USL, PDL şi PP, pe podium în sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia rămâne pe primul loc în preferinţele românilor, potrivit sondajului IMAS din luna martie.

USL întruneşte 48,4%  din intenţiile de vot ale alegătorilor care s-ar prezenta la urne, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna martie, la comanda ziarului „Adevărul".

USL nu a reuşit să rămână la scorul înregistrat pe fondul manifestaţiilor populare din ianuarie, când alianţa Opoziţiei ajunsese la 53,4%. Greva parlamentară nu pare să fie un succes de imagine pentru Opoziţie, USL coborând, încă din februarie, la 49,2%. În plus, liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au avut poziţii divergente pe multe subiecte, în special în privinţa modului de raportare la premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Ponta a avut o atitudine nuanţată, în timp ce Antonescu s-a situat pe poziţii critice.

PDL, creştere uşoară

Opoziţia poate, încă, să aibă o majoritate parlamentară în viitorul Legislativ, în urma redistribuirii mandatelor.  În acest fel, USL  poate avea în jur de 53-54% din mandatele din viitorul Parlament. De cealaltă parte a baricadei, PDL nu pare să fi profitat prea mult de instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Victoria. Chiar dacă noul premier are o cotă de încredere de 25%, intenţia de vot pentru PDL este de 18,6%, faţă de 15,8% în ianuarie şi 17,8% în februarie. O creştere de doar  1% după numirea lui Ungureanu ca premier, în luna februarie, cu toate că a fost o  mişcare prin care Traian Băsescu intenţiona să relanseze PDL într-un an electoral.

De menţionat că sondajul a fost efectuat în perioada 7-13 martie, înainte de scandalul legat de plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL. Reţinerea românilor faţă de politicienii consacraţi i-a venit ca o mănuşă lui Dan ­Diaconescu, a cărui formaţiune, Partidul Poporului, are 16,6% intenţie de vot. Este vorba, practic, de o consolidare a scorului acestui partid cotat cu 13,9% în ianuarie şi cu 17,4% în februarie.

Dan Diaconescu, bine cotat

Experienţa ultimilor 20 de ani arată însă că formaţiunile de tipul PP-DD,  fără structuri puternice în teritoriu, nu reuşesc să obţină în alegeri rezultatele pe care le au în sondajele de opinie.

Potrivit sondajului, pragul electoral de 5% ar mai fi depăşit de UDMR, formaţiune cotată cu 7% din intenţiile de vot, la fel ca luna trecută. La ultima reuniune a Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Kelemen Hunor recunoştea că pentru UDMR va fi dificil să înregistreze acelaşi scor ca în  2008, în condiţiile apariţiei altor două formaţinui ale minorităţii maghiare -  Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Vadim şi Becali, sub prag

Potrivit sondajului, nici PRM, cotat cu 4,8%, nici PNG, care are 3,1%, nu ar trece pragul electoral. Sondajul a fost însă realizat înainte ca liderii celor două formaţiuni, Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali să anunţe că vor candida pe liste comune la alegerile locale şi parlamentarede anul acesta.

INFOGRAFIE
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite