UDMR zdruncină „majoritatea toxică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Bela a convocat o şedinţă  extraordinară a UDMR pentru a analiza  o eventuală ieşire din Guvernul Boc
Marko Bela a convocat o şedinţă extraordinară a UDMR pentru a analiza o eventuală ieşire din Guvernul Boc

Judecătorii de la Curtea Constituţională au dat ieri o lovitură Cabinetului Boc, stabilind că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei contravine Legii fundamentale. Parlamentari UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare, ca urmare a deciziei magistraţilor. Marko Bela a convocat o şedinţă extraordinară a conducerii Uniunii.

Guvernul nu îşi poate angaja răspunderea pe Legea educaţiei, a decis ieri Curtea Constituţională cu cinci voturi „contra" Executivului şi patru „pentru".

Mai citeşte şi:

Marko Bela: Ieşim din Guvern dacă actuala coaliţie nu mai funcţionează

Potrivit unor surse, balanţa a fost înclinată de un judecător numit de Palatul Cotroceni, Petre Lăzăroiu, care a votat alături de magistraţii propuşi de Opoziţie. Dintre cei nouă judecători, cinci au ajuns în funcţie la propunerea Puterii (Cotroceni, PDL, UDMR), iar patru la propunerea Opoziţiei (PSD, PNL).

Legea educaţiei îşi va continua traseul legislativ la Senat, însă şansele ca ea să fie adoptată în varianta dorită de Uniune sunt extrem de mici întrucât chiar şi în tabăra democrat-liberalilor există parlamentari nemulţumiţi de concesiile făcute minorităţilor.

În plus, senatorii Coaliţiei au doar un vot în plus faţă de Opoziţie. Verdictul Curţii a fost primit cu aplauze de preşedintele Comisiei de învăţământ de la Senat, fostul ministru PDL al Educaţiei Mihail Hărdau, şi de fostul ministru social-democrat Ecaterina Andronescu.

Tot în urma acestei decizii, moţiunea de cenzură depusă de PNL în urma asumării răspunderii îşi pierde obiectul, a precizat liderul liberal Crin Antonescu. Magistraţii au dat câştig de cauză sesizării preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, care a acuzat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament întrucât proiectul de lege se află în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională.

„Revizuirea" participării la guvernare

La puţin timp după aflarea verdictului Curţii, liderul UDMR Marko Bela a convocat Consiliul Permanent al Uniunii pentru luni. „Progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei Uniunii în orice guvern", a argumentat Marko Bela decizia de a convoca o şedinţă extraordinară a conducerii UDMR.

El a contrazis verdictul Curţii, afirmând că angajarea răspunderii a fost constituţională. „UDMR a fost partener loial faţă de PDL, de multe ori a susţinut legi cu care parlamentarii Uniunii nu au fost de acord. În aceste condiţii însă, rămânerea la guvernare trebuie atent revizuită. Nu putem face parte dintr-un guvern în care drepturile minorităţilor sunt încălcate", a declarat pentru „Adevărul" senatorul Gyorgy Frunda.
În opinia acestuia, decizia Curţii Constituţionale a fost una politică, în condiţiile în care PDL are trei judecători.

„Hotărârea Curţii Constituţionale este complet greşită şi neîntemeiată juridic, fiind, de fapt, una politică", a susţinut senatorul UDMR. Despre o analiză privind posibilitatea ieşirii de la guvernare vorbeşte şi ministrul Laszlo Borbely. „Aşteptăm şi motivaţia Curţii şi vom decide. Guvernul a făcut tot ce-a putut pentru a avea o lege bună, ţinând cont de toate procedurile legale, dar şi decizia Curţii trebuie respectată", a comentat Borbely.

Demisia lui Funeriu

Înlocuirea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost cerută ieri nu numai de senatorii PSD, ci şi de colegii de partid. Senatorul PDL Orest Onofrei i-a transmis lui Funeriu să renunţe la funcţie, fiind „vinovat că a adus Guvernul în situaţia de a-şi angaja răspunderea". Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că se va consulta cu Parlamentul privind procedura care se impune în cazul acestei legi.

Pentru liderii Opoziţiei, votul de ieri de la Curte a fost un prilej de a redeschide subiectul relaţiei cu UDMR. „Cred că acesta e un motiv de meditaţie pentru UDMR faţă de aranjamentele pe care le mai fac cu preşedintele Traian Băsescu", a comentat, ieri, preşedintele PNL Crin Antonescu.

"Nu reproşez Opoziţiei modul în care s-a raportat în dezbaterea Legii educaţiei. Coaliţia majoritară avea obligaţia să susţină proiectele Guvernului. Nu pot accepta ca membri ai PDL să aplaude decizia."
Marko Bela
preşedintele UDMR

"UDMR a fost partener loial faţă de PDL, de multe ori a susţinut legi cu care parlamentarii Uniunii nu au fost de acord. În aceste condiţii însă, rămânerea la guvernare trebuie atent revizuită."
Gyorgy Frunda
senator UDMR

Boc pică iar testul Curţii

Curtea Constituţională a luat o decizie similară şi în noiembrie 2009 când a declarat neconstituţională Legea educaţiei pentru care Guvernul îşi asumase răspunderea. Potrivit motivării Curţii, angajarea răspunderii poate avea loc doar atunci  când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită nu mai este posibilă din motive de urgenţă sau când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea iniţiativei Guvernului.

Directorii de şcoli, numiţi de UDMR

Una dintre marile concesii făcute de PDL partenerilor de guvernare vizează  implicarea Uniunii în numirea directorilor de şcoli. Legea educaţiei pentru care Cabinetul Boc şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului săptămâna trecută stipulează la articolul 97 că în cazul unităţilor de învăţământ cu secţii de predare în limba minorităţilor numirea directorilor se face după consultarea organizaţiilor care reprezintă minoritatea respectivă în Parlament, în speţă UDMR, sau după consultarea grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară. O altă prevedere contro­versată se referă la predarea Istoriei şi a Geografiei în limba maternă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite