susţine pe Sorin Oprescu la Primăria Capitalei. Constantin a susţinut că anunţul ar fi „doar o intenţie exprimată de Victor Ponta, şi nu o decizie oficială a USL", pentru că propunerea nu a fost discutată şi acceptată la nivelul Uniunii, aşa cum prevede protocolul. El a mai spus că nici Crin Antonescu nu poate semna nimic în numele ACD fără o consultare a PC.

Liderul PC consideră că o candidatură potrivită pentru USL la Bucureşti ar fi cea a lui Cristian Popescu Piedone. Constantin a adăugat că îşi doreşte ca Piedone să candideze la Primăria Bucureştiului nu dintr-un "orgoliu personal, ci pentru că sondajele arată că este dorit şi la  Bucureşti". Liderul PC a mai spus că la parlamentarele din 2012 formaţiunea sa va candida în comun cu PSD şi PNL, conform protocolului USL.

Liderii USL susţin că au respectat protocolul

Anunţul liderului PC a provocat reacţiile imediate ale liderilor USL.  Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că desemnarea candidatului USL la Primăria Capitalei este atributul copreşedinţilor Uniunii, potrivit protocolului semnat şi de PC, iar Cristian Popescu Piedone este susţinut să candideze doar la Primăria Sectorului 4.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a precizat că decizia privind susţinerea de către USL a lui Sorin Oprescu pentru un nou mandat este una statutară şi finală. „În primul rând, în protocolul USL scrie foarte clar: pentru municipiul Bucureşti, decizia este luată de copreşedinţii USL (n.r. - Victor Ponta şi Crin Antonescu), dar dincolo de asta e şi o chestiune discutată în toate forurile, a fost discutată inclusiv cu PC. Mă miră atitudinea lui Daniel Constantin. E foarte greu să acceptăm fiecare dintre partide că nu putem avea câştig de cauză peste tot", a comentat Fenechiu anunţul făcut de liderul PC Daniel Constantin.

Nemulţumirile PC

Tensiunile dintre PC şi partenerii din USL, în special PSD, datează de mai multă vreme. Liderii PSD au fost nemulţumiţi de insistenţa conservatorilor de a desemna candidatul USL la Primăria Iaşi, în defavoarea  social-democratului Gheorghe Nechita, edilul pesedist în funcţie. În cele din urmă, Nechita a fost anunţat candidat al USL, în timp ce deputatul Tudor Ciuhodaru va candida separat din partea PC. Tensiunile s-au accentat când conservatorii au cerut să desemneze candidatul USL la Primăria Capitalei în persoana lui Cristian Popescu „Piedone".

Potrivit unor surse liberale, în discuţii s-a amestecat şi liderul neoficial al PC, Dan Voiculescu, care le-a transmis liberalilor că Antena 3 se va orienta către mediatizarea candidaţilor PC, iar imaginea candidaţilor USL „nu se va face pe gratis".

În condiţiile în care social-democraţii au exclus din start susţinerea lui Piedone pentru Primăria Capitalei, invitându-l să candideze pentru Primăria Sectorului 4, PC a cerut în cadrul Alianţei de Centru Dreapta (ACD) amânarea unei decizii privind candidatul USL. Liberalii au refuzat, pe motiv că amânarea anunţării oficiale a sprijinului pentru Oprescu nu ar face decât să alimenteze speculaţiile pe această temă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite