USL a crescut cu 10% în primele zile la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL a crescut la 59,4% în mai, faţă de 48,7% în aprilie, potrivit unui sondaj IMAS, comandat de „Adevărul“.

Alianţa dintre PSD şi PNL este beneficiara unui val de popularitate după  ce a reuşit să preia puterea executivă: 59,4% din români spun că ar vota USL, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în luna mai.

Cu o lună în urmă, când USL se afla în opoziţie, intenţia de vot pentru această alianţă era de 48,7%. Creşterea de popularitate a unui partid după preluarea puterii este un fenomen care s-a petrecut, în ultimii 20 de ani, odată cu instalarea fiecărui Guvern.

Excepţie a făcut PDL, care nu a beneficiat în niciun fel de instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Victoria. Chiar dacă premierul avea o cotă de încredere de 27%, PDL a rămas la 18% în condiţiile în care populaţia nu a perceput această mişcare ca pe o schimbare reală.

Scorul fără precedent al USL este explicat şi de faptul că sondajul a fost efectuat în perioada 9-15 mai, în prima săptămână a noii guvernări.

În acel moment, Guvernul Ponta abia se instalase la Palatul Victoria şi trecuse doar prin două scandaluri: cel legat de incompatibilitatea lui Victor Alistar şi cel legat de plagiatul Corinei Dumitrescu.

Pe de altă parte, încă din primele zile, premierul Victor Ponta a anunţat „reîntregirea salariilor". Chiar dacă măsura fusese propusă de preşedintele Traian Băsescu, iar premierul Ungureanu se declarase de acord, noul prim-ministru a fost cel care a luat decizia efectivă.



PDL a scăzut cu trei procente

De cealaltă parte a baricadei, intrarea în opoziţie a afectat negativ procentele PDL. Democrat-liberalii ar fi votaţi de 14,5% din cei intervievaţi, faţă de 18% luna trecută. Fenomenul scăderii intenţiei de vot după pierderea puterii nu este nici el nou.

În cazul PDL, însă, el este legat şi de faptul că purtătorii de mesaje ai partidului sunt, în majoritatea cazurilor, lideri cu imaginea uzată precum Emil Boc, Elena Udrea sau Roberta Anastase. De altfel, doar preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a fost ocolit de valul de antipatie faţă de liderii PDL.

Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PPDD) este, de asemenea, în scădere de viteză. PPDD ar fi votat de 12,8% din cei intervievaţi, faţă de 18,7% în luna aprilie. Potrivit sondajului, pragul electoral ar mai fi depăşit de UDMR, formaţiune cotată cu 5,5% din opţiunile de vot.

Datele sondajului

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul" în perioada 9-15 mai 2012, pe un eşantion reprezentativ din punct de vedere sociologic de 1.038 de persoane. Barometrul are o marjă de eroare de plus/minus 3%.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite