UE nu poate tari Romania in spate, daca nu este pregatita sa devina membru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Ion Iliescu zice ca e interesul U.E. sa ne ia oricum * Puterea de la Bucuresti nu are un plan de rezerva pentru cazul in care Romania nu intra in UE in 2007 * E dificil de spus daca totul se va intampla la termenele stabilite, sustine Scheele, in spatele usilor inchise * Premierul Adrian Nastase le promite investitorilor ca va crea "o noua realitate"

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri, la conferintele "The Economist", ca primirea Romaniei in Uniunea Europeana este in interesul Uniunii, insa afirmatiile sale s-au lovit cap in cap cu cele ale sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care afirma, cateva ore mai tarziu, ca UE "nu poate tari Romania inauntru daca nu este pregatita sa devina membru". Subiectul integrarii Romaniei in UE in 2007 a fost abordat pe larg atat de seful statului, cat si de premierul Adrian Nastase, ambii sustinand la unison ca nu exista un plan B pentru cazul in care Romania nu va fi integrata in UE in 2007. "Nu vrem sa ne gandim la alternativa in care Romania nu este primita in UE in 2007. Este in interesul UE sa duca la bun sfarsit procesul de largire pentru a putea deveni o putere economica si a contrabalansa astfel SUA si Asia", a spus Iliescu, pe un ton patimas. Doua ore mai tarziu, seful Guvernului sustinea ca "nu vrem sa vedem nici un fel de oprire sau derapaj de la drumul catre integrarea europena", dand asigurari investitorilor romani si straini ca atat strategia, cat si calendarul integrarii europene au ramas neschimbate. "Am primit asigurari de la Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru extindere GUnter Verheugen, ca atat calendarul, cat si strategia raman neschimbate", a spus Nastase. Adresandu-se doar investitorilor prezenti in sala (ziaristii fiind evacuati in momentul in care oficialul european si-a inceput discursul), seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a avut un discurs mai putin diplomatic. "E dificil de spus daca totul se va intampla la termenele stabilite. Calendarul exista, tinta integrarii in 2007 a fost stabilita anul trecut in decembrie, dar nu Comisia Europeana este cea care poate da asigurari (n.r. ca Romania va fi primita in UE in 2007)", a spus oficialul european, adaugand ca "daca totul merge bine, Romania se va putea integra in UE in 2007". El le-a explicat investitorilor ca, prin criticile vehemente la adresa Romaniei, UE a dorit sa dea un semnal clar ca problemele din administratia publica si Justitie trebuie rezolvate. Precizam ca afirmatiile lui Scheele le-am surprins inainte de a fi obligati de organizatori sa parasim sala.
"Europa e putin cam nervoasa"
Revenind la discursul premierului Adrian Nastase, acesta a incercat sa justifice atitudinea UE fata de Romania printr-o nefericita conjunctura in care s-ar fi suprapus "nervii Europei" cu problemele Romaniei. "Europa e putin nervoasa in general, atat din cauza discutiilor privind largirea, cat si din cauza celor pe tema Constitutiei europene. Aceasta nervozitate, combinata cu dificultatile de aici, a creat o stare de spirit negativa in Europa", a spus Nastase. El a mai spus ca "este important ca Parlamentul European, chiar cu un raport critic la adresa Romaniei, sa considere ca tara noastra trebuie inclusa in procesul de extindere". Cu discurs mai putin laudativ si incarcat de mari realizari, premierul Adrian Nastase a venit in fata investitorilor romani si straini cu un mesaj care, desi in linii mari e acelasi, a avut totusi o componenta noua. "Mesajul meu pentru dumneavoastra este urmatorul: Nu mai exista spatiu pentru esec, pentru oportunitati ratate. De aici inainte am ajuns intr-un punct in care trebuie sa ne indeplinim promisiunile, sa cream o noua realitate".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite