UPDATE UDMR nu participă la şedinţele Camerei până la rezolvarea problemei legate de UMF Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mate Andras este unul dintre semnatarii proiectului
Mate Andras este unul dintre semnatarii proiectului

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a sugerat, luni, că prezenţa parlamentarilor Uniunii şi votul acestora asupra legilor aflate la Camera Deputaţilor depind de modul de rezolvare a situaţiei legate de UMF Târgu Mureş.

UPDATE 19.40 Proiectul Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ  la UMF Târgu-Mureş a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de marţi. Până la momentul aprobării Hotărârii, vor fi obţinute şi avizele instituţiilor implicate, notează Mediafax.

UPDATE 18.45 Preşedintele Senatului Vasile Blaga a declarat, după suspendarea forului legislativ din lipsă de cvorum, că se va găsi, marţi, o soluţie pentru UMF Târgu Mureş.

"Lucrurile pot fi rezolvate dacă se respectă legea. Legea prevede foarte clar că în România funcţionează trei universităţi multiculturale, iar Guvernul şi-a asumat răspunderea pe această lege. Astăzi, Guvernul a primit din partea coaliţiei un mandat clar de a rezolva această situaţie cu respectarea tuturor prevederilor legale. Şi cred că vom găsi o soluţie până mâine (n.r. marţi)", a explicat Blaga.

UPDATE 18.16 Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Andras Fekete, a declarat că senatorii UDMR au primit mandat din partea conducerii Uniunii să nu participe la lucrările Senatului, până când nu va fi rezolvată problema UMF Târgu Mureş. Decizia a fost luată în contextul ezitărilor din cadrul coaliţiei pentru soluţionarea cazului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

„Am înţeles că, totuşi, Guvernul mai stă pe gânduri legat de înţelegerea de azi-dimineaţă, când toţi cei care am stat la masă şi care facem parte din coaliţie, am fost de acord, inclusiv PDL şi toată lumea, că va trebui rezolvată situaţia de la UMF din partea Guvernului prin emiterea unei Hotărâri de Guvern. Am înţeles că mai sunt nişte ezitări şi până când nu vedem Hotărârea de Guvern nu participăm la lucrări“, a declarat acesta.

UPDATE 18.10 Boicotul parlamentar iniţiat de UDMR este un avertisment dat coaliţiei de guvernare că vor părăsi arcul guvernamental în cazul în care nu se va respecta legea educaţiei în cazul UMF Târgu Mureş. Ultimatumul UDMR expiră marţi, după şedinţa de Guvern în care ar trebui să se adopte Hotărârea privind UMF Târgu Mureş. În cazul în care nu sunt respectate condiţiile impuse de UDMR, Uniunea ar putea ieşi chiar mâine de la guvernare.

UPDATE 17.50 Premierul Ungureanu, vicepremierul Marko Bela, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, ministrul Educaţiei Cătălin Baba, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Alexandru Drăgoi au avut o întrevedere la Palatul Victoria, pentru a conveni asupra Hotărârii de Guvern privind UMF Târgu Mureş, notează Agerpres.

„Noi ne-am văzut la premier. Au participat la discuţie, alături de premier, vicepremier şi mine, ministrul Justiţiei, ministrul Educaţiei şi ministrul Finanţelor Publice şi am convenit pe un anumit text, un anumit conţinut al hotărârii de guvern pentru ziua de mâine(n.r marţi), conform discuţiilor în coaliţie: aplicarea legii educaţiei în spiritul şi litera ei, nu altceva. Hotărâre de Guvern pentru a înfiinţa o facultate de medicină şi farmacie pentru predarea în limba maghiară şi engleză", a declarat preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

UPDATE 17.40 Preşedintele UDMR Kelemen Hunor este în acest moment la Palatul Victoria pentru a discuta problema UMF Târgu Mureş şi încetarea boicotului parlamentar.

UPDATE 17.00 Parlamentarii UDMR nu au părăsit şedinţele parlamentare, ci nu s-au prezentat la lucrări, nici la Camera Deputaţilor şi nici la Senat. Şedinţa de la Senat a fost suspendată din lipsă de cvorum. Ei nu vor reveni la lucrări până când nu Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş nu va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 16.35 Liderul grupului UDMR, Mate Andras, a afirmat că a primit mandat din partea preşedintelui UDMR, Kelemen HUnor să nu participe la lucrări.

Întrebat dacă reprezentanţii UDMR vor mai veni la şedinţele Parlamentului, în cazul în care nu vor cădea de acord cu cei de la PDL pe tema UMF Târgu Mureş sau dacă au în vedere alte constrângeri, Mate Andras a spus: "Nu este vorba de constrângeri, ci de respectarea legii şi cred că până mâine (marţi - n.r.) vom avea soluţia".

El a adăugat că, potrivit programului aprobat de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, marţi nu este stabilită o şedinţă de vot final.

"Eu nu am cerut (să nu fie şedinţă de vot final - n.r.), dar nu e vot final. Urmează să discutăm în plen după-amiaza aceasta şi mâine (marţi - n.r.) înainte de masă. Şedinţa de Guvern este mâine", a mai spus Mate Andras.

Întrebat cine a cerut să nu fie marţi şedinţă de vot final, Mate Andras a răspuns: "Cred că este firesc să vedem cum evoluează situaţia creată şi, dacă avem şi cvorum şi ce vota, vom ţine şi vot final. Dar, deocamdată, conform regulamentului, Biroul Permanent împreună cu liderii de grup stabilesc ordinea de zi şi programul de lucru".

"De mult trebuia rezolvată această problemă, mingea nu a fost la Guvern, a fost la Universitate, la cei de acolo", a mai spus Mate Andras Levente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite