Frica de bucureşteni. De ce fug liderii partidelor din USL şi din ARD în colegii din afara Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii partidelor din USL şi din ARD şi-au ales colegii „sigure" în teritoriu pentru a accede fără griji în Parlament, spre deosebire de majoritatea predecesorilor lor, care au avut curaj să candideze în Capitală

Preşedintele PNL Crin Antonescu va candida pentru un mandat de senator în colegiul numărul 2 din Teleorman, judeţ controlat de baronul PSD Liviu Dragnea. Anunţul a fost o surpriză, deoarece se ştia că liderul liberal urma să concureze într-un colegiu din Sectorul 3 al Capitalei, pentru a se baza pe ajutorul primarului PSD Robert Negoiţă.

Acum, probabil pentru a evita situaţia delicată din urmă cu patru ani, când nu şi-a câştigat colegiul din sectorul 1 şi a fost nevoit să aştepte redistribuirea mandatelor, Crin Antonescu s-a orientat către un colegiu fără probleme. El va face tandem cu secretarul general al PSD Liviu Dragnea, care va candida pentru un post de deputat. Singurul care a explicat decizia lui Antonescu a fost chiar Dragnea: „Prea mulţi ani, liderii politici au stat în Bucureşti. E bine ca, din patru în patru ani, să vină să vadă România reală, să vorbească cu oamenii, să vadă problemele lor".

Traseul parlamentar al lui Crin Antonescu a început în 1992 la Tulcea şi a continuat în Teleorman, între 2000 şi 2004. Apoi, pentru două mandate, el a fost parlamentar de Bucureşti, pentru ca în această iarnă să revină în Teleorman.

PONTA CANDIDEAZĂ „ACASĂ", LA BAIA DE FIER

Premierul Victor Ponta candidează şi el departe de casă, în colegiul din Gorj pe care l-a câştigat pentru prima dată în 2008. El îl va avea contracandidat pe anonimul Nicolae Raviţoiu (PDL). Pentru a nu-şi periclita victoria, Ponta şi-a numit un apropiat ca prefect de Gorj, pe Radu Teodorescu, care e de loc din Baia de Fier. Familia sa este cea care i-a vândut actualului premier o casă în localitatea gorjeană, de atunci figurând şi celebrul „buletin de Baia de Fier".

Nici preşedintele PC, Daniel Constantin, nu s-a încumetat să candideze în Bucureşti şi, ca atare, a primit un colegiu eligibil în Argeş.

LIDERII ARD, SPERIAŢI DE BUCUREŞTI

Nici pe dreapta spectrului politic nu sunt lideri mai curajoşi când vine vorba să se întâlnească la alegeri cu pretenţiosul electorat al Capitalei. După eşecul de la alegerile locale, primul care a dat tonul plecărilor a fost chiar preşedintele PDL, Vasile Blaga. În 2008, acesta îşi câştigase fotoliul de senator în Colegiul 5 din Capitală. Acum, pentru a ajunge din nou în Parlament, el va face campanie tocmai în judeţul Timiş.

Alţi doi lideri ai ARD, Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) şi Mihail Neamţu (Noua Republică), silit să candideze pe listele PNŢCD, au primit colegii în Arad, unul dintre oraşele în care PDL se mai bucură de încredere.

Nici Elena Udrea nu rămâne în Bucureşti, chiar dacă a condus filiala de aici a PDL. Încă influentă în partid - deşi a demisionat din toate funcţiile -, ea a putut să-şi aleagă un colegiu uşor, în judeţul Neamţ. Acolo, baronul local Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, va face tot ce e nevoie pentru ca Udrea să ajungă din nou deputat.

ILIESCU ŞI TĂRICEANU, FIDELI CAPITALEI

Dacă, în 2012, liderii principalelor partide îşi aleg colegii „călduţe" din ţară bazându-se pe susţinerea baronilor locali, nu la fel arătau lucrurile cu ani în urmă, când preşedinţii formaţiunilor parlamentare îşi asumau o candidatură în Bucureşti. Fostul preşedinte Ion Iliescu a câştigat două mandate de senator, 1996-2000 şi 2004-2008, candidând într-o circumscripţie care cuprindea sectorul 1. În 1996, în acelaşi colegiu a candidat şi preşedintele din acea vreme al PDSR (actualul PSD), Oliviu Gherman.Legea electorală din acea perioadă (votul pe liste) i-a trimis braţ la braţ în Parlament.

Un alt lider social-democrat, Adrian Năstase, a rămas fidel Bucureştiului din 1990 până în 2008, când a făcut pasul către un colegiu din Ploieşti. Schimbarea nu a fost de bun augur: fostul premier a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare.

De asemenea, fostul preşedinte al PD Petre Roman a stat în băncile Parlamentului din 1990 până în 2004 (două mandate de senator şi două de deputat), doar ca reprezentant al bucureştenilor. Şi fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu a candidat în Capitală, cu excepţia primului mandat, între 1990 şi 1992, când a fost ales deputat de Arad. El a fost ales deputat pe listele PNL din Capitală între 1996-2012. Liderul liberal va candida şi în această iarnă, într-un colegiu din Sectorul1.

Ponta, zdruncinat de Oltchim

„Fundamentul de încredere" de care se bucura Victor Ponta în urmă cu şase luni a fost puternic zdruncinat în timpul scandalului Oltchim inclusiv de felul „neinspirat şi nepotrivit" în care premierul s-a coborât la nivelul populistului Dan Diaconescu, se arată într-un raport al institutului GeoPOL, înfiinţat de Cozmin Guşă.

„Interacţiunea prelungită cu un realizator de televiziune popular doar la periferia societăţii, care iese în mod natural din tiparele discursului politic normal, l-a făcut pe Victor Ponta să pară la rândul său dezarticulat şi neinteligibil, mai ales pentru publicul pe care se baza", se subliniază în raport.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite