UNPR, partidul aşezat între două luntri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UNPR încearcă să se agaţe din nou de Putere printr-un protocol încheiat cu PSD, fără a renunţa însă la colaborarea cu PDL din teritoriu pentru alegerile locale.

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a încheiat, miercuri, o înţelegere cu PSD pentru susţinerea Guvernului Ponta, însă Uniunea nu a rupt alianţele locale cu PDL pentru alegerile din iunie. De cealaltă parte, liderii democrat-liberali acceptă această situaţie şi o califică drept normală.

Şeful de campanie al PDL, Vasile Blaga, a declarat categoric că protocolul dinte PDL şi UNPR la nivel local nu va fi periclitat, având în vedere că UNPR va susţine noul Executiv.

„Nu. Pentru că duminică, de exemplu, a avut loc lansarea candidaţilor în judeţul Hunedoara şi a fost prezent şi domnul Oprea din partea UNPR, care îl susţine pe Mircia Muntean la preşedinţia Consiliului Judeţean, şi a fost şi Anca Boagiu, care susţine candidaţii noştri în judeţe", a spus Blaga.

Liber la alianţe în judeţe

Liderul PDL a adăugat că înţelegerea dintre PDL şi UNPR funcţionează foarte bine  şi în alte judeţe. „Şi în Călăraşi este o înţelegere foarte bună, s-au depus deja listele", a arătat Vasile Balga. În judeţul Călăraşi, liderii PDL, UNPR şi PNŢCD au semnat protocolul Alianţei Popular-Creştine, construcţie politică ce va fi o alternativă pentru USL.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, este o altă voce din formaţiunea democrat-liberală care a susţinut că PDL şi UNPR pot colabora pe plan local pentru obiective politice comune.

„Grupul parlamentar al UNPR este perfect liber să decidă cum va vota Cabinetul Ponta. Pe de altă parte, oamenii UNPR din teritoriu şi oamenii PDL din teritoriu pot colabora pentru obiective politice comune în interesul comunităţii", a precizat Voinescu, după întrunirea Colegiului Director al PDL.

Voinescu a mai adăugat că, acolo unde au fost formate alianţe între PDL şi UNPR, acestea pot continua, fiind „o necesitate politică pentru comunitatea respectivă".Referitor la posibilitatea ca liderul UNPR Gabriel Oprea să poată influenţa aceste alianţe, Voinescu a punctat: „O să vedem, noi credem că nu".

UNPR nu se dezice de PDL

De partea cealaltă,UNPR se arată deschisă pentru a colabora în continuare cu PDL. Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a declarat, pentru „Adevărul", că acordul încheiat cu PSD nu va  avea drept consecinţă separarea de foştii parteneri de guvernare.

„Protocolul din UNPR şi PSD vorbeşte despre susţinerea Guvernului Ponta şi nu menţionează nimic în legătură cu alegerile locale. Candidaturile pentru locale sunt definitive. Un candidat nici mort nu se mai poate retrage. Deci înţelegerea cu PDL rămâne valabilă", a punctat Eugen Nicolicea.

Alianţa dintre democrat-liberali şi progresişti funcţionează şi în judeţul Harghita, unde PDL, UNPR, PER şi PNŢCD şi-au unit forţele pentru a forma Alianţa Românească Harghita. Noua structură politică va alcătui liste comune pentru alegeri, astfel încât comunitatea românească să aibă o reprezentare mai bună în administraţie.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei şi preşedinte interimar al filialei harghitene a PDL, Adrian Trif, a declarat că la Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local Miercurea Ciuc se va merge pe liste comune, sub sigla noului proiect politic.

„Am constituit această alianţă pentru a demonstra că PDL, UNPR, PER şi PNŢCD, chiar dacă au ideologii şi targeturi electorale diferite, au putut să treacă peste ambiţiile personale pentru a asigura o şansă mai mare românilor din judeţul Harghita de a fi reprezentaţi în administraţiile publice locale şi judeţene", a spus  Adrian Trif.

"Candidaturile pentru alegerile locale sunt definitive, deci înţelegerea cu PDL rămâne valabilă.''
Eugen Nicolicea deputat UNPR

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite