Conducerea UMF Târgu Mureş cere retragerea proiectului de HG privind Universitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UMF Târgu Mureş îşi păstrează secţiile actuale
UMF Târgu Mureş îşi păstrează secţiile actuale

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmace (UMF) Târgu Mureş şi sindicatul din instituţie cer retragerea proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea unei noi facultăţi cu predare în limba maghiară, notează Mediafax.

Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu şi reprezentantul sindicatului din UMF, Florin Buicu, au declarat, marţi, în Comisia de Dialog Social a judeţului Mureş, că se impune retragerea proiectului de hotărâre de guvern privind Universitatea din Târgu Mureş întrucât încalcă mai multe articole ale legii educaţiei.

Reprezentantul sindicatului din UMF Târgu Mureş, Florin Buicu, i-a cerut prefectului să solicite retragerea proiectului de hotărâre. Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a subliniat că a făcut o solicitare similară Ministerului Educaţiei.

„Sindicatul din UMF solicită prin dumneavoastră, domnule prefect, retragerea proiectului de HG referitor la UMF Târgu Mureş, întrucât hotărârea va ridica foarte multe dificultăţi. Astfel, vor exista probleme de acreditare, iar fiind dezbinaţi şi împărţiţi nu vom mai îndeplini condiţiile. În acelaşi timp, proiectul modifică o altă hotărâre de guvern, care prevedea cifre de şcolarizare pentru anul anul universitar în curs" , a spus Buicu.

Rectorul UMF a susţinut că articolele 135 şi 136 din legea educaţiei referitoare la caracterul de universitate multiculturală şi multilingvă al UMF Târgu Mureş „nu amintesc nimic de posibilitate înfiinţarea unei facultăţi de medicină şi farmacie în limba maghiară".

Nimeni dintre noi nu poate să fie de acord cu această hotărâre de guvern prin care se încalcă, spunem noi, toate articolele din legea educaţiei care se referă la înfiinţarea de facultăţi, de linii sau de secţii de predare ", a spus rectorul UMF.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală pentru 325 de studenţi, şi o linie de predare în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite