USL îl întoarce pe Traian Băsescu la popor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu (centru)  i-ar putea lua  locul lui  Traian Băsescu  la Cotroceni
Crin Antonescu (centru) i-ar putea lua locul lui Traian Băsescu la Cotroceni

Liderii USL vor să îl suspende mâine pe preşedintele Traian Băsescu şi să programeze cât mai repede referendumul pentru demitere.

USL se grăbeşte să îl debarce pe Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni. Cererea de suspendare va fi citită astăzi în Parlament şi ar urma să fie supusă la vot mâine. Referendumul pentru demiterea preşedintelui ar urma să fie programat pe 15 sau 22 iulie.

Pentru a-şi uşura sarcina, Guvernul condus de Victor Ponta a modificat, ieri, prin ordonanţă de urgenţă legea de funcţionare a Curţii Constituţionale. Magistraţii constituţionalişti nu vor mai putea judeca hotărârile Parlamentului, categorie la care se încadrează şi suspendarea preşedintelui. În cazul suspendării şefului statului, Curtea Constituţională va da doar un aviz consultativ.

Tot ieri, USL a depus la Parlament solicitarea privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Birourile Permanente reunite au stabilit că solicitarea va fi prezentată astăzi şi Parlamentul are dreptul să stabilească termenul în care CCR va da avizul consultativ.

Termenele USL

„Noi le vom propune un termen de maximum 24 de ore", a explicat preşedintelui Senatului, Crin Antonescu (PNL). În acest fel, USL va putea să programeze pentru mâine votul pentru suspendarea preşedintelui. Liderii USL le-au cerut propriilor parlamentari să nu părăsească Capitala până vineri.

Coaliţia anti-Băsescu nu are emoţii privind votul din Parlament. USL beneficiază de sprijinul UNPR şi UDMR şi mizează pe 306 voturi pentru suspendare faţă de necesarul de 229.

Dacă apropierea dintre USL şi UNPR nu mai era demult un secret, PSD şi PNL având un protocol de colaborare, UDMR şi-a oficializat, ieri, trecerea în tabăra Puterii. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că „sunt foarte multe motive" pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, el precizând că UDMR ia în calcul ca parlamentarii săi să fie prezenţi în sală la votul pentru suspendare şi să voteze. Luni, când Vasile Blaga (PDL) şi Roberta Anastase (PDL) au fost revocaţi din fruntea celor două Camere, parlamentarii Uniunii s-au abţinut la vot.

Paşii următori

După debarcarea lui Traian Băsescu, şeful Senatului Crin Antonescu (PNL) va deveni preşedinte interimar. Momentul cel mai important al bătăliei va fi referendumul pentru demiterea preşedintelui, pe care USL îl vrea programat pe 15 sau 22 iulie. Între timp, Puterea vrea să se asigure că demiterea preşedintelui va fi simplificată.

Parlamentul a votat, recent, o lege prin care preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii celor care se prezintă la referendum. La ora actuală este în vigoare o lege votată de PDL potrivit căreia preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Legea votată de Parlament va fi discutată de Curtea Constituţională pe 9 iulie. În cazul unui verdict negativ, este posibil ca Guvernul să îşi anagajeze răspunderea sau să emită o ordonanţă de urgenţă pe această temă. Noul act normativ ar urma să fie în vigoare în momentul organizării referendumului.

Astăzi, miting PDL

Preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a făcut apel la bucureşteni să vină astăzi, la ora 18.00, în Piaţa Revoluţiei, pentru a manifesta paşnic pentru apărarea democraţiei. Videanu a spus că „în tentativa de a subordona toate instituţiile statului, USL, pentru prima dată după 1990, mută dezbaterea politică în stradă".

Principalele acuzaţii aduse de USL în solicitarea de suspendare

A uzurpat rolul prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului Preşedintele a acţionat în calitate de prim-ministru, asumându-şi măsuri precum elaborarea unei noi legi a educaţiei sau reducerea salariilor şi a pensiilor.

A încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie Traian Băsescu a încălcat, în mod voit, drepturile cetăţenilor ce stipulează o retribuire echitabilă şi satisfăcătoare.

Preşedintele României a anunţat pe toate canalele media că în 2012 statul nu va creşte salariile la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% a acestora, cu toate că judecătorii CCR au stabilit că, începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul salariilor trebuie să revină la nivelul anterior diminuării.

Promulgarea legii pensiilor, adoptată prin fraudă de către Camera Deputaţilor

- A încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţei justiţiei
Preşedintele a trimis Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

- A instigat la nerespectarea deciziilor CCR şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le „vizite" înaintea unor decizii importante
„Indiferent care este rezultatul la CCR (al contestării deciziei de îngheţare a pensiilor şi salariilor la stat în 2012 - n.red.), bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti", a afirmat Băsescu.

Preşedintele l-a numit la Curtea Constituţională pe dl Petre Lăzăroiu, pentru un al doilea mandat, încălcând Constituţia, care prevede că mandatul membrilor Curţii nu poate fi reînnoit

- A încălcat principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament
„Dacă în interiorul USL este un partid care are 51% din membrii Parlamentului, nu voi mai chema pe nimeni altcineva (la negocieri - n.r.) decât pe acel partid", spunea preşedintele.

- A  încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială
Traian Băsescu a luat parte în mod frecvent la reuniunile PDL, şi a discutat cu reprezentanţii partidului, liniile directoare ale politicii economice şi sociale.

Paşii procedurali

Conform regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca preşedintele să fie suspendat trebuie parcurs următorul sistem procedural:
- Propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României în cazul săvârşirii de către acesta a unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei trebuie făcută de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, şi se depune concomitent la birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.
- Birourile permanente, sub semnătura preşedinţilor, comunică propunerea preşedintelui României.
În termen de 24 de ore de la primirea avizului Curţii Constituţionale, Camerele Parlamentului se întrunesc în şedinţă comună pentru a hotărî asupra propunerii de suspendare din funcţie.
- La dezbateri este invitat şi preşedintele României, căruia i se va da cuvântul, la cererea sa, oricând în timpul dezbaterilor, pentru a da explicaţii asupra faptelor ce i se impută. Hotărârea adoptată de Parlament în cadrul procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui României se comunică acestuia, în termen de 48 de ore, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere.
- Hotărârea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, prin bile. Dacă propunerea de suspendare din funcţie a fost aprobată, hotărârea se trimite şi Guvernului în vederea iniţierii proiectului de lege privind organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui. ; Sebastian Zachmann

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite