UPDATE Guvernul îşi asumă răspunderea pe trei proiecte de legi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UPDATE Guvernul îşi asumă răspunderea pe trei proiecte de legi
UPDATE Guvernul îşi asumă răspunderea pe trei proiecte de legi

Guvernul a decis, miercuri, să-şi asume răspunderea pentru proiectul Legii unice de salarizare, al Legii Educaţiei şi al restructurării agenţiilor din subordine, măsură inclusă într-un pachet mai amplu. Într-o şedinţă-record, membrii Executivului au parcurs toate articolele de legi şi au adus o serie de completări.

Mai citeşte şi:

Premierul a precizat chiar din debutul şedinţei de Guvern că vor fi dezbătute şi „eventualele amendamente sau sesizări aduse”. De altfel, potrivit purtătorului de cuvânt de la Palatul Victoria, Ioana Muntean, miniştrii Cabinetului au adus o serie de completări pe proiectele de legi.

Potrivit premierului Emil Boc, Guvernul va trimite la Parlament, spre aprobare, pachetul de acte normative pe care Executivul intenţionează să-şi asume răspunderea, aşa cum prevede Constituţia. Din pachet face parte şi proiectul pe Legea Educaţiei.

Primele trei puncte pe ordinea de zi sunt cele trei proiecte de legi pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea. Este vorba despre proiectul de lege privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice,  proiectul de lege privind Educaţia şi proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, măsurile privind susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordului cadru încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană”, a spus Boc la începutul şedinţei de miercuri.

Procedura angajării răspunderii este una mai amplă şi ea va fi similară cu cea parcursă în cazul celor două coduri - Civil şi Penal. Miercuri a fost luată decizia privind angajarea răspunderii. În următoarele zile, Guvernul va aduce la cunoştinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere, printr-o scrisoare, intenţia de a-şi asuma răspunderea.

Ulterior, Birourile stabilesc data la care Guvernul îşi angajează răspunderea şi termenul până la care se pot depune amendamente de către deputaţi şi senatori. Acestea sunt analizate de Executiv, care va comunica Parlamentului propunerile acceptate şi cele respinse.

Detalii de procedură

După ce prim-ministrul anunţă asumarea răspunderii în şedinţă comună, începe să curgă termenul de trei zile pentru depunerea moţiunii de cenzură. Dacă nu se depune o moţiune de cenzură la epuizarea termenului de trei zile, proiectul de lege se consideră adoptat.

În cazul în care se depune o moţiune de cenzură, aceasta se prezintă într-o şedinţă comună a cărei dată se stabileşte de Birourile Permanente reunite. Dezbaterea şi votarea moţiunii are loc după trei zile de la data când a fost prezentată.

Dacă moţiunea nu este admisă, legea este anunţată în plenul celor două Camere şi este depusă la secretarul general al Camerei Deputaţilor, timp de două zile, în vederea eventualei exercitări a dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale.

După expirarea celor două zile, dacă nu a fost atacată la Curtea Constituţională, legea se transmite preşedintelui României pentru promulgare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite