USL la un pas de dărâmarea Guvernului, şefii PDL − panicaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

În timp ce Opoziţia mai are nevoie de câteva voturi pentru succesul moţiunii, iar Victor Ponta ezită să preia guvernarea, liderii democrat-liberalilor le-au cerut propriilor parlamentari să stea acasă.

USL este destul de aproape de a aduna cele 231 de voturi necesare pentru demiterea Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Estimările liderilor USL variază de la 224 de voturi la 227 de voturi sigure, iar optimismul Opoziţiei pare să crească de la o oră la alta.

De cealaltă parte a baricadei, liderii PDL s-au întrecut în declaraţii oficiale potrivit cărora moţiunea nu va trece. În acelaşi timp, parlamentarii PDL susţineau, neoficial, că li s-a cerut de la partid să nu se prezinte la vot, vineri, în ziua moţiunii de cenzură.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că USL se bazează în acest moment pe 224 de parlamentari care vor vota moţiunea de cenzură. Ultima achiziţie a fost deputatul Marian Avram care a trecut, ieri, de la independenţi la PSD. Ponta şi-a reînnoit apelul către parlamentarii din toate partidele să îşi exprime votul.

„Nu sunt suficienţi, până la 231 mai sunt şapte, dar nu am obosit şi nu voi obosi până vineri să fac un apel la toţi parlamentarii, fie că sunt PDL, fie că sunt UDMR, UNPR, minorităţi, să nu-şi bată joc de cei care i-au ales, să se ridice din bancă şi să voteze", a fost îndemnul lui Ponta.

În acelaşi timp, surse liberale afirmau că USL s-ar baza pe 227 de voturi, calculând şi sprijnul unor parlamentari din alte partide sau independenţi. Printre aceştia se numără Iosif Drăgulescu (PDL), Corneliu Grosu (UNPR) sau independenţii Mircea Giurgiu, Daniel Morega, Ioan Munteanu, Gheorghe Zoicaş.

Potrivit surselor citate, până vineri sunt şanse destul de mari pentru a fi adunate restul de voturi din zona independenţilor şi chiar din grupului minorităţilor. Grupul minorităţilor a respins propunerea PDL de a nu îşi exprima votul la moţiunea de cenzură.

Calculele PDL

De cealaltă parte a baricadei, liderii PDL s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă, pentru a găsi o strategie de contracarare a plecărilor din tabăra Puterii.

Oficial, atât Elena Udrea cât şi Vasile Blaga au afirmat că moţiunea de cenzură nu va trece. Mai mult, Blaga a estimat că nu vor mai fi plecări din PDL până în ziua moţiunii de cenzură. Liderii PDL i-au dat asigurări similare şi premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

Cu toate acestea, senatorii şi deputaţii PDL afirmau, neoficial, că li s-a cerut de la partid să nu vină la Parlament în ziua moţiunii de cenzură. În acest fel, democrat-liberalii încearcă să evite surprizele, cum ar fi posibilitatea ca unii parlamentari să se ridice şi să voteze, deşi partidul le-a interzis acest lucru.

Surse din PDL afirmau că solicitările conducerii centrale, ca parlamentarii PDL să nu voteze nici la această moţiune de cenzură, au trezit nemulţumiri în partid.

"Un guvern sprijinit de USL trebuie să organizeze cât mai rapid alegerile dacă moţiunea trece."

Victor Ponta preşedinte PSD

Strategii post - moţiune

Ce se va întâmpla dacă moţiunea de cenzură va trece? Liderii USL nu au, deocamdată, un punct  de vedere comun. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că, dacă Executivul condus de Ungureanu este demis, USL va solicita postul de premier pentru liderul PSD Victor Ponta.

În schimb, liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, a pledat pentru un guvern de tehnocraţi care să pregătească alegerile. Prins între cei doi, Ponta a evitat să spună dacă vrea postul de premier.

„Trebuie să susţinem un guvern cu mandat limitat care să oprească lucrurile rele şi să respecte obligaţiile României.  Un guvern sprijinit de USL trebuie să organizeze cât mai rapid alegerile dacă moţiunea trece", a declarat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite