UDMR a făcut ordine în grupul PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii care au respins în comisie cerinţele UDMR legate de legea Educaţiei au fost obligați să-și schimbe opțiunea la votul în plen. Liderii UDMR au obţinut ieri predarea istoriei şi a geografiei în limba maghiară după ce i-au ameninţat pe partenerii de guvernare că vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei.

Deputaţii au decis, ieri, că în învăţământul preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele, cu excepţia limbii şi literaturii române, se studiază în limba maternă. Decizia plenului a venit după ce predarea geografiei şi a istoriei în limba maghiară a generat un conflict între PDL şi UDMR, ca urmare a protestelor exprimate de unii democrat-liberali.

Mai citeşte şi:

Legea educaţiei a trecut de Camera Deputaţilor

Deputaţii UDMR au avut o discuţie aprinsă marţi seara cu liderii de grup ai PDL. „PDL trebuie să respecte protocolul. În comisie, articolul potrivit căruia Geografia şi Istoria trebuie să se predea în limba minorităţilor a fost modificat din cauza unui vot din partea PDL", a explicat deputatul Márton Árpád.

Potrivit unor surse, reprezentanţii UDMR i-au ameninţat marţi seară pe democrat-liberali că vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei, în cazul în care legea Educaţiei nu va trece în forma Guvernului. Nici termenul pe care liderii UDMR l‑au dat PDL nu este foarte lejer. „Nu ne putem permite să tergiversăm adoptarea legii Educaţiei", a afirmat şi vicepremierul Marko Bela.

„Nu trebuie să supărăm UDMR"

Strategia UDMR a fost una eficientă, întrucât, ieri-dimineaţă, deputaţii PDL au fost băgaţi în şedinţă de liderul de grup Mircea Toader. „După ce ne‑am arătat în plen susţinerea pentru amendamentul ce stabilea ca elevii minoritari să studieze în română nu numai limba şi literatura română, ci şi Geografia şi Istoria României, am fost convocaţi la o şedinţă de grup pentru uniformizarea părerilor.

„Ni s-a explicat că în actualele condiţii economice nu avem nevoie de o ruptură în Guvern, nu trebuie să supărăm UDMR. Ni s-a transmis că trebuie să cedăm şi să asigurăm stabilitate politică pentru punerea în aplicare a reformelor anunţate", a arătat unul dintre deputaţii PDL.

Potrivit acestuia, legea care a rămas în forma Guvernului şi care stabileşte ca elevii maghiari să studieze în română doar limba şi literatura română, ar mai putea fi schimbată în Senat, for decizional în acest caz.

„De criză nu vom scăpa până va ajunge legea în Senat, dar poate se schimbă ceva în situaţia actuală, cine ştie", a mai comentat deputatul PDL.

„Textul este o greşeală imensă! Eu am colegi maghiari cu care colaborez excepţional, dar tot nu pot fi de acord cu forma propusă de Guvern!", a susţinut şi deputatul Valeriu Tabără. Predarea geografiei şi a istoriei în limba maghiară a stârnit şi nemulţumirea PSD şi PNL, care s-au pronunţat împotriva textului Guvernului.

"Predarea istoriei şi a geografiei în limba minorităţilor este o greşeală imensă! Eu am colegi maghiari cu care colaborez excepţional, dar tot nu pot fi de acord cu forma Guvernului."
Valeriu Tabără
deputat PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite